Discografie Beck

The Information

The Information

Aparut in:2006-10-03

Label:Interscope Records

  • Rate

Recenzia albumului


Cati dintre dumneavoastra au alta informatie muzicala despre Beck in afara de hiper-mediatizata „Loser”? Nu prea multi, as paria. Nici eu n-am avut pana nu mi-a fost semnalat mai indeaproape de doi dintre colegii mei de formatie. Razvan si Sorin sunt innebuniti dupa Beck.

Alcatuind sectia ritmica (bass plus tobe), am tras concluzia ca le place Beck pentru groove-ul extraordinar pe care piesele sale il ofera, pentru balansul ludic dar si pentru umorul general al muzicii sale.

Ultimul sau album, „The information” se invarte la granita dintre alternative, funk, electro, folk si pop. Muzica lui Beck are o senzualitate a la Barry White, insa in secunda imediat urmatoare acesta e parodiat si lumina lumanarilor parfumate e inlocuita de lumini multicolore pe fundalul carora se bataie un slabanog cu parul in ochi, cantand obsedat la o chitara sparta.

„Elevator Music” deschide acest album (am ras mult la introducerea pe care o voce necunoscuta o face: „one, two, you know what to do”) – nu e muzica de ascensor, dar e muzica de dansat.

„Think I’m in Love” ne marturiseste artistul pe a doua piesa, o piesa cu accente de David Bowie, insa cu un balans formidabil si cu interventii surprinzatoare de viori.

„Cellphone’s dead” e ludica in prima parte si cu accente de „world music” in a doua, probabil si din cauza corului. „Strange Apparition” e atipica, cumva, in felul in care ritmul cade la jumatatea piesei si melodia se transforma intr-un fel de country melancolico-paranoic.

„Soldier Jane” e si ea melancolica, insa intr-o directie mai serioasa – una din cele mai frumoase piese de pe album. „Nausea” ne intoarce spre latura schizoida a muzicii Beck, cu ritmuri demente si rezolvari sonore neasteptate: se aud voci ciudate, sunete de roboti, rasete si triluri de pasari.

„New Round” e o balada in stilul Radiohead, adica psihotica. „Dark Star” are si ea o latura neasteptata, pentru ca dupa in mijlocul acestui groove linistit apare o muzicuta complet country, iar bass-ul o ia pe o panta jazz.

„We Dance Alone” pare a fi sora lui „Cellphone’s dead”, mai hip hop, insa, si cu alte sunete dubioase. „No Complains” e un „fuzzy folk”, cum se spune pe afara, monoton si repetitiv. „1000 BPM” e o experienta electronica imposibil de reprodus in cuvinte – probabil ca asta asculta masinile cand dorm...

”Motorcade” continua experienta, un „lullaby” schizoid si postmodern. „Movie Theme” chiar e o melodie buna de soundtrack, tot pe linia Bowie.

„The Horrible Fanfare/Landslide Exoskeleton” incheie acest album: e cea mai lunga piesa, peste 10 minute in care Beck face, parca, o sinteza a intregului material.

Beck e un artist extrem de complex si genialitatea sa consta in viziunea aranjamentelor muzicale, in alcatuirea unui puzzle de influente care, in final, ajung sa construiasca ceva cu totul nou si original.

Daca vreti sa aflati de unde s-au inspirat multi muzicieni, din care ii amintesc doar pe Gorillaz, atunci ascultati-l pe Beck...

Auditie placuta!

cronica de Mihnea Blidariu

 

 


Tracklist

Adauga toate melodiile in playlist!


Elevator Music      
Think I'm in Love      
Cellphone's Dead     Vezi clip
Strange Apparition      
Soldier Jane      
Nausea      
New Round      
Dark Star      
We Dance Alone      
No Complaints      
1000BPM      
Motorcade      
The Information      
Movie Theme      
Rhe Horrible Fanfare/Landslide/Exoskeleton      

Adauga Comentariu:


Nickname


Mesajul


Cod de securitate

Cod


Popup detector