Lektronikumuz, colectionarul de moda veche


Lektronikumuz, colectionarul de moda veche

Vreau sa ajung la o performanta mare in a pune muzica techno. Este de munca 20 ani, si asta nu ma sperie.

Pasiunile unui om se pot vedea cu ochiul liber, chit ca este vorba despre pescuit, fotbal sau masini, pentru Lektronikumuz, cea mai mare pasiune este muzica. Am discutat cu Remus despre sex, putere, droguri si bani. Sau doar despre muzica? Vedeti si voi ce si cum..

In 2001 si-a achizitionat primul vinyl, Speedy J Krekc EP. De atunci, colectioneaza vinyl-uri cu muzica electronica, astfel in 2006, a ajuns la un numar impresionat de 400 de discuri de colectie. Asta explica faptul ca este un nefumator convins si nici nu este mare fan al consumului de alcool la petreceri.

A descoperit techno-ul in 1994, cand urmarea pe canalul VIVA si M6 inregistrari ale petrecerilor de techno, iar pe VOX ii vedea mixand pe unii dintre cei mai renumiti DJ, cum ar fi: Dave Clarke sau Jeff Mills. Dragostea sa pentru efectul stroboscop-ului rosu (componenta a pick-upului Technics) a fost unul dintre motivele pentru care a devenit DJ.

Beat Factor: Care este povestea numelui tau de DJ, Lektronikumuz? Nu e cam complicat?

Lektronikumuz: Uite....intrebarea asta mi-a fost adresata ani la rand de oameni din diferite domenii de activitate, si au inteles rapid povestea sa... O simpla greseala de tastare a unei propozitii ce descria o problema fundamentala despre muzica electronica a lui Remus, conversatie facuta pe email sau MSN, nu mai stiu sigur....prin 2002.... Pana atunci foloseam ca nume de dj...."Remusmiron" pentru seriile de petreceri "Freaks Reunion" de prin 2000-2001.

Beat Factor: Stiu ca esti un pasionat al discurilor vinil si mixezi in mare parte doar de pe placi. Cat de scumpa este aceasta pasiune pentru un anumit format muzical?

Lektronikumuz: Este la fel de scumpa ca pentru un pescar sportiv care plateste abonament sa pescuiasca si sta pe lac ore in sir pentru a prinde un peste frumos, dupa care il arunca inapoi.....Sunt un colectionar desavarsit al discurilor de vinyl si nu pentru ca imi place muzica electronica. Formatul de vinyl, fie el 7", 10" sau 12" este singurul folosit in promourile mele, nu am folosit nimic altceva de 7 ani incoace...

Beat Factor: Nu ai foarte multe gig-uri prin tara. E un interes scazut pentru muzica pe care o promovezi?

Lektronikumuz: Desigur....Sunt mai multe posibilitati de a-ti raspunde aici; nu am pe primul plan interesul catre a mixa in cluburi, abordez un stil necunoscut in tara mea, asta pentru ca pur si simplu imi place o anumita directie in stilul techno. Meseria mea de baza si activitatea profesionala de geodez-topograf nu ma poate ajuta sa ma implic financiar in trendul de DJi, nu sunt motivat sa mixez des, refuz multe locatii in care sunt invitat, si nu-mi aloc timp pentru a creea productii proprii sau a servi vreo agentie de impresariat, ceea ce m-ar face sa ma profilez pe meseria de DJ. Fac asta doar ca sa impartasesc colectia de discuri cu cei ce prind ceea ce am eu in cap; altfel nu iau parte la nici o activitate de domeniu DJ.

Lektronikumuz: Mai poti mentiona ca stilul meu nu este pentru cluburi, oricat de bine l-as aborda si l-as mixa. In club vii sa dansezi cu prietena, prietenul, sa consumi, sa vorbesti. La un outdoor sau la un festival lucrurile se schimba radical.

Lektronikumuz: Si pe internet cred ca sunt vreo 15 mixuri.....Plus alte demouri audio sau video date la tot felul de evenimente. In toate am folosit numai si numai placi din colectia mea.

