Interviu cu El Cezere


Interviu cu El Cezere
TAGS:
interviu  el cezere 


La noi nu exista o cultura in directia asta, in afara de cateva branduri de petreceri (...) Lumea care iese la club s-a schimbat

Ceea ce il caracterizeaza pe El Cezere este creativitate muzicala punctuala si capacitatea de a surprinde publicul cu sunete noi, influentate uneori de muzica traditionala romaneasca. Beat Factor a vorbit recent cu DJ-ul roman Cezar Lazar; sa dam asadar Cezarului ce-i al Cezarului.

Cine a mers la petrecerile Sunrise sau la after-hours-uri prin cluburile mai mici din Bucuresti nu are cum sa nu stie de El Cezere. A inceput sa mixeze in urma cu aproximativ patru ani; patru ani plini pentru un DJ tanar.

A mixat alaturi de Luciano, 2000 and one, Meshkov, Onur Ozer, Kenny Larkin, Loco Dice, Andre Galluzzi, Troy Pierce, Alex Under, Guido Schneider, Margaret Dygas, Serafin, Damian Lazarus si multi altii.

In 2008 a facut si primul pas in productia muzicala; aparitia piese Susur pe compilatia Circoloco - Ten Years Anniversary mixata de catre cei trei artisti de la RPR Sound si lansata la Moon Harbour Recordings. Si asta nu e tot, intrucat DJ-ul promite multe lucruri interesante pentru anul 2009.

Anul 2008 a fost poate cel mai important pentru El Cezere, pentru ca a insemnat cu siguranta anul cu cele mai multe si importante gig-uri. Mentionam petrecerea [a:rpia:r] 05 release party, Sunwaves-urile, 7 Festival-ul, warm up-ul pentru Luciano.

Beat Factor: Cum a fost pentru tine anul ce tocmai s-a incheiat?

El Cezere: Un an destul de plin dupa cum arata petrecerile si evenimetele pe care le-am avut, multe emisiuni la radio si mici pasi in productia muzicala.

Beat Factor: De la CZR ai trecut la El Cezere. Ca producator am observat ca figurezi sub numele de Cezar. El Cezere este latura ta latina?

El Cezere: Vesnica intrebare! :) La inceput, am aparut sub aliasul CZR pana cand lucrurile au luat o intorsatura mai serioasa si atunci mi-am dat seama ca nu este legal sa folosesti numele unui alt artist, respectiv CZR un producator de house din Chicago. Cat despre El Cezere, are legatura cu numele meu, un pic de gramatica si un pic de matematica: Lazar Cezar, L CZR = eL CeZeRe. Si da, sunt latin.

Beat Factor: Pentru cei care nu te cunosc si te-au ascultat mixand mai rar, ce background muzical ai si la ce sa se astepte de la tine?

El Cezere: Tech-house-ul cred ca este ceea ce ma caracterizeaza, dar nu ma feresc de productii minimal techno, Detroit techno, house sau Chicago house, pe alocuri. Important este ca muzica pe care o canti sa fie adecvata locului si momentului. Deci - expect the unexpected!

Beat Factor: In ultimul timp esti nedespartit de colegul tau Kozo. Dat fiind ca mixati atat de mult impreuna, cum va intelegeti la pupitru si ce similitudini exista intre voi?

El Cezere: Ne stim de vreo 13 ani respectiv :) Cred ca inaltimea, culoarea ochilor si muzica buna.

Beat Factor: Ce artisti sau stiluri muzicale ti-au influentat in mod definitoriu cariera si te-au mobilizat pentru a deveni din ce in ce mai bun si cunoscut?

El Cezere: Fara doar si poate Rhadoo si Raresh . Alti cativa artisti care m-au influentat de-a lungul timpului as spune ca sunt Ricardo Villalobos, Luciano, Lee Burridge, Mr.C, Pedro, Praslea, Zip. Cred ca important este sa stii ce vrei. Nu cred in ideea ca un anume om sau stil muzical te poate face sa faci petreceri bune.

Beat Factor: Urmatorul pas este categoric productia muzicala. Cum te descurci la acest capitol?

