Biografie Underworld

  • Rate

Genuri muzicale:
ElectroElectronica / VAIndie

Artisti similari:
Andy Votel  Apparat  Marika  Seth Troxler  Alexandru Jijian  DJ Logan  Camil

Karl Hyde si Rick Smith si-au inceput colaborarea cu Kraftwerk in timp ce studiau impreuna la Colegiul de Arta Cardiff. In 1983 au inregistrat doua albume pentru CBS Records cu o formatie cu sound proto-electroclash si new romantic a carei nume era de fapt un simbol grafic, mai tarziu fiind pronuntat ca Freur. Freur s-a destramat in 1986. In 1987 membrii Freur au creat Underworld si au incercat un stil orientat mai mult spre chitara acustica, spre funky electropop. Au scos 3 albume pana sa se desparta in 1990 (In aceasta perioada fiind cunoscuti ca Underworld MK1).

S-au reunit din nou sub numele de Underworld in 1991, dupa recrutarea DJ-ului Darren Emerson. Contributia sa a definitivat fuziunea dintre stilul techno si cel rock al trupei si a dus la lansarea unui material mai accesibil publicului, Dubnobasswithmyheadman. Versurile lui Hyde, poetice, hipnotice si soptite, un mix intre versuri conventionale cu material de inspiratie cotidiana, cum ar fi franturi de conversatii sau mesaje de intimpinare ale robotului telefonic au prins la public.

Albumul din 1996, Second Toughest In The Infants a inregistrat un succes mai mare decat cel precedent, lucru datorat si lansarii in acelasi timp cu pelicula Trainspotting. In film au putut fi ascultate Dark & Long (Dark Train), ca si Born Slippy, cea mai de succes piesa Underworld pana in momentul de fata. Atat single-ul cat si albumul au reflectat o maturizare Underworld ca si trio, folosind mix-uri cumplexe de techno, house, drum and bass si pop pentru un rezultat spectaculos. Born Slippy s-a vandut in peste un milion de exemplare de cand a fost inclusa pe coloana sonora a Trainspotting si a fost inclusa pe nenumarate compilatii si mixtape-uri.

In 1999, Underworld a pornit intr-un turneu foarte bine primit de catre fani, care s-a concretizat intr-un CD Live si un DVD extras din turneu. Denumit Everything, Everything, proiectul a redat foarte fidel experienta live a celor de la Underworld.

Dupa lansarea si promovarea Everything, Everything, Emerson a decis sa paraseasca Underworld pentru a se concentra pe proiecte solo si pe propria sa casa de discuri. Hyde si Smith insa s-au hotarat sa continue, din nou ca duet. Au inregistrat un album nou, A Hundred Days Off. Cu toate ca era primul album de dupa plecarea lui Emerson, spre surpriza generala, sunetul si tonul albumului nu erau cu mult diferite de celelalte albume, pe care Emerson isi pusese amprenta.

Cel de-al saptelea album de studio, Oblivion with Bells, a fost lansat in octombrie 2007. Primul extras single de pe album, Crocodile, a fost lansat in septembrie 2007 si a fost anuntat un turneu modnial pentru a sustine albumul.

In 2008, trupa a colaborat la un album, intitulat Songs for Tibet, o initiativa care militeaza pentru drepturile omului in Tibet. Albumul a fost lansat pe internet via iTunes, iar pe 19 august in magazinele din lumea intreaga.
Home page: www.underworldlive.com


Popup detector