Interviu cu Alan Wilder - Recoil pentru BF


Interviu cu Alan Wilder - Recoil pentru BF

"Cred ca daca lucruri de calitate vor fi oferite, publicul le va primi"

Cu o zi inaintea concertului Recoil de la Bucuresti, de la The Ark, Alan Wilder, membrul proiectului Recoil, ne-a acordat un interviu in care am povestit despre concertul sau din Bucuresti, release-ul Selected, live-actul Recoil si muzica in general. Multumim BestMusic.


Poze de la interviul cu Recoil si sesiunea de autografe gasiti in Galeria Foto Alan Wilder - Off The Record


Interviu VIDEO - Alan Wilder / Recoil



Nu uitati, astazi, 2 aprilie, la The Ark are loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru muzica electronica din Romania: Recoil vine in premiera in Bucuresti, sub turneul "Recoil 'Selected' Events 2010 - A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall", cu Silent Strike in deschidere si o expozitie foto semnata Cosmin Bumbut.


Intrarea la eveniment costa 75 lei.


Interviu Alan Wilder - 01.04.2010


BF: Alan Wilder, bun venit in Romania! Cum te simti aici pentru prima data?


AW: A fost o zi destul de lunga pentru ca am inceput ziua foarte devreme. Am plecat de la Zurich si a trebuit sa mergem cu masina pana la Stutghard ca sa prindem zborul de la 10, prin urmare ne-am trezit la 5 dimineata si am ajuns aici. M-am bucurat de o vreme frumoasa in Romania, noi cand plecasem ningea. Apoi am fost la interviuri, la posturi de radio si a fost o zi plina, dar suntem foarte incantati sa fim aici pentru prima data.


BF: La ce ne putem astepta de la concertul Recoil de maine seara (n.r.. astazi, 2 aprilie). Cum este un live-act Recoil?


AW: Am explicat oamenilor de-a lungul timpului ca nu este exact un live-band si o prezentare audio-video, e ca un remix cu film, lucram cu laptop-uri si efecte. Nu va asteptati la un live band, insa muzica este potrivita pentru live-venue-uri si nu suna ca pe disc.


BF: Cum arata setup-ul Recoil?


AW: Avem doua laptop-uri pe care rulam Ableton Live. In studio folosim si alte soft-uri precum Logic sau Pro Tools insa pentru live, Ableton este cel mai potrivit datorita efectelor. Avem si doua Novation LaunchPad-uri pe care poti programa si declansa efectele si am si un sintetizator pentru filter. Avem un setup foarte simplu.


BF: Un setup simplu pentru o muzica “plina” si complexa.


AW: Da, asta este frumusetea tehnologiei: iti permite sa reduce totul la masinarii mici si in acelasi timp sa poti realiza tot ce iti doresti live.


BF: Cum crezi ca vor evolua live-act-urile in viitor? Exista o sansa sa se diminueze calitatea unui live-act din cauza absentei echipamentelor analogice?


AW: Nu cred. Sunt o multime de trupe live care inca folosesc un setup classic: bas, tobe, chitare. De aceea mi se pare interesant sa avem ceva diferit din cand in cand, iar proiectul Recoil este dificil de implementat live din cauza oamenilor implicati si a vocalistilor din proiect. Toti locuiesc in diferite parti ale lumii si ar fi imposibil sa ne strangem intr-un singur loc. Asa ca m-am gandit la o formula in care pot prezenta publicului ceva interesant intr-un venue sub o alta formula decat un live-band. Oamenii pot decide singuri daca le place sau nu. Nu am mai facut asta pana acum asa ca este un experiment si pentru mine.


BF: Pe site-ul tau official Recoil preziti stiri legate de turneul Selected. In ce priveste Romania ai mentionat despre Cosmin Bambut, despre care ai spus ca este fotograful tau preferat in momentul actual, dar si despre Silent Strike. Cum ai aflat despre acesti artisti?


AW: Cosmin a fost sugerat de promoterul de aici, este un prieten de-al sau, mi-a trimis link-ul catre website-ul lui Cosmin si mi-au placut foarte mult creatiile sale: foarte atmosferice si interesante; l-am intrebat daca nu am putea face o expozitie in timpul concertului cu pozele sale.


