Vlad Caia - din Oslo, cu dragoste


Vlad Caia - din Oslo, cu dragoste
TAGS:
vlad caia  interviu 


E o munca imensa sa iti pot castiga titlul de producator, munca pe care nu am depus-o inca

Vlad Caia este un caz individual in muzica electronica. Traieste de cativa ani in Norvegia si a lansat in ultimul timp (a se intelege prin asta ani) o serie de EP-uri la case de discuri precum Dirty Box, Derivat, Horizontal sau Next Dimension Music. O piesa a fost licentiata si pentru o compilatie lansata la Cocoon, iar viitorul suna bine din Oslo.


Cititi mai jos un interviu cu Vlad Caia (pentru BF, fireste), despre background-ul sau muzical, cum a ajuns la RBMA, cum vede el scena din Romania si ce mai inseamna sa fii DJ astazi. Plus altele.


Beat Factor: Cine este Vlad Caia si de ce?


Vlad Caia: Sunt un tip caruia ii place sa lucreze muzica electronica sau orice tip de experimentalism deviant sau comun, de obicei ceea ce imi suna mie bine ma reprezinta. Incerc sa nu ma intitulez “producator”; Quincy Jones e producator. Eu cred ca e o munca imensa sa iti pot castiga acest titlu, munca pe care nu am depus-o inca.


Beat Factor: Dupa cateva ep-uri lansate pe la diverse case de discuri, probabil ca cel mai notabil lucru de mentionat este faptul ca ai fost selectat pentru Red Bull Music Academy, impreuna cu Minus (citeste mai multe). Ne poti spune mai exact cum ai ajuns acolo?


Vlad Caia: Nu sunt strain de RBMA, acum cativa ani am primit un cd cu Osunlade in workshop. Mi-a placut foarte mult ideea si ce se poate invata din asta. Nu m-am gandit niciodata sa aplic si sincer chiar nu stiu de ce doar ca anul acesta am avut noroc de Negru (Laurentiu Stan), care e si reprezentant RBMA pe Romania, care a stat dupa mine pana am trimis chestionarele si cd - ul demo. Am ramas placut surprins cand am primit confirmarea.


Beat Factor: Are vreo relevanta faptul ca nu locuiesti in Romania? Esti influentat in vreun fel de mediul in care traiesti, atunci cand produci muzica?


Vlad Caia: Da si nu, e greu de explicat. Intotdeauna am incercat sa urmaresc ce se intampla si la noi in Romania, insa recent nu prea am mai acordat asa mare atentie. Am impresia ca nivelul calitativ referitor la scena noastra a cam scazut. Cu referire la mediu, este unul foarte relaxant, numai bun sa iti poti lasa ideile sa curga normal si firesc, ceea ce mi se pare important pentru orice om de muzica.


electrolab podcast by vladcaia


Beat Factor: In speranta ca nu este un termen prea pretentios, care este "crezul artistic" al lui Vlad Caia?


Vlad Caia: Calitate si nu cantitate, originalitate si nu copiala. Admir foarte mult pe cineva care desi e la inceput de drum si poate calitatea mixului sau a pre-masterului nu e chiar acolo, dar, in schimb ofera mult prin idee. Cel putin se incearca ceva diferit si nu se aplica aceeasi formula re-re-re- folosita.


Beat Factor: Ce background muzical ai?


Vlad Caia: Am facut doi ani pian cand eram in generala. Am oprit studiul pentru ca muzica clasica ma plictisea enorm. Insa am preluat studiul dupa cativa ani, de data asta doar eu si cartile. Muzical vorbind ascult foarte multa muzica veche.


Beat Factor: De notat sunt si doua mixuri recente, unul pentru blogul FGM si altul pentru seria de podcast-uri de la Heineken. Ce inseamna pentru tine sa fii DJ? Care crezi ca e functia unui DJ astazi?


Vlad Caia: Parerea mea personala e ca s-a cam pierdut directia pe care un DJ ar trebui sa o urmareasca. Toate gadget-urile si technologia de astazi a cam afectat contactul dintre dj si muzica propriu-zisa. Unde este magia si bucuria la gasirea unei piese de mult pierdute intr-un crate cu placi sau chiar cduri? Inainte chiar trebuia sa depui un efort enorm sa gasesti ceva foarte bun si unic, pe cand acum e mult mai greu din cauza unui volum enorm de muzica care apare constant pe piata. Traim intr-o era caracterizata de beatport, download, click, sync etc. Nici la partea cu publicul nu prea se sta bine, eu sunt de parere ca publicul a uitat cum e sa consume muzica fara a avea ochelari pe nas si fara a fi intoxicat. Nu mai este entuziasmul de a te duce la un party, cum era alta data, cand erai chiar si mandru ca faci parte dintr-o miscare culturala, iar DJ-ul nu era ridicat la un nivel iconic, ci facea parte din echipa si public.Beat Factor: Ce urmeaza la capitolul release-uri?


Vlad Caia: Multe planuri care se vor concretiza undeva prin primavara. Anul viitor am sa dau mai multe detalii, la momentul potrivit.


Beat Factor: Cine sunt eroii tai din copilarie?


Vlad Caia: Johnny Quest si show-ul Space Ghost Coast to Coast.
Beat Factor: Nu o sa-ti cerem sa te autodescrii dpdv muzical, insa te rugam sa ne dai niste "hint-uri" (ex. artisti, label-uri) cu privire la directia muzicala pe care o abordezi acum.


Vlad Caia: Imi place foarte mult ce iese din zona Detroit la ora actuala. Kyle Hall, Omar-S, Theo Parrish, care mi se pare genial si al carui sound specific m-a inspirat de multe ori. Toti artistii de la Underground Quality, Jus Ed, Nina Kraviz. Un alt artist preferat e Kez YM cu releasuri la Yore.


Beat Factor: Cu ce altceva iti omori timpul, cand nu faci / asculti muzica?


Vlad Caia: Imi ocup timpul cu munca si cursurile de master pe care le urmez aici.


Beat Factor: Pe cine vezi tu din Romania ca "future heroes", in afara de tine? :)


Vlad Caia: Din scena locala imi e greu sa dau nume pentru ca nu cunosc asa multi. Un singur lucru as putea zice e ca avem multi artisti talentati care ar oferi multe daca li se acorda o sansa de afirmare si descoperire. In astia cred eu.


Beat Factor: Din seria de intrebari fara prea multa noima: "ce nume ai folosi daca ai fi actor de filme porno?"


Vlad Caia: Asta e simpla: Razvan Sarbu :D


Beat Factor: Cum este in Oslo vazut Bucurestiul si scena muzicala de la noi?


Vlad Caia: Scena electronica e mica aici si cei cativa cu care am vorbit nu le-a venit sa creada ce se intampla pe la festivalurile noastre si la cata lume participa. Deci cred ca e un lucru bun.

Comenteaza
Popup detector