Backstage cu Luciano


Backstage cu Luciano

pentru mine sa mixez este un lucru legat de public si de reactii (...) Intotdeauna pun muzica pentru public si in fata lui, atunci sunt satisfacut, cand vad o reactie buna.

Luciano aka Lucien-N-Luciano a lansat piese pe label-uri ca Perlon, Klang, Transmat, Mental Groove, Max Ernst, Bruchstuecke si Peacefrog. Lucien Nicolet a trait o buna bucata de timp in Chile, insa se simte strans legat si de Elvetia, tara in care s-a nascut. Mixeaza de prin 93, incepand cu party-uri mici in Santiago, Chile. In 1997 s-a apucat de produs si muzica electronica.

Eforturile sale de producator s-au concretizat intr-o casa de discuri proprie, faimoasa astazi pentru release-urile de success. Cadenza Records este locul de unde au iesit la iveala productii de la Serafin, Luciano, Pier Bucci, Ricardo Villalobos, Thomas Melchior, Pikaya, Loco Dice si altii. Luciano este un artist imprevizibil mereu te poti astepta de la orice atunci cand este la pupitru. Fie ca pune minimal, techno, groovy tech-house combinatii inedite cu sample-uri din piese vechi, traditionale, accapella, Luciano stie sa faca un public sa danseze. Tot el este protagonistul volumului al doilea din seria Sci Fi Hi Fi, compilatie lansata la Soma Quality Recordings, label din Glasgow. Seria este continuata de Alex Smoke, iar pe viitor alti contribuitori vor fi Slam.

Pe 2 decembrie Luciano a mixat in Kristal Glam Club in cadrul unui party marca Sunrise. Ce s-a petrecut in acea seara este dificil de descris in cuvinte, cert este ca acel set a ramas unul din cele mai bune seturi din ultima vreme. Am avut oportunitatea sa stam de vorba cateva minute backstage cu Luciano, si iata rezultatul.

Beat Factor: Cum a fost anul 2006 pentru tine?

Luciano: Oh, un an plin, am facut multe lucruri. Am mers in multe tari. De asemenea si intreg sezonul de asta vara din Ibiza a fost foarte bun. Festivaluri, weekend-uri pline, asa ca daca ar trebui sa rezum, as spune ca au fost multe lucruri destul de misto.

Beat Factor: Sa mergem putin in trecut. Ai inceput sa pui muzica prin 94 in Santiago. Cum era atunci?

Luciano: Destul de bine, era un fel de inceput al muzicii electronice in Chile. La inceput a fost dificil pentru ca nu erau multi care ascultau acest gen de muzica; e intotdeauna greu la inceput, in orice domeniu. Dar a fost foarte bine, a fost o experienta placuta.

Beat Factor: Asadar, crezi ca acea perioada a fost inceputul carierei tale de DJ?

Luciano: Da, cu siguranta. Chile este locul in care am inceput sa imi construiesc cariera in muzica.

Beat Factor: Aveai saisprezece ani

Luciano: Saisprezece ani, da. Trebuia sa fiu ascuns in club, pentru ca atunci cand venea politia sa nu ma gaseasca, deoarece nu aveam varsta la care sa fiu in club. Asa ca ma ascundeam pe la zona VIP sau pe la backstage, asa ca politia nu ma gasea. Dar eu deja puneam muzica in perioada aceea..

Beat Factor: Ai si un background muzical destul de solid. Ai cantat la chitara..

Luciano: Da, am cantat la chitara. Am inceput intr-o trupa, era misto, aveam 14 ani. Mai cant si acum la chitara, nu atat de mult dar mai cant.

Beat Factor: Ai avut si alte joburi in afara de a fi DJ?

Luciano: Da, am lucrat in constructii si alte joburi similare, cu scopul de a mai castiga ceva bani. Asta era cand aveam 16 ani. Dar nu am avut alt full time job in afara de muzica. Nici scoala nu am terminat-o, m-am lasat de scoala pentru muzica.

