Interviu cu Mihai Popoviciu: trenduri, productie si planuri


Interviu cu Mihai Popoviciu: trenduri, productie si planuri

trendurile sunt ca femeile: nu poti trai cu ele dar e mai rau daca nu le ai

DJ-ul si producatorul roman Mihai Popoviciu vorbeste in cadrul unui interviu pentru Beat Factor luat via email despre trenduri muzicale, planurile sale de viitor, productie si lumea din cluburile de astazi din Romania.


Beat Factor: Mihai Popoviciu de azi este de nerecunoscut ca sound fata de Popoviciu de acum cativa ani. De ce aceasta tranzitie muzicala?


Mihai Popoviciu: N-as spune de nerecunoscut. Cine imi cunoaste indeaproape productiile poate observa ca niciodata nu m-am scufundat fara intoarcere intr-un singur gen muzical. E foarte adevarat ca acum cativa ani majoritatea productiilor mele care au aparut pe piata se incadrau in aria electro dar in paralel am produs si techno spre exemplu. "De ce aceasta tranzitie muzicala?" mi se pare o intrebare retorica. Fiecare din noi simte nevoia sa evolueze, sa se reinventeze la un moment dat si sa se autodepaseasca. Site-ul Beatfactor de ce si-a schimbat infatisarea de-a lungul anilor?


(n.r.: nu stiu)


Beat Factor: Ce ne poti spune despre noul trend muzical de astazi, omniprezent la multi Dji romani? Unii in spun “tech-house”, altii “minimal-house”, altii “percussive house”.


Mihai Popoviciu: E un trend ca oricare altul, cu bune si rele. Partea buna a oricarui trend e ca apare ca o reactiune fata de altul precedent si astfel se creeaza loc pentru noi producatori, noi case de discuri etc. E ca si cand ai intoarce inca o pagina din caietul cu notite al muzicii electronice. Partea negativa este ca trendul este "stors" de esenta lui si transformat la infinit de toata lumea, intors pe toate fetele, pana isi pierde din calitate, devenind inevitabil plictisitor. De aici si nevoia pentru un nou trend.


Beat Factor: In general, s-a constat ca muzica electronica are la baza trenduri - anumite influente care rezista cativa ani, fiind inlocuite ulterior cu altele. In ce masura crezi ca aceste trenduri afecteaza muzica electronica?


Mihai Popoviciu: Cred ca am raspuns mai sus si la aceasta intrebare. Trendurile sunt (daca mi se permite comparatia) ca femeile: nu poti trai cu ele dar e mai rau daca nu le ai. Sunt un rau necesar.


Beat Factor: Povesteste-ne cum s-a ajuns la asocierea voastra (tu si Jay Bliss) cu Pagal.


Mihai Popoviciu: Cu Pagal ne-am cunoscut mai bine pe la giguri cand am "cantat" impreuna pe la noi prin Sibiu si prin tara. Am interactionat bine si am pastrat legatura. Mai tarziu cand am ajuns noi la Bucuresti i-am vizitat studioul si, mai in gluma, mai in serios, am inceput sa lucram ceva impreuna. Cele cateva loop-uri pe care le incepusem le-am transformat mai tarziu in piese intregi. Asa a aparut discul la Level Non Zero, colaborarea cu Eddie Leader la Hudd Traxx si peste cateva luni urmatorul disc la Fear Of Flying. Feedback-ul pozitiv primit dupa primele piese ne-a incurajat sa continuam colaborarea.


Beat Factor: Unii spun ca un producator bun trebuie sa stie sa faca de toate, inclusiv sa se adapteze. Ce parere ai? Ce inseamna pentru tine un producator bun?


Mihai Popoviciu: Pentru mine un producator bun e apreciat si respectat de toata lumea, nu doar de oamenii din aria muzicala in care produce. Daca are sau nu capacitatea sa se adapteze conteaza mai putin. Exista producatori buni si apreciati care nu si-au schimbat stilul de-a lungul anilor (Steve Bug de exemplu) si altii care s-au adaptat si raman un nume de referinta in fiecare trend muzical pe care il traverseaza (Martinez ar fi un bun exemplu aici).


Beat Factor: Faci muzica electronica de cativa ani buni si ai trecut, inevitabil, prin diverse etape. Din punctul tau de vedere, cum mai poti inova astazi in muzica electronica?


