Ce trebuie sa stii despre Ableton Live

09 Martie 2007 Beat Factor BeatFactor

Ce trebuie sa stii despre Ableton Live
Live este cel mai cunosc software de sequencing si recording atat pentru PC cat si pentru MAC. Este in primul rand un software foarte bun pentru showuri live, unde interactiunea artistului cu muzica este mai mare decat in cazul seturilor obisnuite ale unui DJ.

Fiind usor de folosit, flexibil si cu o interfata foarte intuitiva, Live este o optiune potrivita atat pentru un incepator cat si pentru un utilizator avansat. Inca de la prima versiune a programului, lansata in 2001, Live a devenit foarte repede un software indragit de foarte multi muzicieni datorita elasticitatii si usurintei cu care se poate lucra in timp real. Programul lucreaza cu fisiere de tip wav, aif dar si formate ca mp3, ogg vorbis sau FLAC.

Pe langa calitatile sale pentru showurile live, este foarte folosit si pentru compozitia muzicala. Datorita interfetei foarte intuitive, lucrul cu notele muzicale devine o joaca iar din cateva miscari poti face oricand un inceput de piesa. Versiunea "default" de Live vine cu 3 instrumente (Impulse, Operator si Simpler) si o multime de efecte atat audio cat si MIDI. Deasemenea exista suport si pentru multe alte instrumente de tip VST care pot rula impreuna cu programul.

Implementarea ReWire este foarte buna, Live putand rula fara probleme in acelasi timp cu alte programe de acelasi tip precum Reason, Cubase, Pro Tools, Nuendo sau Rebirth. Faderele, efectele, intrarile, iesirile, clipurile sunt toate automatizabile, practic orice functie din Live se poate automatiza si folosi foarte simplu cu ajutorul unui controller extern. Cei care sunt pasionati de sculele hardware pentru produs muzica (drum machines, synths, groove boxes etc) le pot folosi impreuna cu Live fara probleme, sincronizarea si transmisia de date prin tehnologia MIDI fiind bine implementate.

Personal sunt foarte multumit de acest program, a fost prima aplicatie de tip DAW (digital audio workstation) pe care am folosit-o si toate productiile mele de pana acum au fost facute prin Live. La inceput foloseam si instrumentele, efectele lui, insa pe masura ce am capatat experienta am inceput sa il folosesc doar pentru sequencing, aranjarea clipurilor, a notelor si pentru a inregistra la final piesa. In prezent il folosesc si ca host pentru mai multe aplicatii VST (majoritatea de la Native Instruments). Am ales sa continui lucrul cu el datorita usurintei cu care pot face orice operatie, resurselor de sistem minime pe care le cere si flexibilitatea cu care pot face sunete cu alte aplicatii incarcate in Live in acelasi timp.

Este o solutie foarte buna si pentru un Dj care isi doreste mai mult de la setul sau. Se poate lucra foarte usor cu loopuri, sincronizarea fiind foarte usor de facut. Se pot incarca insa si piese intregi, aici munca de sincronizare fiind un pic mai mare insa odata ce o piesa este aranjata corespunzator, nimic nu se mai poate intampla.. si aici ma refer la desincronizari etc. Avantajul mixatului cu acest program este numarul mare de loopuri sau piese si loopuri care se pot mixa simultan. Un alt aspect important pentru un dj set este controlul foarte rapid al efectelor si calitatea acestora (datorita plug-in-urilor VST, diversitatea de efecte este enorm mai mare comparand de pilda cu niste efecte oferite de un mixer clasic). Rezumand, Live este o solutie ideala pentru un dj care doreste sa-si imbunatateasca setul si este mereu dornic de ceva nou.

Ca cerinte de sistem Ableton Live ruleaza pe un minim de: (PC) procesor 1,5 Ghz, 256 mb ram (recomandat 1 gb), windows xp, placa de sunet cu drivere ASIO;
(MAC) procesor G3 sau mai rapid, 256 mb ram (recomandat 1 gb), Mac OS X 10.2.8.
Mai multe informatii despre Live puteti gasi pe ableton.com:)

Credite: Bogdan (bogdan at dotmac.ro)


Popup detector