Interviu cu Coughy, de la precambrian si pana in prezent


Interviu cu Coughy, de la precambrian si pana in prezent

In Coughy, incercam sa facem performance-urile cat mai spontane. Incercam sa ne surprindem unul pe altul pentru ca rezultatul sa fie imprevizibil.

Coughy este proiectul experimental / shoegaze / screengaze / electronic / noise / neo-post-rock al artistilor bucuresteni Ovidiu Bejan, Vlad Stoica si Color Nurse.


Nu prea gasesti multe lucruri despre ei pe internet, insa am avut norocul (zic eu) sa ii ascult in Control intr-o noapte inzapezita. Atat de inzapezita, incat aia pe care ii asteptasem cu sufletul la gura de cateva luni (trupa britanica Factory Floor adica) nu au mai putut veni. Coughy au fost insa la inaltime. Ei au mai cantat pe ici pe colo, al vreun Future Sounds Festival, dar i-am ratat.


Desi la BF nu se incurajeaza consumul excesiv de alcool, sa desfacem totusi berile si sa vedem cam ce au de zis Vlad si Ovidiu despre proiectul lor, despre ambitiile fiecaruia, influente muzicale, background muzical si lupta cu banalul, in cele ce urmeaza.


Coughy este un experiment audio-vizual nascut din “dorinta de a improviza live pana la epuizare”. Ce se intampla cand epuizati dorinta?

Vlad: Coughy a inceput in acesti termeni foarte loose din cauza constrangerilor pe care le aveam cand activam in formatiile precedente. Ma refer la repetitia si perfectionarea unor melodii anume, sigur, poate fi interesanta, dar noi am vrut sa intoarcem asta pe dos in Coughy si sa facem performance-urile cat mai spontane. Incercam sa ne surprindem unul pe altul pentru ca rezultatul sa fie imprevizibil. Nu avem repetitii niciodata si, in general, nu ne vedem decat la concerte. Ovidiu nu stie ce voi pune eu si eu nu stiu ce teme va avea el. Piesele cu care mai contribuim la o compilatie sau alta sunt inregistrate din live-uri. In cea mai mare parte, la fiecare live avem alte melodii. E un mod de lucru care ne convine pentru moment. Intodeauna rezultatele improvizatiilor ne surprind si pe noi si asta e cea mai placuta senzatie. Cand vom epuiza dorinta de a face asta probabil ne vom opri, dar eu simt ca suntem foarte impacati cu stilul nostru de lucru.

Ovidiu: Mi se pare imposibil sa epuizam dorinta, putem doar s-o potolim. Noi inregistram fiecare concert si il ascultam apoi de placere dar si sa ne analizam din alt decat cel de pe scena. Asa ne-am dat seama ca descoperim si dupa concert momente care ajung sa ne placa mult.



Ce inseamna Coughy? Numele are vreo poveste?

Vlad: Inainte de primul performance prin toamna lui 2010 a trebuit sa scriem un nume pe flyer. L-am sunat pe Ovidiu care era racit si tusea mult pentru a alege un nume. Initial am vrut sa se cheme *cough* dar apoi ni s-a parut putin pretentios si gimmicky si din cauza asta am decis sa-l indulcim cu un 'y'. Nu inseamna nimic si asa trebuie sa si fie.




Cum ati descrie muzica pe care o faceti? Dar nu imi serviti versiunea experimental/shoegaze/screengaze/electronic/noise/neo-post-rock, va rog :)

Vlad: Cred ca amandoi tratam muzica cu admiratie dar si cu mult umor. Ne plac mult sunetele si felul cum creaza un soundscape si ne place sa fim surprinsi atunci cand ascultam ceva nou. Si mai stim amandoi ca muzica experimentala este de multe ori elitista, neascultabila. Din cauza asta, noi incercam sa facem melodii cat mai nepretentioase si totusi sa evitam banalul. Cam atat. Este de fapt o joaca a mea cu Ovidiu. Nu trebuie luata prea mult in serios.

Ovidiu: ...unde s-ar mai putea pune si lounge-progressive...

Mi-e greu sa descriu pe scurt muzica pe care o facem, dar pot sa zic scopul ei. Scopul e sa ne placa noua, pe loc, acolo pe scena. Daca se intampla asta inseamna c-o sa placa si altora. Nu e ceva planuit si din cauza asta ne surprindem de multe ori cu momente muzicale marete, satisfacatoare pentru noi. Aici nu mai conteaza ce stil de muzica este, poate sa fie orice, depinde de starea in care suntem. Vlad vine cu layere electronice extrem de variate si sample-uri cu poveste lunga in spate, combinate si aranjate pe loc , iar eu acompaniez cu teme de voce si chitara tot pe loc unde simt nevoia sau sunt inspirat. Ne ispiram unul pe altul "realtime".

Vlad, tu ai activat si in trupa The Amsterdams, ca tobosar. In ce masura te-a influentat/ajutat experienta capatata in proiectul Coughy?

(Ovidiu inca activeaza)

Vlad: Coughy este de fapt opusul total al unei trupe de acel tip. Cred ca dupa experienta cu ei a fost utila in formarea mea muzicala. De multe ori improvizand la sala cu ei, am avut momente foarte misto dar care nu se materializau in piese pt ca erau considerate prea 'ciudate' pt publicul nostru. (Eu unul nu am fost de acord cu asta niciodata.) De fapt a contat foarte mult compania lui Ovidiu pentru ca m-a influentat mult modul lui de a asculta/auzi muzica si mai ales productia ei.



