Snejl - Povestea unui label romanesc

23 Februarie 2009 Beat Factor BeatFactor

Snejl - Povestea unui label romanesc
TAGS:
snejl 
Cu toate ca primul release al labelului 100% romanesc, al doilea realizat de catre Adi Dumitra, a aparut pe data de 30 iulie 2007, cand a fost lansat primul EP numit Arcade si care continea la acea vreme o versiune originala extrem de interesanta al tinerei producatoare din Argentina Julie Amadeo la care s-au adaugat niste remixuri destul de experimentale dar foarte reusite ale compatriotilor sai, si anume bine cunoscutul Dilo ( care a poposit si pe meleaguri romanesti ), Maxine Vegas un nume destul de cunoscut fiind un producator vechi in bransa,si Lega , la fel un artist vechi , foarte experimental care mai este cunoscut si sub numele de Plastique Vision.

SNEJL se dovedeste a fiind un label care a inceput sa figureze to mai des in playlisturile unor Dj cum ar fi : Laurent Garnier, John Digweed, Solomun, Ida Engberg, Remute, Sasha, Carl Cox, Richie Hawtin, Eddi Richards, Lee Burridge, Joachim Spieth, H.O.S.H, Oliver Klein, Gabriel Ananda, Fra Soler, Stimming si multi altii.

EP-ul a fost foarte bine primit de catre comunitatea minimalista, prin urmare activitatea s-a intensificat si au urmat alte releasuri, majoritatea insa imbracand forma EP-urilor caracterizate prin piese originale, si de prea putine ori remixuri sau alte versiuni ale acestora, aceasta politica dovedindu-se a fi una benefica .

A urmat Ep-ul celor 2 baieti nebuni din Norvegia, si anume Terje Bakke si Anders Lygren, primul dintre ei fiind destul de cunoscut cu ani in urma avand productii lansate la labeluri axate mai mult pe genuri trance si house.

Zoo Village si Bosse sunt doua piese care din nou experimenteaza sounduri , dar care reusesc sa se distinga printr-o nota de originalitate, dupa cum a fost caracterizat de catre ei insasi ca fiind an original sound as two monkies dancing on norwegian milk and cheese. They make freaking music

Bosse a ales o directie mai dark, creaand un groove sofisticat, si care abordeaza un spectru de sunete acustice foarte procesate electronic pe cand Zoo Village se afla mai mult in sfera tech house. EP-ul a beneficiat de un feedback pozitiv din partea lui John Digweed, Satoshi Tomiie, Hector Romero, Deep Mariano, Spesh si multi altii.
Se pare insa ca break-outul a avut loc in 24 martie 2008, atunci cand s-a decis lansare Ep-ului 2002 avandu-i ca protagonisti pe ( din nou ) argentinienii Deep Mariano si CPM ( Christian Malloni ).

Este vorba despre 2 originale Plattenbau si 2002, incadrate mai mult in sfera electronica, dar care folosesc insa atat elemente acid cat si un bassline mai down tempo, transformandu-le usor in piese extrem de eficiente in club.

John Digweed decide sa foloseasca Plattenbau ca prima piesa in setul sau Transitions din data de 24 Februarie 2008 de la Kiss100, iar reactiile si feedbackul au facut ca acest EP sa fie cel mai de success pana la aceea data. De la Sasha pana la Frank Cochois ( The Timewriter ), Cass, Fra Soler, Sebo, Sebastian Roya sau Brian Far, Fafa Monteco, Mark Henning si Bruce Tantum, Epul a fost foarte bine primit beneficiind si de niste recenzii extreme de pozitive in revistele de specialitate cum ar fi DJMag si IDJ Magazine . De asemenea, artistul belgian Pole Folder a decis sa include piesa in compilatia sa numita Destinations, lansata in cursul anului 2008 la tanarul label Frisky .

Urmeaza in nou EP lansat dupa 3 luni, mai exact in 16 iunie 2008, al foarte talentatului mexican Marco Balcazar, este vorba despre Telekinesis, un EP care contine 3 piese originale destul de diferite ca si genuri , dar care au fost incadrate ca fiind preponderant in aria tech house. Cu toate ca a avut parte de o promovare destul de masiva, acest EP insa nu a reusit sa atrage atentia multora dintre marii jucatori, in aceasta ordine de idei labelul orientandu-se mai departe asupra unor artisti mai renumiti cu care colaborarile nu au ezitat sa apara in scurt timp .

Iata ca la scurt timp dupa acest insucces, urmeaza sa apara al 5-lea EP, unul care a fost caracterizat de catre presa de specialitate ca fiind cel mai reusit de pana atunci, plasand labelul pe o pozitie extreme de favorabila .

S-a hotarat colaborarea cu artistul francez Ludovic Vendi, un muzician dedicat laturii soul a artei . Muzica a este calificata ca fiind deep techno cu un groove minimalist, piesele sale figurand pe labeluri de renume cum ar fi Minisketch , Paradigma, Suruba, Dialect, Criminal si multe altele .

Rezultatul a fost din nou un EP compus din 3 piese originale , numit generic " Inconscience" EP pe lista aceastuia figurand " Percute", "Inconscience" si "Travel". Artistul nu a ezitat sa isi arate toate laturile productive, demonstrand inca odata ca abilitatile sale de producator sunt extrem de "tehnice" dar in acelasi timp artistice, toate 3 piese fiind aparte ca si gen, in acest fel s-au atins preferintele unei majoritati mult mai mari decat pana acum.

Feedbackul generat a fost unul imens, si in totalitate pozitiv fapt pt. care s-a decis ca in viitorul apropiat sa fie lansat un al doilea EP realizat de catre acelasi artist, si care va fi lansalt probabil in luna aprilie 2009.

Iata ca dupa acest release , urmeaza din nou un artist poate mai underground, dar foarte talentat si apreciat in cercurile berlineze, este vorba despre tanarul Dinamoe ( Rico Puestel ), un artist foarte prolific si sofisticat in acelasi timp, si pe care il putem regasi atat figurand ca si cap de lista pe discografia ultimei compilatii Get Physical "Body Language 7" semnate Mathew Dear ( Audion ), cu piesa " The Green French One". Rico figureaza de asemnea cu releasuri la labeluri precum Archipel,Opposum, Schieber, Minisketch, 9 Volt, ZYX , Trapez, Stolen Moments si multe altele.

EP-ul lansat la Snejl contine 2 originale , prima piesa " Chappaquiddick " fiind definita ca un " soulful, dark techno" cu inspirati acid pe cand " When Clover was Born " este piesa proiectata pentru dancefloor, figurand atfel pe playlisturile lui Sasha, Gabriel Ananda, Chris Fortier, Andrew Grant, Benna Schneider, Remute, Ozgur Can, Xpansul si multi altii.

Anul 2009 nu vine decat sa incerce sa intareasca si mai mult pozitia labelului, astfel incat vor urma niste releasuri extem de interesante, din care putem divulga urmatoarele doua si anume cel a lui Ludovic Vendi, in cursul lunii aprilie 2009 dupa care un EP extrem de interesant realizat de catre numai putin cunoscuta Estroe cu un remix al unui artist care a lansat productii in mare parte la Compost - TJ Kong .

Pt. artistii care se regasesc in soundul Snejl, asteptam demourile pe adresa : www.soundcloud.com/snejl/dropbox.


Popup detector