Mihai Popoviciu: Teoretic in muzica se poate inova la infinit, dar practica ne arata ca nu e asa usor. Nu stiu daca e neaparat vorba de inovatie, fiecare piesa ar trebui sa aiba acel ceva special, diferit, specific fiecarui producator in parte. Mijloacele tehnologice moderne din ziua de astazi dau posibilitatea oricui sa produca muzica. Softurile sunt astfel concepute incat sa ajungi foarte usor la un rezultat decent. Cu alte cuvinte mura-n gura. Inovatia in ziua de azi poate veni de la un producator tanar si neexperimentat care din nestiinta si din experimente poate ajunge la ceva interesant si eventual valoros.




Beat Factor: “Bis Co” a devenit un hit, atingand un numar impresionant de vanzari. Cum ati facut aceasta piesa?


Mihai Popoviciu: N-a fost nimic deosebit fata de alte piese. Ca de obicei ne-am strans toti trei (eu, Markus si Jay) in livingul apartamentului unde locuiam si unde aveam studioul, si am inceput un fel de jam session, unde fiecare vine cu cate-o idee si sugestie la constructia unui loop din care mai apoi ia nastere intreaga piesa. Totul a decurs foarte rapid, ideile curgeau foarte firesc si natural asa ca nu ne-a luat mult timp pana sa finalizam piesa. A fost o zi buna, cu inspiratie.


Beat Factor: In trecut stiu ca foloseai pentru productie niste software-uri usor ‘neortodoxe’. Cu ce faci muzica astazi?


Mihai Popoviciu: Acum 8 ani am inceput cu Jeskola Buzz, un programel freeware cu o interfata destul de rudimentara dar complex pentru vremea lui. L-am folosit multi ani pentru ca ma obisnuisem cu el si isi facea treaba. Momentan folosesc Ableton.


Beat Factor: Ce producatori crezi ca nu beneficiaza de destula atentie din partea publicului, la nivel international?


Mihai Popoviciu: Daca te referi la producatorii romani atunci pot zice ca nu avem asa ceva, dimpotriva, romanii sunt acum foarte la moda si chiar supraevaluati uneori.


Beat Factor: Ce urmeaza pentru Mihai Popoviciu?


Mihai Popoviciu: Pe partea de productie urmeaza doua noi discuri la Fear Of Flying si Puzzle Tracks in viitorul apropiat, remixuri pentru Sebastian Lutz, Michel De Hey, Markus Homm, iar pe partea de djing giguri la Viena, Salzburg, Berlin si Madrid completate cu altele prin tara.


Beat Factor: Ce piese bantuie in ultima vreme prin case-ul tau?


Mihai Popoviciu: Bantuie piese de la artisti precum Martinez, Franck Roger, Lauhaus, Joris Voorn, Horacio, Ekkohaus, 2000 and one, Boris Werner, Julien Chaptal si multi multi altii.


Beat Factor: Ce parere ai despre publicul ce merge astazi la petreceri, tinand cont si de explozia de droguri aparuta in ultimul an in Romania?


Mihai Popoviciu: Nu suntem mult diferiti fata de publicul din vest la capitolul droguri dar totusi mai avem pana sa-i ajungem. In schimb la capitolul tarani in club si oameni care n-au nici o treaba cu muzica djului invitat suntem imbatabili.


Beat Factor: Cu ce altceva iti mai ocupi timpul in ultima vreme?


Mihai Popoviciu: Momentan sunt la mare de aproape o saptamana si intentionez sa mai raman inca vreo cateva zile pentru relaxare., fara cluburi doar plaja si plimbari romantice pe dig :)


Beat Factor: V-ati gandit la vreo formula care sa includa un act live pe viitor?


Mihai Popoviciu: Da, avem in plan asa ceva, veti afla si auzi mai multe despre asta la momentul potrivit.


Beat Factor: Ce te deranjeaza cel mai mult (sau care e cel mai constant lucru care sa te deranjeze) la scena de club de la noi?


Mihai Popoviciu: Patronii de club si promoterii care fac evenimente cu dj fara sa cunoasca de fapt stilul dj-ului cu care fac evenimentul respectiv.














Comenteaza
Popup detector