El Cezere: Sunt la inceput de drum la acest capitol. O aparitie pe compilatia ARPIAR 10 Years Of DC10 @ Circoloco si o co-productie pe [a:rpi:ar] 05 alaturi de colegul Praslea. Cum m-am descurcat? Eu sunt ultimul care ar putea spune.

Beat Factor: Pentru ca esti la primul interviu pentru Beat Factor (si unul din putinele din internetul romanesc), suntem nevoiti sa-ti adresam si intrebarile tip cliseu:

- cand te-ai apucat de mixat?

El Cezere: Prin toamna lui 2004. La inceputul anului 2005 am organizat alaturi de colegul Kozo primele petreceri numite Playstation, la Propaganda.

- unde te vezi peste cinci ani, ca DJ?

El Cezere: Sper ca nu la televizor! :)

- pui mult accent pe partea tehnica?

El Cezere: In aceasta meserie de sculer-matriter nu ai cum sa nu pui accent pe partea tehnica; ideile trebuie puse in aplicare, iar daca nu ai tehnica nu poti obtine ce vrei. Poti sa ai cea mai buna muzica, dar asta nu te face neaparat un DJ bun. De unde si vorba : in teorie stam bine, practica ne omoara. Prefer vinilul, dar de multe ori esti nevoit sa folosesti mai mult CD, intrucat exista locatii care nu au pupitrul corespunzator.
Beat Factor: Ne poti povesti ceva comic din viata de DJ din ultima vreme?

El Cezere: Faptul ca dau acest interviu.

Beat Factor: Ce bantuie acum prin DJ case-ul lui Cezar?

El Cezere: Vei gasi cu siguranta piese de la label-uri precum Perlon, Minibar, Cadenza, Cajual, Classic, Drop Music, Music For freaks, Force Tracks, Studio 1.

Beat Factor: Ce parere ai despre muzica electronica de astazi, despre sutele de piese si artisti care apar aproape in fiecare luna?

El Cezere: Muzica electronica evolueaza odata cu technologia (ceea ce este bine), cu aparitia unor noi soft-uri. Acum nu mai ai nevoie de un studio ca sa faci muzica electronica cu instrumente; iti iei kit-ul si ai totul pe un laptop. Oricine are la dispozitie aceste lucruri poate face muzica. Aparitia unor noi artisti aduce lucruri noi in peisaj, de calitate, dar si multa muzica de proasta calitate. Creste cantitatea, scade calitatea.

Beat Factor: Cat de mult se simte lipsa locatiilor in Bucuresti?

El Cezere: Destul de mult.Cred ca de aici pleaca multe. O petrecere buna este o combinatie de factori, iar locul este unul dintre ele.

Beat Factor: Ce asteptari ai astazi de la clubbing-ul din Romania?

El Cezere: Nu prea am. La noi nu exista o cultura in directia asta, in afara de cateva branduri de petreceri care au tinut niste linii muzicale de-a lungul timpului. Lumea care iese la club s-a schimbat; este o noua generatie care nu vine neaparat la club pentru muzica.

Beat Factor: Cu cine nu ai pune niciodata muzica? De ce?

El Cezere: Nu cred ca am un favorit

Beat Factor: Ce directii muzicale crezi ca vor fi in acest an pe scena de la noi? Se simte deja o revenire si chiar explozie a house-ului

El Cezere: Directia este data de productii. In momentul de fata, se poate spune ca house-ul este la putere, dar nu cred ca techno-ul sau partea mai minimalista vor iesi din peisaj.

Beat Factor: Cat de importanta consideri ca este imaginea pentru succesul unui DJ in Romania?

El Cezere: Este destul de importanta; este important sa lucrezi cu o agentie de booking care sa te reprezinte asa cum iti doresti. Cred ca imaginea ca DJ ti-o creezi prin prestatii bune.

Beat Factor: Vreo aparitie senzationala confirmata pentru anul 2008? Sau vreo stire de anuntat pentru fanii El Cezere?

El Cezere: Vor fi cu siguranta, dar nu as vrea sa spun nimic pana nu se concretizeaza. Mai multe informatii veti gasi pe site-ul agentiei Sunrise sau pe myspace-ul meu. Tineti aproape!:)

Comenteaza
Popup detector