Biografie Richie Hawtin

  • Rate

Genuri muzicale:
Electro

Artisti similari:
Apparat  Luciano  Seth Troxler  Alexandru Jijian  DJ Logan  Camil  Adrian Eftimie

Atat ca producator, dar si ca DJ, de-a lungul timpului Richie Hawtin a folosit cele mai noi si mai variate technologii, incepand cu 303-ul modificat, cu care a produs primele lui albume, pana la instrumente software precum Ableton Live sau Final Scratch, la crearea caruia si-a adus propria contributie. Impreuna cu tatal sau a creat CTRL, numele unei serii de modificari pe care le-a adus diverselor echipamente carora simtea ca le lipseste ceva, mai ales la partea de interfata. Astfel au aparut variantele proprii de Allen & Heath Xone: 62 si 92, numite CTRL: 62 si 92, si care pot fi vazute pe site-ul www.richiehawtin.com, la sectiunea CTRL.

Toate aceste modificari au avut ca scop personalizarea extrema a seturilor sale, unicitatea, artistul fiind foarte plictisit de mixurile obisnuite, considerand ca DJ-ii sunt prea lenesi si nu se straduiesc sa aduca nimic nou. Ii place foarte mult sa ia o piesa, sa o reduca la elementele ei de baza si apoi sa o recontruiasca, astfel incat sa sune familiar, dar sa aiba amprenta lui, fie ca e pentru un remix, un set de DJ sau o reprezentatie live.
Urmand acest concept au aparut, de-a lungul timpului, mix-urile de studio Decks, EFX & 909, DE9: Closer To The Edit si urmeaza sa apara in septembrie anul acesta DE9:Transitions, despre care marturiseste ca are o placere deosebita sa-l conceapa, deoarece poate experimenta mai mult, afirmand ca va fi complet diferit de tot ceea s-a facut pana acum.

De cinci ani, Richie s-a mutat la Berlin, unde a gasit o retea de DJ si producatori cu care comunica foarte bine, iar multe dintre seturile lui de DJ din ultimii ani au fost alaturi de Magda sau de Ricardo Villalobos. Pe Villalobos il cunoscuse cu zece ani in urma, dar de-abia in ultimii doi-trei ani si-au dat seama ca au foarte multe in comun si au ajuns prieteni. Un set al celor doi, impreuna cu DJ Sneak, inregistrat la T in The Park, constituie Essential Mix-ul de la inceputul lunii iulie, difuzat de Radio 1.

Pentru informatii mai serioase, vizitati site-ul artistului anterior mentionat, sau cele ale caselor lui de discuri, +8 - la www.plus8.com si M_nus - la www.m-nus.com.

Richie Hawtin este cunoscut pentru activitatea lui de co-manager la casa de discuri Plus 8, infiintata alaturi de John Aquaviva, alter ego-ul Plastikman care a ajuns o emblema pentru muzica techno, productiile lansate la Minus, activitatea in cadrul celui mai puternic magazin online de muzica, Beatport, si multe gig-uri in lume. De asemenea, Hawtin s-a impus si prin lansarea DVD-ului DE9: Transitions din toamna anului trecut. Electronic Beats alaturi de Slices pregatesc o serie de DVD-uri documentare despre viata unora dintre artistii cei mai reprezentativi ai momentului. Primul din aceasta serie este Richie Hawtin, DJ si producator de muzica techno, un pionier al muzicii electronice. Lansarea acestui film este pregatita la sfarsitul lunii octombrie.

Desi cu origini n Anglia si Canada, Richie Hawtin este strns legat de peisajul techno din Detroit, unde este vazut la acelasi nivel cu Kenny Larkin, Stacey Pullen, Eddie Fowlkes si Derrick May. Label-ul sau Plus 8 (unde este asociat cu John Acquaviva) este unul dintre cele mai influente si experimentale din muzica dance. Inregistrarile sale personale sub numele de Plastikman si F.U.S.E. sunt vazute ca fiind fidele, sound-ului din Detroit si chiar cu un pas naintea lui.
Hawtin s-a nascut n orasul britanic Windsor la nceputul anilor 70. Cnd el avea 9 ani, parintii au decis sa se mute n Canada. Interesul lui Hawtin pentru muzica pop electronica si dance a devenit serios atunci cnd a descoperit piese produse n cartierul sau care au avut succes pe malul celalalt al rului, n Detroit. ncepnd ca DJ n 1987, Hawtin s-a implicat repede n compozitie si si-a facut cunostinte printre producatorii si muzicienii din Detroit. Combinnd influente din muzica electronica europeana (Kraftwerk, New Order) cu techno-futurismul inovatorilor din Detroit (Juan Atkins, Derrik May), track-urile lui Hawtin sunt mbibate de traditie dar n acelasi timp deviate de la aceasta din punctul de vedere al texturii si al complexitatii ritmului. Desi lansarile de vinyluri la label-urile Plus 8 si NovaMute din Europa au fost orientate mai mult catre ringurile de dans, atentia lui Hawtin asupra muzicii techno a ramas la fel de intensa ca pe parcursul albumelor sale.
Home page: www.richiehawtin.com


Popup detector