Interviu cu Herne / Origami Sound


Interviu cu Herne / Origami Sound

M-as minti singur daca as declara ca nu invidiez publicul unor colective sau concepte similare din alte tari, dar asta nu face decat sa ma motiveze si ambitioneze sa gasesc reteta care ne va genera recunoasterea pe care simt ca o meritam.

Origami Sound este un label care a adunat in jurul sau un colectiv international de producatori de muzica electronica din peste 20 de tari, care se intinde din Canada pana in Siberia.


Desi a fost infiintat in urma cu aproximativ un an, Origami Sound s-a impus discret ca o resursa corecta de muzica electronica de calitate, dar, cel mai important, ca o alternativa (nu doar in forma, dar si in fond) a muzicii electronice romanesti de azi, din piata (industrie adica, unde se dau piesele ca si cartofii, la bucata sau la kilogram) .


In asteptarea celei de-a patra petreceri din seria Origami Sound White Nights, Herne ne povesteste cate ceva despre ce inseamna Origami Sound, ca label si directie muzicala si la ce e cazul sa ne asteptam de la ei in viitorul apropiat.


Pentru cei care inca nu au auzit de tine/voi, cine si/sau ce este Origami Sound?

Herne: Origami Sound este, in principiu, platforma prin care vreau sa imi prezint si promovez preferintele muzicale, in speranta ca din ce in ce mai multi ascultatori pasionati isi vor (re)defini standardele de calitate in ceea ce priveste muzica electronica. Plecand de la premiza ca in spatele fiecarui producator pe care il admiram si urmaream se afla o persoana cu care as putea si ar trebui sa ma imprietenesc, am pus bazele platformei Origami Sound ca un pretext de prim contact.

Astazi, la 2 ani dupa primele planuri, sunt mandru sa ma declar responsabil de 3 labeluri cu radacini comune, sub egida carora isi lanseaza muzica un colectiv international de peste 50 de artisti. Observ cu entuziasm ca fanbaseul local si international este intr-o crestere constanta si organica si ca fenomenul Origami ia incet amploare cu fiecare nou release sau party.
Cu ce se deosebeste Origami Sound de alte labeluri, atat la nivel local, cat si in contextul international? E important pentru tine sa se creeze un following in randurile romanilor, sau conteaza mai degraba ce se intampla online?

Herne: Nu ma astept la o recunoatere pe plan local pe termen scurt pentru ca sunt constient ca inca ne situam in afara zonei de cunostinte si comfort a romanilor. Nu pot la momentul asta decat sa sper ca, fie din curiozitate, fie din suprasaturatie, din ce in ce mai multi pasionati de muzica isi vor indrepta atentia catre noi cu o deschidere catre ceva nou, inedit si nemaiauzit.

M-as minti singur daca as declara ca nu invidiez publicul unor colective sau concepte similare din alte tari, dar asta nu face decat sa ma motiveze si ambitioneze sa gasesc reteta care ne va genera recunoasterea pe care simt ca o meritam.


Ce crezi ca gasesc ascultatorii vostri in muzica Origami Sound?

Herne: Exista intr-adevar o imagine de ansamblu pe care ascultatorii din toata lumea si-au format-o fata de tot ce inseamna Origami Sound si muzica lansata prin labelurile afiliate - nu stiu in ce masura este ea perceptia corecta, dar asta nu ma ingrijoreaza deloc. Din moment ce tot output-ul muzical este bazat pe criterii subiective, oricine este indreptatit sa interpreteze. E adevarat ca, oarecum printr-o coincidenta, artisti ca Volor Flex (“clona” noastra de Burial) sau Borealis (un producator imposibil de plasat in vreun gen muzical) au devenit mai cunoscuti de-alungul lui 2012, dar asta nu inseamna ca nu pregatim niste releasuri mai “optimiste” sau mai light pentru 2013.Care e ideea din spatele party-urilor labelului, Orgami Sound White Nights si care e scopul lor (daca exista vreunul) in afara de cel clasic, de popularizare a unei zone muzicale aproape inexistente pe plan local?

Herne: Evenimentele White Night sunt intr-o cu totul alta dimensiune, aparent spre surprinderea publicului care ne cunoaste doar de pe internet. Este inevitabil ca acestia sa isi imagineze o atmosfera aproape sumbra in care publicul sta pe scaune si se freaca in barba pe un fundal sonor evocativ, cu o incarcatura emotionala deosebita.