Beat Factor: Si apoi te-ai intors in Elvetia. A fost dificil sa te acomodezi cu diferenta de cultura si traditie?

Luciano: Nu prea. Este o mare diferenta culturala, e adevarat. Insa mie imi place sa fiu in miscare, nu prea imi place sa stau in acelasi loc pentru mai mult timp. Vreau sa experimentez locuri noi, traditii si culturi noi; asta e chiar interesant. Si da, tot in acea perioada sotia mea a nascut, asa ca a trebuit sa ma intorc in Elvetia.

Beat Factor: Cum incepe o zi normala pentru tine?

Luciano: Dimineata micul dejun, apoi aeroportul, avion, cineva vine sa ma ia de la aeroport, apoi hotelul, iei cina si in final in club. E mai mult o rutina.

Beat Factor: Ai fondat casa de discuri Cadenza Records.

Luciano: Da, am inceput Cadenza cu sora mea, ea e in Chile, si apoi am avut primul release cu Quenum. Tot atunci Serafin lucra cu noi, si am avut apoi release-uri impreuna, aducea muzica buna.


Beat Factor: Si astazi cum mai gasesti timp sa conduci label-ul cand te imparti intre gig-uri, productie muzicala si ascultat muzica?

Luciano: Lucrez cu oameni acum. Am o persoana care are grija de booking-urile mele, un agent de booking practic; am o alta persoana care are grija de party-uri, eu am grija de muzica. Stiu ce release-uri vor urma la label, ascult si muzica primita

Beat Factor: Ce release-uri vor urma? La Cadenza ma refer..

Luciano: Va urma un material produs de Digitaline, doi tipi tineri din Elvetia (n.e.: Digitaline inseamna Laurent Bovey aka Laps si Gregory Poncet aka Gregorythme). Vom avea de asemenea un release de la Pikaya, apoi o piesa de a mea. Vor fi cateva release-uri foarte melodioase, muzicale, ca sa zic asa.

Beat Factor: Cat de greu a fost sa mixezi compilatia Sci Fi Hi Fi de la Soma?

Luciano: Oh, asta a fost foarte dificil. Mie nu imi place sa fac compilatii; pentru ca eu pun muzica atunci cand sunt in fata publicului, in club. Asa ca cei de la Soma m-au contactat si mi-au spus sa fac compilatia; ei cereau ceva putin diferit, dar am refuzat categoric.

Beat Factor: Deci nu esti un fan al compilatiilor

Luciano: Nu, nu imi plac CD-urile de genul compilatii. Nu imi plac deoarece pentru mine sa mixez este un lucru legat de public si de reactii. Asa ca atunci cand pun o piesa, intotdeauna sunt atent la reactii, la feedback. Cand sunt singur intr-o camera, nu pot face asta. Si de asta e foarte dificil sa mixez o compilatie, nu gasesc inspiratie cand sunt singur. Intotdeauna pun muzica pentru public si in fata lui, atunci sunt satisfacut, cand vad o reactie buna.

Beat Factor: Ce te inspira atunci cand produci muzica?

Luciano: Orice! Lumea, natura, copiii mei, totul. Ascult tot felul de muzica, aproape orice. Incepand cu muzica africana, sud-americana, irlandeza, romaneasca. Imi gasesc inspiratie in diferite tipuri de muzica.

Beat Factor: Ce este prioritar pentru tine, sa pui muzica sau sa produci muzica?

Luciano: Ca DJ imi castig existenta, imi place foarte mult asta, dar este un soi diferit de job. Ca DJ trebuie sa fii foarte social; sa le zambesti oamenilor, sa aplauzi. Insa sa faci muzica e un lucru care te izoleaza, e mai idealistic; e mai mult ca o stare sufleteasca. Si pentru mine, mai important este sa fac muzica, asta ma motiveaza.

Comenteaza
Popup detector