Discografie Suie Paparude

Atac la persoane

Atac la persoane

Aparut in:2003-01-01

Label:Inn Music

  • Rate

Recenzia albumului

Suie Paparude sunt, cu siguranta, alaturi de Sensor, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de muzica electronica din Romania. Trupa a avut un drum greu pana sa ajunga la acest statut, cu schimbari de componenta si pauze concertistice. Intr-un fel sau altul, insa, membrii sai au continuat sa activeze in zona de electro chiar si atunci cand Suie Paparude nu a mai aparut pe afisele evenimentelor de gen. Comunitatea muzicala de gen i-a iubit mereu si i-a urmarit peste tot.

Am ales acest album deoarece, chiar daca nu este ultimul produs al trupei (presupun ca toata lumea cunoaste "Scandalos", ultima aparitie discografica...), el semnifica o cotitura importanta in viata formatiei, atat prin cooptarea lui Junkyard, cat si prin sintetizarea multiplelor influente muzicale, de la dub la hip-hop si d’n’b. De asemenea, el a impus definitiv Suie Paparude pe piata muzicala romaneasca, pe o pozitie pe care trupa a consolidat-o, ulterior, prin albumul "Scandalos".

"Atac la persoane" e un album simplu de ascultat. Poate una din cele importante particularitati ale acestui material este tocmai usurinta cu care muzica se insinueaza in urechi; iar marele ei merit este ca ramane acolo.

Ca de obicei in muzica romineasca, un single reuseste sa eclipseze restul materialului. In acest caz e vorba de piesa titlu. Insa celelalte piese sunt la fel de bune si, ceea ce e si mai demn de observat, alcatuiesc un intreg, compact, ce trebuie digerat ca atare.

"Hard Dub", de exemplu, constituie o deschidere excelenta pentru album, un cantec ce te introduce in atmosfera, un pic apasator, un pic sumbru. De altfel, una din caracteristicile Suie e ca aleg, mereu, sa duca piesele dintr-o extrema in alta, pozitiv spre negativ si invers. Junkyard suna, uneori, foarte relaxat, alteori agresiv.

Chiar daca, in principiu, e o muzica de dans, mesajul Suie Paparude nu trebuie trecut cu vederea. E cazul piesei "Atac la persoane", dar si al pieselor "Somn usor – Imprejur" sau "Impreuna" (cu Adi Despot). "Marajkee", o alta piesa ce il are ca invitat pe Adi Despot, constituie un excelent moment – si motiv – de visare.

Multi asociaza (poate pe buna dreptate) aceasta muzica cu drogurile. Mie unuia, insa, imi este suficienta doar ea in sine, indiferent daca a fost creata sau nu sub influenta vreunui narcotic anume.

"Soleil amer" si "Scoala veche" sunt doua piese ce incep constructia de pe armonie, pentru a exploda apoi in ritmuri dense ce nu scad cu nimic din melancolia melodiei. "Aici e locul tau" e un alt moment contemplativ, aproape ambiental; pare a fi, intr-adevar, ca si cautarea unui loc.

"Paparuda digitala" e singura piesa care ma oboseste, pe acest material, probabil si din cauza repetitiei nesfarsite a aceluiasi text.

"Sfarsit" inchide albumul, visatoare, indecisa, cumva, un fel de "va urma"...Ce a urmat, se stie: un album si mai bun. Iar Suie Paparude vor continua, cu siguranta, sa faca muzica de calitate si sa electrizeze publicul.

Auditie placuta! (on weed or not...)

cronica de Mihnea Blidariu

 


Tracklist

Adauga toate melodiile in playlist!


Aici e locul tau   Asculta 1    
Hard Dub   Asculta 2   Vezi clip
Somn usor imprejur      
Paparuda digitala   Asculta 4    
Soleil Amer   Asculta 5    
Atac la persoane Versuri Asculta 6    
Marajkee   Asculta 7    
Sfarsit   Asculta 8    
Impreuna   Asculta 9    
Scoala veche   Asculta 10    

Adauga Comentariu:


Nickname


Mesajul


Cod de securitate

Cod


Popup detector