Surpriza constatarii diferentei enorme dintre scenariul asta si realitate este unul din obiectivele principale ale petrecerilor. Evident, faptul ca tocmai am desconspirat planul va anula sau atenua socul pentru cititorii care ne vor onora cu prezenta, dar cred ca dupa trei editii putem da cartile pe fata - la orice White Night e intuneric aproape total, volum care iti provoaca o reactie viscerala, sonorizare impecabila si ordine random, lipseste un cap de afis, sunt de obicei seturi duble si - nu in ultimul rand - muzica si proiectii cum nu se mai aud sau vad in alta parte. Asadar, toate ingredientele necesare pentru cineva care vrea sa se simta "altfel" sau "ca in afara" la un eveniment local, aceasta idee venind ca reactie la suprasaturatia cu aceleasi genuri de muzica si concepte de party neschimbate de ani de zile.

Din moment ce muzica producatorilor din colectiv este atat de diversa si variata si nu are niciun pattern vizibil ce au totusi in comun toti artistii pe care ii semnezi?

Herne: Nu cred ca exista un pattern in preferintele mele muzicale. Evident vor fi perioade in care simt o pofta de 'ceva' anume si ceea ce descopar, apreciez sau decid sa lansez in momentele respective va defini intr-o oarecare masura un fel de "era" in sound-ul prezentat. In aceeasi masura si seturile mele vor diferi radical de la un eveniment la altul, chiar daca se intampla la un interval de o zi.
Daca simt nevoia sa ascult ceva intens si dramatic, o sa ascult a mia oara o piesa evergreen ca Nightfall (Borealis), dupa care mi se poate deschide apetitul pentru o "golaneala" jucausa de genul Cushion Power (Yvein Monq) sau Holly Would (Arapaima) - pe care mi le imaginez intr-un univers paralel ideal la radio intr-un taxi. In stilul asta as putea enumera tot repertoriul celor 3 labeluri pentru simplul fapt ca exista 'de toate pentru toti' si viitorul nu va face decat sa largeasca varietatea si mai mult. Singurul lucru important pentru mine este sa realizez ca o piesa sau un release imi va placea la fel de mult si la un an sau mai mult dupa lansare - ceea ce din fericire s-a aplicat pana acum.


Unde se intersecteaza muzica emotionala, evocativa cu muzica de la label parties, despre care am putea spune ca face parte din (sau chiar ca e viitorul) EDM (electronic dance music)?

Herne: O intersectare propriu-zisa nu prea exista si nici nu simt ca fac vreun efort in a crea una. Nu cred ca se va auzi vreodata la un White Night o piesa cu caracter clar de "home listening", dar intotdeauna voi tine usile labelului deschise pentru ceva ce mi-as dori sa aud intr-unul din evenimentele noastre. Imi place sa cred ca publicul nostru va rezona cu notiunea colectivului sau a fiecarui artist in parte de "muzica de dans", fie el - publicul - restrans cum este in momentul de fata sau in numar mai mare, cum imi doresc sa-l vad cat de curand.

Care sunt planurile pentru viitorul apropiat, atat pentru label cat si in ceea ce priveste platforma de cultura muzicala Origami Sound?

Herne: In privinta labelurilor planurile sunt mari, indraznete, dar cat se poate de realizabile si pertinente. Lucram cu companii prestigioase din industria muzicii electronice pe toate planurile - de la distributie pana la marketing sau licentieri, si asta ma umple cu incredere si optimism in expectativa urmatoarelor albume si EP-uri.

Evenimentele sunt la inceput si m-as minti singur daca as spune ca nu e cel putin frustrant sa vad ca lucrurile nu se misca in ritmul in care imi imaginez ca ar fi evoluat in alta tara. Cu toate astea nu subestimez publicul autohton si asteptam cu bratele deschise fiecare nou adept care, constient sau inconstient, isi va redefini preferintele si standardele de calitate dupa ce intra in contact cu tot ce avem de aratat.

Din luna octombrie, Origami Sound reia seria de petreceri intrerupta pe perioada verii si isi muta cu aceasta ocazie locatia din Studio Martin in noul Control.


Origami Sound White Night #4 va avea loc pe 26 octombrie in sala Berlin a clubului Control (str. Constantin Mille nr. 4), si ii va avea in line-up pe Montgomery Clunk, Arapaima, Herne si ViLLΛGE.


Facebook event

Comenteaza
Popup detector