Beat Factor: Geodez-topograf. Ce presupune asta?

Lektronikumuz: Pai eu toata ziua masor poduri, hale, constructii, drumuri, terenuri, inclinari de constructii, retele edilitare, intocmesc proiecte PUD-PUZ si documentatii cadastrale de dezmembrari-comasari, intabulari, etc. Asta e meseria mea si activitatea din care traiesc si e mai importanta decat toate. Hobby-ul e facut sa bagi bani in el nu sa scoti.

Beat Factor: La unii hobby-ul devine si meserie. Vezi cazul multor Dji..

Lektronikumuz: Dap.....la mine nu. Deocamdata.....

Beat Factor: Iti pare rau?

Lektronikumuz: Nu, deloc.

Lektronikumuz: Sunt mega fericit atunci cand merg la posta nu cand iau bani "negri" de la club. La posta pentru discuri.

Beat Factor: Cum adica bani "negri"?

Lektronikumuz: Adica neimpozabili..nedeclarati......sau furati de la artisti, cum fac multi f***-eri in lumea asta.

Beat Factor: Da, cam adevarat...

Lektronikumuz: "Deocamdata" va intra in aplicare abia cand am un colos de compania in care vor lucra altii pentru mine; atunci voi putea sa ma implic in muzica.



Beat Factor: Pe forumuri lumea te stia pana de curand drept "jaguar". De la ce vine asta?

Lektronikumuz: De la melodia pa care a mixat-o Laurent Garnier in Paris de vreo 5 ori intr-o noapte din anul 1999 si a pus pe jar multi "track-id people"; piesa cunoscuta a lui Rolando si care mi-a dat si mie batai de cap in 2000.

Lektronikumuz: Si asa imi zic multi ca tot o mixam. Imi zic "jaguare" :)

Beat Factor: Apropo de Laurent Garnier, ti-ar placea sa mixezi in deschidere in Martin in februarie, cand va veni?

Lektronikumuz: Cui nu i-ar placea? Am avut onoarea s-o fac pentru Jeff Mills, de ce n-as face-o pentru Garnier? Insa am planuri importante...si ma bucur ca a ajuns in sfarsit in Romania.... poate e mai bine pentru mine (va antrena lumea).

Beat Factor: La Jeff Mills au spus mai multi ca ai avut cateva scapari de tehnica.. Fiind un pasionat de turntable, banuiesc ca este destul de importanta tehnica pentru tine.

Lektronikumuz: Este foare importanta, eu mereu am scapari pentru ca eu practic nu folosesc un preview al piesei pe moment ci realizez trecerile din mers. Cel mai mult imi place sa pun placa pe pick-up si in cateva momente sa urc potentiometrul, vreau sa ajung la performante de a pune pe 3 pick up-uri instantaneu fara sa stau sa fac preview-uri. Imediat dupa ce le scot din case sa le dau in sala; si incerc mereu sa-mi dezvolt tehnica asta, pentru ca oricine stie sa fixeze un pitch in casca si dupa 6-7 minute sa fara trecerea....una care va fi foarte reusita. La Jeff Mills am pus pe 3 pick up-uri si am schimbat piesele la 3 minute. Eu urmaresc sa aleg crema dintr-o piesa si sa arunc cat mai multe discuri. Afara lumea vrea dinamica nu perfectiune. Am umblat si stiu si la Jeff Mills care greseste de foarte multe ori, chiar si la Bucuresti; pentru ca mereu incerci lucruri noi, bazate pe structura compozitionala a unei piese si pe rapiditate si dificultati. Si am observat ca lumea se plictiseste muult mai repede la un set perfect dar monoton decat la un set dinamic cu multe skill-uri in el, cu piese tari si noh......fara rateuri.

