Interviu cu Brazda lui Novac


Interviu cu Brazda lui Novac

as putea sa fiu foarte "trendy" in sound. Dar nu ma mint singur...

Saptamana trecuta am avut ocazia sa vorbesc, ce-i adevarat prin simplu mail, cu unul dintre cei mai de calitate performeri din Romania; Brazda lui Novac, adica Victor Popescu.

Provenit din cartierul craiovean Brazda lui Novac, dupa care si-a luat si numele, Victor Popescu a luat decizia ca in anul 1993 sa se mute la Bucuresti pentru a studia arhitectura. Dar dupa achizitionarea primului PC in 1997, Victor s-a transformat in cel pe care-l stim acum si anume Brazda lui Novac sau BLV, cum ii place sa o prescurteze. Avem adunate aici cateva intrebari la care ni s-a raspuns cu draga inima.

Beat Factor: Cum a inceput colaborarea ta cu Vali Chincisan? Colaborarea va exista si pe viitor?

Brazda lui Novac: Pe Vali l-am cunoscut in 2005 la premiile revistei Arhitext la Dealu frumos. Am ramas surprins de imaginile lui avand in vedere ca trebuia sa-i acopere pe toti artistii care performau acolo si care erau diferiti ca stil. S-a mulat perfect pe fiecare, iar surpriza mare a vanit dupa ce am aflat ca toate animatiile sunt facute de el. Foarte frumos... Sigur ca pe viitor o sa mai colaboram, avem deja planuri pentru concerte atat in tara cat si in afara tarii, insa voi colabora si cu Dilmana in continuare.

Beat Factor: De unde iti vine inspiratia; ce te inspira din muzica de acum sau din muzica vremurilor trecute? Ce muzica asculti?

Brazda lui Novac: Inspiratia vine. Sau nu. Daca as sti de unde vine m-as duce direct acolo sa o caut, dar nu e tot timpul la apel :) Sigur ca influente sunt dar din atat de multe locuri incat mi-ar fi foarte greu sa enumar.

As minti daca as spune ca am viziuni sau alte chestii de-astea. Ma asez la birou si ii dau drumul pur si simplu la treaba. Oricum in spatele unei piese bune mai sunt cateva ratate... Muzica ascult tot timpul aproape. In mare electronica / IDM, dar si dream pop, shoegaze si industrial / EBM. Nu ma dau la o parte de la nimic ce vrea sa fie altfel. Fug de ce vrea sa fie "la fel ca..." Ascult si 80's new wave/dark wave si se observa si in muzica. O fac intentionat desi as putea sa fiu foarte "trendy" in sound. Dar nu ma mint singur... Nu fug de o perioada foarte frumoasa chiar si asa cu tunsorile funny si patetismul ei. Pe aia am trait-o eu.

Beat Factor: Pe plan muzical, cat de mult te influenteaza faptul ca esti familist?

Brazda lui Novac: Destul de mult. Cel mai evident este timpul pentru facut muzica scurtat drastic. Nu ma plang, imi si place... In alta ordine de idei, daca as avea acum timp mai mult as face mai repede si mai bine muzica, copiii imi incarca bateriile fantastic. De fapt tocmai mi se intampla asta, am lucrat foarte mult si foarte bine in ultimul timp.

Beat Factor: Ai participat la numeroase evenimente, unii le spun underground, desi nu ar fi cazul. Esti multumit de acest statut de performer underground?

Brazda lui Novac: Eu sunt multumit. Nu mi-am propus sa fac bani din muzica (ma refer desigur la
proiectul Brazda lui Novac), desi incep sa vina si ei usurel asa. Dar nu sunt un scop, si nu intentionez sa schimb asta in nici un fel. Nu incerc sa-i judec pe cei care organizeaza evenimente desi e clar ca sunt la inceput si nu prea stiu nici ei in ce se baga, sunt putini si cred ca mai degraba ar trebui incurajati.

Beat Factor: Ai vrea sa fii mai popular ca performer?

