Biografie Robert Owens

  • Rate

Genuri muzicale:
HouseDeep House

Artisti similari:
Herodot  Miss I  Alex Linte  Seth Troxler  Marcellus Pittman  Dan Andrei  Tony Lionni

Robert Owens (nascut in 1961) este un muzician american de R&B si un vocalist House, cunoscut mai bine pentru munca sa in grupul Fingers Inc. la mijlocul anilor ’80. Ca artist solo, a plasat in topul Hot Dance Music/Club Play 2 single-uri devenite hituri number 1: I’ll Be Your Friend” (1992) si Mine to Give (2000, o colaborare cu Photek).


Color vi l-a adus anul trecut pe 5 august pe partenerul lui Robert din Fingers Inc.- Larry Heard. Nascut in Ohio in 1961, Robert Owens a crescut cantand in biserica. Larry Heard a inceput sa colaboreze cu Robert Owens, cunoscut si pentru cariera sa ca solist de gospel prin 1985. Heard si Owens, alaturi de Ron Wilson, au demarat proiectul Fingers Inc. aproape de finalul anilor ’80, perioada in care scena de house exploda cu adevarat in SUA, urmata indeaproape de cea a Marii Britanii.


Productiile Fingers Inc au patruns in Europa prin intermediul DJilor englezi influentati de sound-ul house-ului American si au cuprins intreaga scena. In timp ce Heard incepea sa se axeze pe cariera solo ca Mr. Fingers, Robert Owens avea si el deja propriile creatii cu productie realizata de Larry Heard – Bring Down the Walls si I’m Strong trase pentru Alleviated, muzica ce i-a adus rapid si un contract solo la casa de discuri 4th & B’way Records.


Discul lui Robert din 1990 numit Rhythms in Me a pierdut vizibilitate masiv dupa dezintegrarea rapida a curentului de Chicago House si scena de profil. Sa nu uitam de momentul istoric al aparitiei sale in feat. cu Frankie Knuckles si producer-ul Satoshi Tomiie pe diamantul house – single-ul Tears, la sfarsitul anilor ’80. In 1996, s-a intors la muzica Dance prin release-ul Ordinary People, un EP in doua parti inregistrat pentru Musical Directions. S-a cuplat cu Tomiie (din nou) si Cevin Fisher in 1999, pentru o piesa pe discul lui Tomiie numit Full Lick LP. Un an mai tarziu, in 2000, Robert Owens si-a facut aparitia pe hit-ul Photek Mine to Give.


In 2003, a trecut pe Drum ‘n’ Bass, unindu-si fortele cu London Elektricity, contribuind cu voce pe albumul acestora – Billion Dollar Gravy. A colaborat mai apoi cu Coldcut pe materialul Sound Mirrors, piesa Walk a Mile in My Shoes, in 2006. In 2007, canta si pe single-ul Rob Pearson – Escape from the Madness, lansat la casa Plastic City. In 2011, anul trecut, Robert si-a pus vocea pe o piesa Brookes Brothers, mai exact pe single-ul lor Beautiful, in lansare la label-ul Breakbeat-Kaos.


In aprilie 2011 si-a adaugat contributia vocala exceptionala si pe albumul lansat de artistul Drum and Bass/producerul Icicle, pe piesele Forward si Redemption, asezate pe discul de debut Icicle – Under the Ice – scos in primavara trecuta la Shogun Audio.  Popup detector