Rateuri nu am dat la evenimente, insa corectiile sunt necesare atunci cand mixezi pe 3 pick up-uri si vrei rapiditate si abordezi un sound foarte bogat in sunete. Puteti incerca oricare dintre voi sa mixati pe vinyl, 3 piese in 8 minute, si sa fie un techno masiv, cu o gramada de sunete.

Lektronikumuz: Nu incerc sa ma scot sa sa-mi apar vreun interes. Dar pentru asta il apreciez pe Jeff Mills si stiu si de ce greseste. Pentru ca nu are cum, fizic, sa ajunga sa faca atatea corectii in timp real.

Lektronikumuz: Doar daca are 4 urechi si 4 maini

Beat Factor: Oricum, lumea in general se plictiseste in ultima vreme.

Lektronikumuz: Pai da. De la monotonie muzicala, minimalistica si tehnica prea perfecta. Si asta este data de DJ Acum DJ-ul este mult mai comod, nu-si mai bate capul cu sculele astea invechite; aparitia si dezvoltarea erei digitale a motivat lenea atat a DJ-ilor, cat si a lumii.

Beat Factor: Te-ai simtit criticat?

Lektronikumuz: Nu.

Beat Factor: Eu prin critica inteleg feedback, ceea ce la urma urmei e un lucru bun.

Lektronikumuz: Mereu sunt. Accept critica si invat. Asta ma face mai bun, mai rafinat, mai antrenat. Cand stiu ca am ratat ceva, merg acasa si incerc sa-mi fac timp sa ma antrenez. Vreau sa ajung la o performanta mare in a pune muzica techno. Este de munca 20 ani, si asta nu ma sperie. Nu ma sperie nici criticile, desigur ma fac sa ma simt vinovat, si sa pledez....dar merg mai departe si ma autocritic..E perfect cand mi se intampla asta..esti luat in considerare atat de prieteni cat si de "dusmani". Nu cred ca poti ajunge la o performanta fara sacrificii, munca si fara sa inveti din greseli.

Beat Factor: corect

Lektronikumuz: Mi-ar placea sa fiu foarte bun in asta, dar nu uita ca mai intai sunt colectionar de discuri apoi DJ. Si mai ales, tu ai spus-o mai sus - nu prea am gig-uri. E mai mult decat evident "DE CE".

Beat Factor: Cum a fost acest an pentru tine? Care sunt cele mai importante realizari pe care le-ai avut?

Lektronikumuz: A fost un an foarte important, consider eu, poate si altii, daca alaturi de Jeff Mills n-am reusit sa conving multe urechi care critica in loc sa danseze. Ma bucur ca am ajuns cu ElektrOPEN Funk-ul la a 9-a editie incheiata, si cu realizarea festivalului de la Brasov unde am adus 14 DJ-i straini si 22 de romani, intr-o manifestare de 72 ore.

Prea multe nu am de gand sa mai astept, monotonia din ultimii 2 ani din cluburi si trecerea la noua era tehnico-artistica nu-mi prea deschide apetitul catre abordarea clubbing-ului, insa achizitia de record-uri nu se va opri nici cand acestea se vor gasi din ce in ce mai rar; dat fiind falimentul multor case de discuri, va deveni un obiect de lux, sau daca nu, un element de referinta pentru anumiti DJ-i mai mult sau mai putin cunoscuti, dar nu va muri.

Lektronikumuz: De curand am scos un mix de 79 minute cu 47 de piese......este o extindere a mixului ce l-ai auzit acum de curand. Este o noua performanta pe turntables pentru mine.

Beat Factor: Cred ca esti unul din putinii DJi romani care pun detroit techno. Cum te simti?

Lektronikumuz: Nu ma intereseaza daca sunt singurul sau daca suntem 1000. Nu ma interesa nici cand in Romania se mixa numai progressive, dnb, breaks si comercial. De ce m-ar interesa acum? Sunt interesat de acele placi rare; placi rare si multe. Cat mai multe acasa si in set....

Beat Factor: Cate discuri ai acasa?

