Incepe Sibiu Jazz Festival 2012

02 Mai 2012 Beat Factor BeatFactor

Intre 6 si 13 mai 2012 are loc, in Sibiu, cea de-a 42-a editia Sibiu Jazz Festival.

Dupa extraordinarele seri ale editiilor trecute, semnate de Omar Sosa, Arturo Sandoval, Kenny Garrett, Chucho Valdes sau Jazz Big Band Graz, editia 2012 se anunta la fel de picanta. In primul rind, fiindca ingredientele sunt diverse: muzica baroc, flamenco, world music, jazz de cea mai bana calitate; si apoi fiindca fiecare seara de festival este echilibrata; un secret despre care nu se stie prea bine daca tine de management nemtesc sau de fler organizatoric, dar la Sibiu s-a mirosit de fiecare data asta.


Piata Mica – 6, 7, 8, 9, 10, Mai


Festivalul se deschide duminica, 6 mai, cu doua concerte incitante Loungerie II si excelenta trupa a pianistului Peter Sarosi & Azara, care include un basist "periculos", Sebestyen Joo, care-ti blocheaza sinapsele fara efort. Luni si marti se petrece traditionalul Concurs Sibiu Jazz Festival, plus un recital al tinerei trupe maghiare Miegymas, un cvartet foarte interesant, ce abordeaza un stil foarte cosmopolit, cu Bartok si Bach, turbane si funk in partitura, plus un basist foarte expresiv.


Miercuri, 9 mai, intram in piine si in atmosfera de mare festival cu trei momente spectaculoase. Prima pe lista, Hadar Noiberg, o flautista foarte apreciata din Israel si peste hotare; urmeaza polonezii de la Jazzpospolita, trupa tinara care experimenteaza sound-uri foarte moderne combinand inspirat jazz-rock-ul cu elemente de funk, trip hop si progressive. Seara sa se incheie cu recitalul cvartetului austriac condus de clarinetistul Ulrich Drechsler – drum’n bass spre hip-hop jazz.


Joi, 10 mai, se produce Dream of the Elephant Orchestra, un grup belgian foarte ambiental-experimental si foarte interesant, cu trompete, banjo, tube si multa percutie in program. Dupa visul elefantin, vine pe scena o trupa ce include muzicieni din Belgia, Burkina Faso si Africa de Sud, Mixtuur, cu proiectul "Back to Africa”. World music de buna facura, plin de percutii, voci africane si acordeon, amintind pe alocuri de magnificul proiect Codona.


Sala Thalia – 11 si 12 Mai


Vineri, 11 mai, e seara "latino” (in care, surprinzator, nu lipseste muzica lui Bach), cu doua nume foarte importante. Harold Lopez Nussa este unul dintre tinerii pianisti cubanezi, dar este deja un nume cunoscut pe scenele lumii. Dupa "Siempre Cuba”, incalzeste aerul primavaratic al Sibiului unul dintre maestrii genului, pianistul spaniol Chano Dominguez. Scolit clasic si trecut prin rock progresiv si fusion, Chano a virat serios spre jazz dupa ce i-a descoperit pe Bill Evans si Thelonious Monk.


Sambata, 12 mai, Trompetistul german Joo Kraus ne propune "Songs from Neverland”, piese ale celebrului defunct Michael Jackson, excelent reorchestrate pentru publicul de jazz. Mai mult, cinta si cu vocea, grav si simpatic, mai ales celebra piesa "Billie Jean”. Unul din momentele culminante se va petrece odata cu recitalul cvartetului patronat de magistralul Ron Carter, unul dintre locuitorii, desi in viata, ai panteonului jazzului planetar. A fost basistul lui Miles Davis in perioada celebrelor dar si colaborator al altor muzicieni uriasi, precum Billy Cobham, Andrew Hill, Herbie Hancock, Milt Jackson sau Alice Coltrane. Este cel mai prolific muzician din istoria jazzului, numele lui aparand pe aproape 3000 de albume imprimate. Si daca toate astea nu v-au convins, va trebui sa ajungeti la recital macar ca sa-i spuneti "la multi ani” in direct, fiindca vine la Sibiu, cu proiectul "Golden Striker Trio” feat. Rolando Morales - Matos, la o saptamina dupa ce implineste 75 de ani.



UNIT (Cotton) Club – 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Mai


Duminica, 13 mai, finalul va fi ca de obicei "baroc” si apoteotic in UNIT Cotton Club in compania celebrului percutionist roman Mario & The Teachers si a unei voci proaspete si superbe: Irina Popa in formula de quartet.

Noptile sunt albe pe toata perioada Festivalului.


In UNIT Cotton Club (str. Ion Ratiu 9) vor avea loc, incepand cu ora 23:00, Concerte / Jam session / After Party, in fiecare seara.


Bilele pentru Sibiu Jazz Festival sunt disponibile in Reteaua Eventim, Libraria Humanitas, Diverta, Magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo si online pe www.eventim.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro. Intrare este libera la concertele din Piata Mica si in UNIT Cotton Club (exceptie in 12 si 13 mai).


Popup detector