Lectie de punk cu Suie Paparude


Lectie de punk cu Suie Paparude

lumea e mult prea obosita in tara asta, si mult prea innegurata de tot felul de prostii(...) o muzica mai pozitiva ne-ar ajuta pe toti sa traim mai bine, sa fie totul mult mai bine.

Suie Paparude inseamna Mihai Campineanu (Michi), Mihai Dobre (Haute Culture) si Cezar Stanciulescu (Junkyard). Trupa s-a format in toamna anului 1993 in Club A, din 4 membri: un chitarist, un tobosar, un basist (Mihai Dobre), un clapetist (Mihai Campineanu) care abordau un stil alternativ-new-wave (epoca New Order). De atunci si pana acum au trecut multi ani, iar astazi trupa este compusa din cei 3 membri.

Suie Paparude are o discografie extrem de bogata atat in single-uri cat si in albume. Cateva albume care merita mentionate sunt 'Scandalos', 'Atac la persoana', 'Salveaza-te', 'Urban'. Chiar daca Suie este o trupa care din ce in ce mai mult au expunere mainstream, ei se considera o trupa underground.

Ne-am intalnit cu cei de la Suie Paparude in studio-ul lor. Un laptop, doua monitoare, un sintetizator, o clapa, microfon, sampler, Ableton Live 6 (pentru Haute Culture), cateva reviste de specialitate si doua scrumiere.

Beat Factor: Scandalos este unul din albumele care v-au adus foarte multi fani. Cum a mers discul?

Michi: Discul Scandalos a mers un pic mai bine decat celelalte, e adevarat. Dar noi cand am scos melodia Pentru Inimi, al doilea extras de pe album, deja albumul nu se mai gasea de multa vreme. Si practic aceasta piesa nu s-a reflectat si asupra vanzarii, in schimb s-a reflectat asupra concertelor. Am avut mult mai multe concerte, mult mai multe aparitii. Noi nu ne-am propus sa facem totusi un album comercial, asa a iesit, pur si simplu.

La un moment dat probabil ca vorbeam de chestia ca nu ne ferim de a fi comerciali. Daca iese o treaba comerciala, pana la urma asta e si motivul pentru care faci muzica, sa ajungi la cat mai multa lume.

Haute Culture: La noi e informatia asta proasta, ca muzica underground este acea muzica, stiu eu, care se vinde mai greu, sau care se asculta doar de vecini si rude. Si nu asta e adevarul, muzica underground nu asta inseamna. Muzica underground e accesibila oricui, nu e atat de promovata ca cea comerciala. Dar oricine poate avea acces la ea.

Beat Factor: Mai sunteti o trupa underground?

Michi: Da, eu zic ca da.

Junkyard: Pentru o parte din public, suntem. Aici ma refer la un public intreg, care consuma orice fel de muzica.

Beat Factor: Dupa piesa Pentru Inimi se pare ca trupa Suie Paparude a devenit mult mai cunoscuta.

Michi: Asta e un lucru bun. Pentru ca pe langa Pentru inimi mai avem si alte piese. Suie Paparude nu inseamna doar Pentru inimi sau Armada verbala. Desi si acestea sunt piesele noastre, noi le-am facut, si eu zic ca ne reprezinta in momentul de fata foarte mult.

Junkyard: Sunt si unele piese pe care le-am mai pus la concerte care nu sunt deloc digerabile, ca sa zic asa..

Michi: Ideea e ca nu ne-am indepartat prea mult de la stilul nostru. Pentru inimi e un Suie Paparude din 2004 care suna ca in 2006. Sau 2005, ca atunci s-a promovat piesa.. Noi nu ne-am indepartat si nu o sa facem rabat acum, sa ne apucam sa cantam altceva. Daca piesele ies comerciale si un pic mai digerabile, ies pentru ca asa simtim noi acum. Si muzica se schimba; chiar si cele mai grele piese ale noastre, nu mai sunt acum atat de grele. Pentru ca noi suntem un pic mai maturi, si in acelasi timp eu cred ca si muzica evolueaza I ntimp. Nu mai poti canta chestii pe care le cantai acum 5 sau 6 ani. Eu nul sunt foarte impresionat de faptul ca avem un public foarte tanar. Suntem chemati la o gramada de baluri de boboci. Noi nu suntem o trupa inchistata in aceeasi chestie.

Haute Culture: Adica si piesele vechi care se mai canta sunt refacute in varianta Suie de astazi.

Beat Factor: Sunt trupe care odata ce au descoperit sursa care le da succes, merg cu ea pana in panzele albe. Care a fost si este inca reteta succesului Suie Paparude?