Lektronikumuz: Am peste 600 de raritati, numar ce il estimez. Mi-as dori sa am 30.000 pe 2 rafturi gigantice, si macar 10% semnate de artisti. Pana acum am 88 de placi semnate de Dji printre care...sa-ti mai enumar? :))

Lektronikumuz: Ma pasioneaza sa merg la evenimente de buna calitate si sa-mi semnez artistii placile lor.

Beat Factor: Ar fi frumos daca ai vreo poza cu rafturile, sa o punem in cadrul interviului.

Lektronikumuz: Se rezolva. Sunt insirate in rand indian ca rafturi nu sunt aici in apartamentul unde m-am mutat de curand. Dar discurile sunt cu siguranta.

Beat Factor: Ai avut vreo revelatie muzicala anul acesta? Vreun artist / piesa care sa te 'lase masca'?

Lektronikumuz: Da, doua piese dar niciun artist. Artistii mei sunt bunici; n-au cu ce sa mai ma "reveleasca".

Beat Factor: Deci nicio descoperire pe 2007 pentru tine.

Lektronikumuz: Niciuna.... same shit... same work...Ba mai rau.

Lektronikumuz: Din ce in ce mai rar gasesc ceva proaspat care sa ma sparga. Iar trendul asta la moda nu m-a atras nici cand am dat de el in 2000. Din techno mi-am ales detroit-ul, funky-ul, tribal-ul ghetto, poate si ceva chicago house........dar minimalul niciodata. Si sunt sigur ca nimic nu ma poate motiva in viitorul apropiat; mai mult de atat tehnica digitala a suportului muzical sau al tehnicilor...


Beat Factor: Sa nu confundam totusi minimalul lui Plastikman cu cel de azi.

Lektronikumuz: Desigur ca nu... Eu nu numesc minimalul asta de azi si nici chiar cel a lui Plastikman. Mai sunt si alte experiente realizate in paralel, complet diferite de viziunile lui Plastikmann. Cum ar fi garda de elita a lui Robert Hood sau copia lor europeana a artistilor de pe sub Tresor....ai geniilor minimaliste. Treptat, minimalul de azi a luat nastere printr-o "aberatie cromatica", asa cum s-a intamplat si cu Trance-ul.

Lektronikumuz: Plastikman nu mi-a placut niciodata. Atunci ascultam muuult mai bine Garnier, sa nu mai zic de Pacou, Echoplex, Regis, Surgeon, etc.. Spre artistii de techno consacrati. E bine totusi ca minimalul si era digitala a scos in cluburi multa lume neinitiata si a dat posibilitatea multor tinere talente sa fie acceptati la pupitre mult mai usor.

Lektronikumuz: Astazi cei mai multi traiesc din asta. Si asta e doar inceputul. Este foarte bine ce se intampla, decat evenimente fantoma si rare si prost organizate fara fonduri, ceea ce se intampla acum este oarecum bine. Decat sa stai la coada la nu stiu ce ghiseu si sa asculti sonerii de telefoane mobile cu manele, acum e hazliu sa asculti sunete polifonice cu pigmenti minimalizati. :)

Lektronikumuz: Asta este un exemplu ca e bine ce se intampla. Si cred ca din 2002 incoace, Romania este o piata de desfacere foarte importanta pentru DJ-ii si artistii straini. Eu am umblat prin Europa si de curand in Japonia, si vreau sa spun ca daca fac o medie pe luna, nu stiu cate nume mari au calcat pragul unor tari mult mai devoltate ca Romania.

Lektronikumuz: Iar in bucuresti s-au intamplat multe. Ma refer la manageri, patroni, agentii, DJ-i, public, etc...

Beat Factor: Da, este intr-o continua crestere

Lektronikumuz: Sigur.

Beat Factor: Ce alte pasiuni mai ai, in afara de muzica? Cu ce-ti mai umpli timpul liber?