Am vrut ca pentru fiecare eveniment din cadrul turneului sa fac ceva special, cu invitati speciali si artisti diferiti. Nu a fost mereu usor de aranjat acest lucru pentru fiecare oras in care am fost, insa este unul dintre acele lucruri pe care trebuie sa incerci sa le faci. Am fost norocos ca am reusit sa imi concretizez idea cu Cosmin, iar acesta isi va expune lucrarile la The Ark. Va avea print-uri foarte mari in locatie, eu le-am vazut deja astazi si mi-au placut foarte mult. Sunt foarte incantat de el, cred ca este un tip interesant, l-am si intalnit astazi.


BF: Cat de dificil a fost sa selectezi piesele pentru acest release Selected?


AW: Nu a fost prea dificil dar am trecut printr-o lunga perioada de “trial and error” pentru ca am vrut sa fac albumul sa curga, sa fie uniform, ca si cum ar fi un album normal, nu o colectie random cu cele mai reusite piese.


Astfel ca a trebuit sa fac foarte multe variatii, edit-uri pentru a-l face sa fie integru si de asemenea, a trebuit sa ma hotarasc cum balansez diferiti vocalist astfel incat sa nu fie unul dominant pe album; plus ca a trebuit sa imi aleg favoritele. Dar per total, a fost provocare placuta, mi-a facut placere sa fac asta.


BF: Care este piesa ta preferata Recoil?


AW: E dificil sa spun. Se schimba in fiecare zi. Depinde de starea in care ma aflu. Imi plac foarte mult toate piesele de pe Selected, sunt foarte atasat de toate si nu pot spune ca am una singura favorita.


BF: Ai acordat un interviu pentru Side-Line care s-a transformat intr-o scrisoare deschisa si vorbeai despre compresia muzicala si cum noile formate in care se asculta muzica (mp3, ipod, mp3 playere) pot crea o imagine falsa asupra muzicii. In ce directie crezi ca merge acum muzica electronica?


AW: Nu cred ca trebuie sa facem confuzie intre modul tehnic in care oamenii asculta muzica si formatul in care sunt produse cu calitatea in sine, musical vorbind, a pieselor. Eu vorbeam acum doi ani despre situatia cu formatul in care erau inregistrate piesele, iar atunci lucrurile erau mult mai rele. Acum, oamenii vad ca au revenit la formatele mai calitative. Incep din nou sa acorde atentie vinilurilor si editiilor limitate ale CD-urilor, cat si download-urilor, care vor ramane foarte cautate si trebuie sa acceptam asta. Eu nu pot asculta o piesa descarcata de pe Internet, dar asta este doar alegerea unor oameni si cred ca trebuie sa o respectam. Atata timp cat poti oferi consumatorilor si alte optiuni si eu de unde alege, lucrurile sunt bune.


BF: La inceputul anilor 90 ai acordat un interviu in care spuneai ca radiourile aleg sa difuzeze muzica vesela doar pentru a face pe plac publicului, insa esti convins ca publicul daca ar primi lucruri interesante in muzica ar fi interesati sa le asculte. Inca ti-ai pastrat aceasta viziune optimista asupra publicului si asupra consumatorilor de muzica?


AW: Este in general valabil faptul ca oamenii accepta ceea ce li se ofera, iar daca le oferi ceva mai interesant, vor fi interesati.


Mereu a fost dificil sa difuzezi la radio si muzica nu foarte atractiva pentru publicul larg, nu e nimic nou si nimic nu s-a schimbat. E adevarat ca radiourile incearca sa atraga cat mai multi ascultatori posibil, pentru a atrage publicitate, si aleg varianta sigura prin care isi castiga publicul, insa teoria mea ramane in picioare si inca mai cred ca daca lucruri de calitate vor fi oferite, publicul le va primi.


BF: Multumim foarte mult pentru interviu. Mult success cu evenimentul de la The Ark de maine, 2 aprilie 2010.


AW: Multumesc si eu.






Comenteaza
Popup detector