Junkyard: Da, e o tendinta, de genul piesa aia a fost perceputa bine de public, si fara sa vrei, la un moment dat ai tendinta sa faci cam aceeasi chestie. Noi vrem sa facem exact cum am facut Pentru inimi; pur si simplu, a iesit. A iesit pentru ca aia s-a intamplat in ziua respectiva. Eu am venit cu niste versuri, piesa era deja facuta, cu cateva zile inainte am mai adaugat niste lucruri la piesa care avea un alt schelet si tot asa.

Michi: Cam acelasi lucru e si cu aceasta ultima piesa, pe care o vom promova. Este o idee de-a lui (Junkyard) si care initial a fost facuta din cu totul alt motiv. Si tot asa, a aparut pur si simplu o idee foarte buna, pe care noi am luat-o si am facut-o pe stilul nostru, al formatiei, si tot nu e chestie programata. Adica in masina el a venit cu un CD, am ascultat si reactia a fost e super tare piesa!. Si atunci am zis, hai sa o facem pentru noi, si ca dovada, incepe sa prinda foarte bine, zic eu. Si pe site se vorbeste de ea. Asta va fi dupa parerea noastra un alt hit. Ceea ce e foarte bine pentru o formatie sa aiba hit-uri cat mai multe.



Beat Factor: Pentru cei care nu au ascultat-o, despre ce piesa vorbim?

Haute Culture: Nu are nume, dar e piesa cu mult sange. Aveti sange, sariti la bataie, cine n-are sange, incepe sa plange. E foarte simpla piesa.

Michi: Da, noi facem muzica sa transmita un lucru. Deocamdata eu zic ca lumea e mult prea obosita in tara asta, si mult prea innegurata de tot felul de prostii, in asa fel incat sa vii cu o chestie la fel de neguroasa si de intunecata. Cred ca o muzica mai pozitiva ne-ar ajuta pe toti sa traim mai bine, sa fie totul mult mai bine.

Junkyard: Poate maine ne trezim cu o idee altfel, cu fata la cearsaf si facem o piesa grava de tot.

Haute Culture: Asta a fost avantajul acestei trupe, ca de cand s-a fondat, noi am facut ce am vrut. Chiar de la prim inceput, cand ne-am strans noi doi (Michi si Haute Culture), am zis sa facem ce ascultam. Dupa care cum am fost la prima casa de discrui, nu a impus nimeni nimic. Pe celelalte trupe eu le compatimesc, si stiu, ca am auzit povestile chiar de la ei. Vine proprietarul label-ului si spune stai asa ca piesa asta nu e chiar asa de ok, vezi ca tobele astea sunt prea rele; vezi ca radio-urile n-o sa-ti difuzeze piesa. Pentru ca am fost primii pe felia asta, casele de discuri ne-au luat ca atare.

Beat Factor: Ce muzica va reprezinta si ce cantati?

Michi: Suie Paparude canta o muzica de dans. Si automat asta inseamna dupa parerea mea petrecere. Adica mergem in club sa dansam, sa ne simtim bine; e adevarat ca avem si piese un pic mai altfel, insa astea sunt piesele care ne plac noua. E normal ca si versurile sa joace un rol din ce in ce mai important. Noi suntem o formatie, nu un proiect.

Beat Factor: Ati cantat recent in deschidere pentru formatia Voltaj. Cum e sa canti la cinvea care nu prea e din acelasi segment?

Michi: Am fost invitati acolo sa cantam si am acceptat invitatia pentru ca a fost o chestie noua. Nu ne ferim de lucrul asta, sa zicem ca noi suntem prea smecheri sa cantam in deschiderea formatiei Voltaj. Poate ca unii au spus ca nu a fost tocmai un lucru fericit ca am cantat in deschiderea formatiei Voltaj. Eu cred insa ca da, pentru ca ne-au mai ascultat niste oameni. Si motivul pentru care existam noi ca trupa, este sa cantam.

Haute Culture: Noi aveam si experienta faptului ca anul acesta, spre deosebire de alti ani, am fost intr-un turneu, cu un festival de bere. Si acolo stii cum e, se strange toata lumea. Adica nu vine publicat dedicat tie, cum e cel din club. Si spre surprinderea mea, si a lor (Michi si Junkyard), am vazut ca am prins si la publicul de acolo. Gandeste-te la 3000, 5000, uneori chiar si 10 000 de oameni. Am avut niste surprize in niste orase la care efectiv nu ne asteptam. In Buzau de exemplu statea lumea pe ploaie, si dupa noi au venit chiar Voltaj. Probabil ca de acolo le-a venit ideea sa cantam in deschidere.