Lektronikumuz: Pai nu mai bag banii fara sa scot in nimic, decat in mancare :)) Timpul liber nu il umplu decat cu cautat si licitat discuri, sau de facut vreun mix "istoric" aici in Brasov. Imi place foarte mult inotul, la TV daca dau de concurs de inot ma uit instantaneu. In rest lucru, proiectare, institutii acreditate, arhitecti, experti judiciari si BIROCRATIA!!! asta imi ocupa cel mai mult timp; birocratia si actele..

Beat Factor: Pe o scala de la 1 la 10, cat de mult urasti Bucurestiul?

Lektronikumuz: Nu-l urasc deloc, pentru ce sa-l urasc? Nu am nici cea mai mica indoiala ca bucurestenii fac ceva rau, dar poate ca nici bine. Deocamdata apreciez ardelenii si subiectiv dar si obiectv, pentru ca stiu ce inseamna sa mananc paine pe cartela si acum stiu ce inseamna sa cumpar ce fel de paine vreau eu. Asta ca sa nu zic ca folosesc un telefon mobil ca dupa aia sar altii ca in 89, dincolo, se foloseau mai mult pager-e. Am un respect ascuns pentru ardeleni ca sunt mai inimosi si mai sinceri si pun pasiune in ce fac, si pentru ca oarecum au luat parte la schimbarea regimului comunist, asta daca nu a fost lovitura de stat dictata politic si nu civil. Anyway......i love techno!

Beat Factor: Cum te-ai descrie din punct de vedere muzical in 5 cuvinte?
Lektronikumuz: Imi place ceea ce fac.

Beat Factor: Trisezi. 5 cuvinte, nu o fraza cu 5 cuvinte.

Lektronikumuz: Ok. Original, pretentios, repezit, inimos, rautacios.

Beat Factor: Revenind la muzica, spuneai ca preferi sa folosesti piese vechi intr-un set si nu te intereseaza aproape deloc noutatile. Sa inteleg ca muzica electronica de astazi nu este decat o preluare / re-editare a muzicii electronice din '90?

Lektronikumuz: Nu..Nefiind un producator/artist important in tara mea, unde activez prin mixuri ca sa promovez un curent, si fiind prea mic sa influentez cu ceva, observ in evolutia clubbing din Romania ca exista multe lacune. Si pentru ca noua era ofera oportunitati multiple tinerilor, lucru pe care il abordeaza bine si cu folos, nu vad decat sa carpesc cateva lacune, cateva gauri negre in istoria asta postdecembrista, prin plasarea sub diferite cai a unor mixuri care consider eu ca odata cu timpul vor deveni reprezentative ca element finit pentru viitori DJ-i, si care poate in viitor vor prelua si ei aceleasi apucaturi ca si mine. Sa completeze pe ici pe colo; consider ca daca tot am cunostinte vechi, de ce sa nu le materializez cumva? Lasand loc binenteles criticilor, discutiilor, feedback-ului si, normal, evolutiei.

Beat Factor: Si totusi - ce reprezinta pentru tine muzica electronica de astazi?

Lektronikumuz: Evolutie liniara dar si paralela, dezvoltare, digitizare, futurism, trecerea catre noi si noi aprecieri artistice, lucururi care mai devreme sau mai tarziu ma vor depasi, si asta inseamna istorie..... nu se intampla doar intre noi si parintii nostrii sau intre ei si parinti lor (bunicii nostrii). Se va intampla daca nu intre noi si copii nostrii, cu siguranta intre copiii nostri si nepotii nostri. This is life.

Lektronikumuz: Iar in muzica, e prea putin sa te poti manifesta sau sa compari ceva..Din 80 de ani cat traieste un om, 20 si-i dedica cunoasterii, evolutiei, descoperirii, 20 si-i dedica familiei, cresterii, investitiilor si 20 sanatatii, intretinerii si finalului; mai raman 20 ani dedicati artei. Iar 20 de ani intr-o viata de om....e putin.......asta in medie........poate e mai rau de atat. Dar iau ca exemplu ce vad in jurul meu, si am n motive sa cred ce scriu aici pentru tine.






Comenteaza
Popup detector