De ce ai plecat din The Amsterdams?

Vlad: Chiar din cauza banalizarii intentionate a stilului de care ziceam. Practic trageam in alta directie fata de restul trupei pana la un moment cand am devenit insuportabil si am fost dat afara. Sunt in relatii bune cu ei si am amintiri foarte faine dar cred ca mi-a prins foarte bine plecarea de acolo si mai ales renuntarea la tobe in general.




Si apoi a fost The Guillotines. Ce inseamna The Guillotines si de ce nu ai continuat acest proiect?

Vlad: Ah, da. Prima data am plecat singur din Amsterdams din cauza unui conflict de natura etica. Am plecat cu basistul de atunci, Dan Olaru, si impreuna cu Liviu Teodorescu (de la proiectul lui ulterior Israel Lights - foarte misto de altfel) am facut o trupa numita Guillotines. Era un stil mai cinic si mai dezinvolt de acolo si numele. Am scos un EP numit Polite Society. Proiectul a tinut putin si cred ca putea mai mult in schimb caracterul meu si al lui Liviu nu s-au intalnit cum trebuie. Din pacate am avut doar 4 sau 5 concerte. Requestat In Pace.

Din ce influente muzicale isi trage seva Coughy?

Vlad: Coughy isi trage seva din muzica pe care o ascultam eu si Ovidiu in perioada respectiva. Totusi as numi ca influente recurente pt mine pana acum: Boards of Canada, Noah Lennox, Delia Derbyshire, El Guincho, Can, Moondog, Dan Deacon, Pharrell Williams s.a. Sampling-urile pe care le fac totusi sunt destul de exotice - in ultima vreme samplez mult din slagare vechi romanesti in care am gasit un mare stash de sunete misto- (de exemplu melodia Precambrian aparuta pe compilatia BuzzRO 2011 este compusa in mare parte din sample-uri dintr-o piesa a Corinei Chiriac din anii 70 numita Valurile Dunarii), din muzica exotica din anii 50-60 gen Les Baxter si Martin Denny si altele si mai weird. Incerc sa fie un stil de sampling imprevizibil si se va auzi pe materialul nostru urmator daca e sau nu.




Ovidiu: Pot spune ca amandoi ascultam Panda Bear si Animal Collective. Mie imi place Pink Floyd (ma inspira mai ales primele albume) si Radiohead. Am vrut sa dau cat mai putine nume, de fapt ascultam mult mai multa muzica, poate prea multa :)




Ce planuri muzicale aveti pentru lunile ce urmeaza?

Vlad: Vom finaliza edit-ul si mix-ul primului nostru LP in iulie. A fost tras intr-un studio pe parcursul unei zile cu vreo 5 ore de jam. Am folosit o buna parte din temele create de-a lungul timpului in live-uri plus unele noi si din toata chestia asta vor iesi in jur de 20 de piese legate. Nefiind constransi de limite fizice, materialul probabil va avea dimensiuni mai mari decat unul obisnuit. Ceva gen double album. Ni s-a parut haios sa debutam cu un album dublu. LP-ul va iesi la Local Records cel mai probabil dar data release-ului si alte detalii inca nu exista. Noi stim doar ca lucrand la el ne place din ce in ce mai mult.



Ovidiu: Am zis ca vream sa ne placa pe loc ce cantam live, sa traim prezentul. Dar vream sa ne placa si dupa, De aceea nu demult am facut primul nostru material inregistrat, bineinteles live si fara oprire, intr-o sesiune de 6 ore. Aici am realizat ca dorinta accea despre care se vorbea in una din intrebari nu dispare. Rezultatul va avea caracter live si va sugera in mare cam ceea ce facem. Daca ar fi dupa noi, cel putin dupa mine, am inregistra non stop, oricat si oricand pentru ca mereu rezulta chestii organice, interesante.




Vlad, cum e sa fii din acelasi liceu cu Alex Jijian?

Vlad: Oau! In general ma intreaba lumea ce se intampla in Bacau de tot apar producatori si dj din zona. As da ca exemplu pe Silent Strike, Kapnobatai, Jijian, Dj Raresh, Grasu XXL si mai sunt. Pe langa ei mai asteapta sa iasa si altii precum Younkarls sau Alex Nekita. In sfarsit, nu am nici o opinie despre asta, sunt aparitii separate. Nu exista ceva care sa semene cu o scena. De fapt in Bacau nu prea e nimic interesant de facut. Poate de aceea multi stau in casa si se joaca in Ableton sau Reason.

De asemenea, de ce nu te-ai apucat de techno/house, ca mai toti bacauanii?

Vlad: Nu stiu sa raspund la intrebarea asta. Probabil din cauza ca am descoperit muzica electronica mai tarziu. Habar n-am. Mi-ar placea sa fac si asta la un moment dat, dar probabil tot cu o componenta de live-act electronic. De fapt cred ca ar putea fi destul de distractiv. :)



Puteti pune va rog o intrebare unui artist roman?

Vlad: Alex Jijian, cum e sa fii din acelasi liceu cu Silent Strike? :))

Ovidiu: Stiu ca nu e in legatura directa cu muzica dar vreau sa-i pun o intrebare lui Florin Dumitrescu: "Cum poti face versuri asa de tari?"

La asa intrebare stupida nu ma astept la un raspuns concret, poate o mica dezvaluire din secretele lui, un mic "tip".






Comenteaza
Popup detector