Brazda lui Novac: Nu in adevaratul sens al cuvantului. Am cantat saptamana trecuta in Basement si a fost un super show cu 20-30 de oameni, care erau in tema si s-au simtit si ei foarte bine. Pentru mine a fost de 100 de ori mai bine decat la motoare unde era lume multa, dar venita la bere intamplator si in general oameni de rock.Beat Factor: Pentru un timp ai facut partea de sunet la unele reclame. Mai faci?

Brazda lui Novac: Mai fac sunetul si muzica la reclame, da.


Beat Factor: Cum ti se pare publicitatea din Romania?

Brazda lui Novac: Desi tehnic posibilitatile sunt din ce in ce mai bune, practic nu mai exista diferente intre noi si cei din Europa, cred ca intram intr-o criza de creativitate. Atunci cand posibilitatile erau mai modeste, trebuia salvata reclama prin creatie. Acum nu mai e asa. Sigur ca sunt momente in care imi vine sa-mi iau campii, dar mai exista cred 5% dintre reclame la care imi face placere sa lucrez, si cred ca am avut sansa sa lucrez la unele dintre cele mai frumoase de pana acum.

Beat Factor: Ai lucra in domeniu, tu fiind de profesie arhitect?

Brazda lui Novac: Am si uitat de arhitectura, au trecut 10 ani, chiar daca as vrea nu ar mai fi
posibil, mai ales ca eu in facultate zdranganeam chitara sau faceam muzica pe computer in loc sa-mi fac proiectele...

Beat Factor: Cum comentezi evenimentul din 20 iulie de la motoare? (micul concert :P)

Brazda lui Novac: Aici nu as vrea sa comentez. Precum am mai zis, ar trebui incurajati cu toate
stangaciile lor. Dar daca vrei un comentariu marca Dezde, citeste pe feeder, eu m-am distrat copios, ea nu iarta nimic :)

Beat Factor: Daca ti s-ar da acum ocazia sa colaborezi cu orice artist din domeniul muzicii, cu cine ai fi incantat sa o faci si de ce?

Brazda lui Novac: Cu ceva artisti romani deja am facut-o, acum colaborez cu Artan si Razvan Moldovan, nucleul Timpuri Noi din anii '80. Atunci eram mare fan "Timpuri noi". De asemenea
cu Dezzdemona de la Jazzadezz cu care mi-am dorit sa lucrez. As mai vrea daca s-ar putea sa colaborez cu Mircea Florian . Mai am planuri cu niste artisti de la noi care mi-au propus sa colaboram dar nu pot sa zic nimic pana nu se concretizeaza. Interesant e ca oamenii care vin cu propuneri sunt tot din zona in care m-as fi dus si eu, adica muzica asta e clar ca aduna oameni cu viziuni apropiate. Din afara tarii imi e foarte clar ca Liz Frasier de la Cocteau Twins ar fi pe primul loc. Apoi Autechre, Aphex Twin, Seefeel, si...aaaa Siouxsie. M-as bucura sa pot colabora cu multi daca ma gandesc bine. Dar cred ca daca voi face muzica frumoasa, cine stie...poate chiar se va intampla.

Beat Factor: Sa presupunem ca Victor Popescu este un simplu om care il priveste din afara pe artistul de la Brazda lui Novac. Ai putea sa-mi spui cum il vede?

Brazda lui Novac: Greu de imaginat... M-ai blocat aici, desi cred ar fi un exercitiu foarte bun. Cred
ca muzica vorbeste mai mult decat orice si nu numai in cazul BLN.

Beat Factor: Care ar fi acele obstacole care te-ar opri sa mai faci muzica?

Brazda lui Novac: Teoretic nimic. Doar cele naturale sau daca as fi fortat sa ma opresc de ceva ce nu depinde de vointa mea.

Beat Factor: Cum vezi muzica electronica din tara?

Brazda lui Novac: Creste si cred ca in curand o sa fie mai interesanta decat in restul Europei. Asta cu crescutul cred ca e partea cea mai frumoasa, cand se ajunge la suprasaturatie si intervine plictiseala s-a terminat. Imi place Gojira, Yvat, Mabento, Selfmademusic, Dyslex, Silent Strike, Cycler si altii dar pe astia ii stii deja.

Comenteaza
Popup detector