Beat Factor: Trebuie sa fie o satisfactie din moment ce lumea sta pe ploaie cu umbrela sa va vada

Haute Culture: Fireste ca e o satisfactie. Imagineaza-ti ca pana acum ceva timp, lumea ne asocia cu TM Base, Hoya si festivaluri din astea mai underground.

Michi: Pe langa cei vechi, care o parte din ei sunt de varsta noastra, sunt pustii astia tineri care i-am vazut acum si la ultimul concert, care au umplut sala ochi, doar ca sa ne vada.

Junkyard: Si multi din ei chiar stiu versurile. Si nu numai de la Pentru inimi sau Armada verbala. Incep sa cante si alte piese, pe care noi le mai cantam, le mai promovam.

Michi: Da, aici e bine ca noi am avut albumul asta Scandalos care a fost foarte bine primit.

Beat Factor: Si prin toate lucrurile astea, gen clip TV, album, hit la radio, mai sunteti o trupa underground?

Michi: Evident ca suntem, atata timp cat mergem sa cantam la TM Base si lumea ne aplauda. Cand cantam in cluburi unde se asculta break-beat si asa mai departe, noi in esenta suntem o trupa break-beat.

Beat Factor: Ce alegeti intre hardware si software?

Michi: Instrumentul asta numit calculator s-a dezvoltat foarte mult in ultima vreme. E atat de vast si de misto incat la un moment dat ajunge sa eclipseze hardware-ul, asa cum era el pe vremuri. Suntem in 2006, apar procesoare din ce in ce mai puternice, si asta e drumul. Asta e misto la calculator, ca in el poti trage si o chitara, si o mandolina, adica nu e neaparat nevoie sa suni foarte sintetic. Lumea blameaza calculatorul si spune ca e o masina. Pana la urma ea face ce ii spui tu, nimic in plus, nimic in minus.

Eu zic ca asta e punk-ul adevarat, nu sa dai cu chitara de perete; si asta e o chestie foarte tare dar eu zic ca sampler-ul asta de exemplu e o chestie mai punkista. Habra n-am sa fac muzica, dar totusi fac o muzica ce rupe capul la oameni. Nu e cazul nostru (n.e.: rade), ca noi mai avem si o scoala de muzica. Si tocmai, tu nestiind sa faci muzica, ajungi sa faci o chestie pe car eunul care stie sa faca muzica, n-ar face-o pentru ca i se pare lui ca nu suna bine. Eu cred ca e si un avantaj sa nu stii sa faci muzica. Asta e toata smecheria, sa reusesti sa tragi o voce cu un microfon de 30 de dolari.

Beat Factor: Voi ce muzica ascultati?

Haute Culture: Ultimul Stanton Warriors (FabricLive 30), Junkyard si-a luat ultimul Coldcut. Mai ascultam si DJ Shadow.. Compilatia asta de la Stanton Warriors mi se pare una din cele mai bune CD-uri de anul acesta. Imi amintesc cand Stanton au venit in Kristal si dansau oamenii cu lanturi de aur pe ei. Asta mi se pare o alta chestie misto, o trupa de underground sa ii faca si pe auriferii aia sa danseze.

Junkyard: Eu am impresia ca de la o vreme romanii sunt un pic mai mult pe meserie asa, decat in anii trecuti. Anii trecuti, la anumite concerte, parca erau mai timizi, mai rezervati.

Haute Culture: Cred ca acum Romania este o tara vesela in zona asta de entertainment. Adica, daca pana si la distractie vii trist, atunci chiar ai o problema.

Beat Factor: Muzical vorbind, ce va doriti pe viitor?

Junkyard: Eu unul as vrea sa militam pentru chestia asta; noi ca trupa sa iesim in Europa si sa cantam si acolo. Pentru ca oricum, e din ce in ce mai usor sa ajungi acolo. Chiar daca suntem noi din Romania si toti vor stramba, dar in momentul in care iti faci o promovare buna, eu zic ca am putea ajunge. Si ar fi si loc.

Haute Culture: Eu ma intreb cand as avea zi eu de cand sa compun o piesa, cap coada. Practic la noi lucrurile sunt impartite; el (Michi) e in mare parte cu compozitiile, Junkyard e cu partea de voce, si asta mi-ar placea mie sa fac. Sa vin eventual cu o piesa si sa o bagam sub numele Suie. Asta cand o sa am rabdare, eu stau foarte prost la acest capitol.

Michi: Eu ma gandesc cat o sa mai am microbul asta cu muzica. Cat timp, cam pana pe la ce varsta, si probabil ca chiar daca as castiga super multi bani, tot asta o sa fac, e un lucru pe care mi l-as dori.





Comenteaza
Popup detector