Incepe Rokolectiv 2011 in acest weekend

14 Aprilie 2011 Beat Factor BeatFactor

De circa sase ani, luna aprilie este luna Rokolectiv pentru scena muzicala electronica romaneasca. Si in acest an, in perioada 14-17 aprilie 2011, festivalul de muzica electronica si arte conexe Rokolectiv vine cu tolba plina de artisti si trupe care, daca esti fan al genului, este cam imposibil sa te lase rece.


In cel de-al saselea an, Rokolectiv se desfasoara doar la MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana) si cuprinde concerte, performance-uri, instalatii si proiectii de film. Programul de anul acesta este facut sa bantuie cele mai placute vise si cele mai dark cosmaruri, osciland schizoid intre beat-uri exaltant optimiste si performance-uri horror difuze.


Joi, 14 aprilie, la MNAC, va avea loc, intre orele 19.00 si 21.00, va avea loc un vernisaj cu Zimoun si Hannes Zweifel. Zimoun creeaza instalatii si sculpturi sonore care exploreaza conexiunea dintre elemente mecanice, miscare si sunete generate fizic. Instalatiile lui, adevarate simfonii mecanice, au la baza estetica simplitatii si a repetitiei, lasand loc pentru diverse neregularitati cauzate de rutina si coincidenta.


Zimoun : Compilation Video V2.4 | Sound Sculptures & Installations from ZIMOUN VIDEO ARCHIVE on Vimeo.


Vineri, 15 aprilie, seara se va deschide cu instalatia Yokomono, prezentata de olandezii Staalplaat Soundsystem. Urmeaza romanul Montgomery Clunk, artist ce a creat in 2010 (cel putin pe internet) o adevarata valva si care, ulterior, a devenit o prezenta constanta in line up-urile unora dintre party-urile din Bucuresti. Trio-ul Elektro Guzzi (cu o incercare de a fi prezent si in 2010 la Iarmaroc) va presta dupa; chitaristul Bernhard Hammer, basistul Jakob Schneidewind si percutionistul Bernhard Breuer fac impreuna muzica de sase ani si combina intr-un mod inedit feeling-ul de rock cu muzica techno. Odata cu lansarea celui de-al treilea album din cariera sa muzicala, Isolee poposeste si el la Bucuresti. Cu release-uri la label-uri precum Playhouse, Rest si We Are Monster si remixuri pentru artisti ca Recloose, Blaze, Franz Ferdinand, Roy Davis Jr., Tiga, Alter Ego si International Pony, Isolee este un artist cu un sound unic pe scena muzicala. S-a remarcat in 1998 cu piesa "Beau Mot Plage" lansata la Playhouse, cantec considerat un masterpiece pentru scena de muzica electronica internationala. Ultimul, dar nu cel din urma, este romanul Petre Inspirescu, un nume care nu necesita nicio prezentare, nici pe plan international, si cu atat mai putin, nici in Romania. Cunoscut si sub numele de Pedro, artistul roman va fi prezent atat cu un DJ set de noapte-tarzie, cat si cu proiectul PI Ensemble; cu acest proiect a debutat discografic cu "Padurea de arama", ep compus din doua piese, ce a fost lansat in luna februarie a acestui an la propriul sau label, Yojik-ConCon.



Pentru petrecaretii cu surplus de energie, exista after hours la Guest House, cu artisti surpriza din cadrul line up-ului Rokolectiv.


Sambata, 16 aprilie, seara debuteaza cu spaniolul Hiperpotamus, care si-a lansat destuld e recent (in 2009) albumul de debut; patru microfoane, accapella cat cuprinde, loop-uri “la pedala” si o mixtura intre beatboxing si linii melodice armonioase. Etienne Jaumet si Neman Cosmic aka Zombie Zombie sunt urmatorii care isi vor prezenta proiectul “Zombie Zombie plays John Carpenter”. Zombie Zombie consta intr-un proiect muzical fondat in Paris, compus din profesorul Erienne Jaumet (care a fost prezent si la editia din 2009 a festivalului Rokolectiv) si Neman Cosmic. Duo-ul kraut-disco francez a devenit din ce in ce mai popular in ultimul an dupa participari la festivaluri majore precum Mutek, Club Transmediale sau Primavera. Starul Warp records, americanul Jimmy Edgar revine si el la Rokolectiv, dupa ce a concertat in cadrula celuiasi festival si in 2007. Piese de pe XXX, noul sau album, vor rasuna (cel mai probabil) si sambata. Sound-ul Wolf + Lamb poposeste la Rokolectiv prin DJ-ul si producatorul britanic Josif. Editorul site-ului resident Advisor are insa o colaborare si cu Craig Richards (rezidentul Fabric si membru al fostului Tyrant), ce consta intr-un record label (exclusiv vinil) intitulat Fist of Finger. Canadianul Colin de la Plante aka The Mole, unul dintre artistii respectabilului label al lui Mathew Jonson (Wagon repair) va incheia seara cu beat-uri house si disco.



Ultima seara de festival, duminica, 17 aprilie, incepe cu instalatia Quadra TV, in cadrul careia olandezii din spatele proiectului Feedbacksociety vor folosi patru televizoare ca instrumente muzicale. Urmeaza americanul Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never, iar mai apoi Demdike Stare, duo-ul din Manchester cel mai asteptat din ultima seara. Seara va fi incheiata de beat maker-ul american Salva, urmat de catre Max Tundra, una din surprizele serii.



Festivalul are loc la etajul 4 al MNAC, scena se afla pe terasa acoperita si incalzita. Instalatiile si proiectiile sunt in mediateca, lounge area, screening room. Pass-ul pe 3 zile garanteaza intrarea la festival. Biletele de o zi se gasesc doar la mnac in ziua respectiva, in limita capacitatii, celor fara pass-uri sau cu invitatii le sugeram sa vina devreme


Popup detector