Beatport, una din resursele de baza pentru muzica online

01 Noiembrie 2006 Beat Factor BeatFactor

Beatport, una din resursele de baza pentru muzica online
Pe data de 1 ianuarie 2004 se deschidea un nou magazin online de muzica in format mp3, intitulat Beatport.com. Datorita promovarii masive pe internet, Beatport a ajuns in scurt timp unul dintre liderii magazinelor online de muzica. Si cand spun muzica, nu ma refer strict la muzica dance electronica, ci si hip hop sau hardcore. Asta pe langa o sumedenie de subgenuri ale muzicii dance.

Beatport este la ora actuala poate primul magazin online unde poti gasi aproape orice. Cu o baza de date a artistilor de-a dreptul impresionanta, aceasta minune care vine in sprijinul muzicii dance a facut posibil ca orice visator sa ajunga sa ii fie cunoscuta muzica (macar pe internet). Beatport contine toate subgenurile muzicii electronice: breaks, chill out, depp house, tech-house, techno, minimal, drum & bass, trance, electro house, house, hip-hop, progressive house, psy-trance, electronica, hard dance, hardcore. Inzestrat cu o functie foarte usor de utilizat de cautare, orice user poate cauta atat artistul preferat dupa nume, cat si o piesa anume sau un subgen anume. De asemenea, exista o baza de date imensa a majoritatii label-urilor la care s-a lansat vreodata ceva. Suna aproape imposibil, insa iata ca un grup de profesionisti a facut posibil acest lucru.

Managementul Beatport este compus din Bad Boy Bill, Brad Roulier, Ritchie Hawtin, John Acquaviva si Jonas Tempel. Brad Roulier este promoterul si directorul pe entertainment al The Church Nightclub, club votat ca fiind cel mai bun in anul 2002 in America de Nord. Ritchie Hawtin, Bad Boy Bill si John Acquaviva sunt fiecare dintre ei DJ-i si producatori de muzica electronica, foarte cunoscuti la ora actuala. Jonas Tempel este un DJ si producator de succes, si presedintele companiei care a nascut Beatport-ul, si anume Factory Design Labs, o agentie de succes implicata in design si marketing.

Userii de pe Beatport se pot bucura si de muzica gratis, in format mp3. Pe langa miile de piese pe care Beatport le pune la dispozitie contra cost (pretul pleaca de la 1,5 $ si poate trece usor de 2 $), magazinul ofera la anumite perioade de timp cate un pachet de mp3-uri gratis, pe care userii inscrisi le pot descarca, 100% legal. Aceste pachete sunt inscrise de cele mai multe ori sub numele de Beatport Promotion. De asemenea, userii pot participa la concursuri de remixuri, descarcand gratis sample-uri din piesa pe care ar urma sa o remixeze.

Insa Beatport nu este singurul magazin de muzica in format digital. De curand si binecunoscutul Juno si-a deschis o versiune digitala. De asemenea, mai exista magazine ca DJDownload.com, resonantvibes.com, kompakt-mp3.net, bleep.com, audiojelly.com si multe altele. Unele case de discuri insa prefera sa isi deschida propria sectiune de unde se poate achizitiona muzica in format mp3, fara a mai fi nevoiti sa plateasca astfel comisionul catre magazinul online.

Cum se cumpara? Daca ai un card international cu ceva banuti pe el, e foarte simplu. Iti adaugi datele personale (inclusiv datele de pe card) si astfel poti descarca fiecare piesa pe care alegi sa o cumperi. Pe mail vei primi ulterior o instiintare, ceva similar unei facturi prin care se demonstreaza ca nu ai descarcat muzica in mod ilegal. Singurele incoveniente ale acestui concept de muzica in format digital ar fi ca se pierde din ce in ce mai mult din spiritul vinyl-ului, de vreme ce majoritatea incep sa foloseasca din ce in ce mai mult CD-urile; asta este insa o discutie separata, arhi-dezbatuta si destul de lipsita de simtul concretului la ora actuala.


Popup detector