Sondaj: Cum filtram muzica?

30 Iulie 2012 Beat Factor BeatFactor

Sondaj: Cum filtram muzica?

O expresie din batrani ne sugereaza ca nu ne putem caca in gustul omului; mai ales cand vine vorba de muzica. Dintotdeauna am fost de parere ca si gusturile se pot educa, simtul se poate cultiva.


In 2009, piata muzicala este indeajuns de matura si bogata astfel incat putem vorbi despre adevarate alternative la capitolul 'muzica electronica'. Problema care trebuie unsa pe paine astazi este cum filtram muzica, cum gasim ceea ce ne place cu adevarat in acest morman nesfarsit de release-uri care apar unul dupa altul, la foc automat, in fiecare zi (aproape).


Pentru ca omul nu e robot si este recomandat nimanui sa stea cu ochii bolditi in calculator non stop, o solutie ar fi sa angajezi o secretara care sa-ti filtreze muzica si sa ia deciziile pentru tine. Da, te-ai prins, era o gluma; nu lua totusi nimic din cele de mai jos drept adevaruri absolute, pentru ca nu sunt in niciun caz. Muzica electronica are acest avantaj ca, daca esti pe graba mare, poate fi ascultata la 'fast-forward'. Asta inseamna ca nu e nevoie ca dintr-o piesa de zece minute, sa asculti efectiv acele zece minute de la cap la coada. Majoritatea DJ-ilor sugereaza ca doua minute sunt suficiente (repet, doar daca esti extrem de grabit si ai niste piese noi care nu stii cum suna).


Drept dovada, majoritatea magazinelor online de muzica ofera ca preview nu mai mult de doua minute dintr-o piesa. Mormanul este insa, in continuare, acolo. Poate ca nu ai ajuns inca sa visezi noaptea noile release-uri de pe beatport sau whatpeopleplay sau juno, insa cu siguranta vrei sa fii la curent cu tot. Inevitabil, te vei lovi peste multa muzica inutila, care sa nu iti foloseasca la absolut nimic.


Sa nu mai punem la socoteala faptul ca multe label-uri au inceput sa-si puna online cataloage intregi vechi, fiind astfel disponibile la vanzare piese din '90 de care nu stia nici dracu' la vremea respectiva. Muzica se filtreaza dupa gust, fireste. Insa, in timp, o sa observi ca nu esti cel mai unic DJ din lume asa cum credeai, si ca muzica ta o mai pune si amicul de pe facebook din Australia sau India. Vei observa ca exista similaritati de gusturi muzicale, lucru care ar putea sa te ajute.


Cu toate acestea, solutia problemei principale nu s-a gasit. Explozia industriei muzicale a facut sa-ti pierzi ore in sir cautand prin tot soiul de muzici, de multe ori, fara vreun rezultat vizibil, lucru ce poate duce deseori la frustrari. Asadar, cum filtram muzica? Cum econosimim timp si energie in ceva mai creativ? Puteti expune solutii personale prin comentarii.


Popup detector