Minimalul - de la hype la disparitie?

09 Octombrie 2008 Beat Factor BeatFactor

In Romania post comunista, curentul muzical minimal a aparut ca un derivat al techno-ului multi ani mai tarziu decat atunci cand in cluburile "bune" de afara isi facea simtita prezenta. The Guardian vede minimal-ul ca un subcurent muzical care incepe sa devina o specie pe cale de disparitie.

Ultimii ani au vazut o supraapreciere si saturatie a minimal-ului in Romania. Daca in 2003-2005 sound-ul melodios si groovy al lui Sasha era "la putere" in cluburile din Romania, din 2006 acest hibrid muzical numit de majoritatea minimal si incadrat in categoria unui techno mai soft, mai lent si mai abstract, a inceput sa-si faca simtita prezenta si in cluburile de la noi.

Daca ar fi sa studiem problema din prisma trend-ului, in ultimul timp s-a simtit o crestere constanta a (deep) house-ului si o scadere in interes a minimal-ului. Lumea s-a plictisit destul de repede, iar ca orice subcurent supraapreciat, astazi au ajuns sa se extraga doar partile bune din minimal (care trebuie sa recunoastem, sunt destule).

In ianuarie 2007, pe Beat Factor ati putut citi un feature care incerca sa defineasca termenul de "minimal"; si cine poate da o definitie mai bine decat DJ-ul? Dupa ce revedeti feature-ul (disponibil AICI), ce iese si ce ramane? Ce mai este de actualitate si ce nu?


Popup detector