Gavin Russom - la primul gig in Romania

14 Aprilie 2011 Beat Factor BeatFactor

Gavin Russom - la primul gig in Romania
TAGS:
Circus  Gavin Russom  camil 

Dupa o serie relativ lunga de party-uri extrem de reusite construite pe groove-uri de disco/nu-disco/cosmic si beat-uri mai mult sau mai putin percutante, Circus face o schimbare subtila de registru pentru a-si pregati urmatoarele evenimente.


Astfel, inaintea live-ului din mai cu Gold Panda, Circus il aduce pe Gavin Russom in primul gig in Europa dupa ultimul concert live sustinut de trupa LCD Soundsystem din care a facut parte. Soundul abordat pastreaza nota de disco dar aduce o energie impregnata de sonoritati psihedelice si acide, livrate magistral de Gavin Russom si Camil in seturi care spun povesti cu nal neasteptat si au energia primara a productiilor analogice de la inceputurile muzicii house.

Supranumit "The Wizard" la DFA, Gavin Russom are ceva din alura unui alchimist medieval calator in timp prin masinarii complicate ale caror secrete le cunoaste numai el, dupa cum are si ceva de leader de cult. Pe scurt, e o combinatie speciala de artist si muzician, cu o istorie personala intim legata de ADN-ul Circus: fost magician de scena, analog man-machine interesat de ritualuri si practici magice, inginer de sunet la DFA (acoperind nu doar partea de depanare ci mai ales cea legata de voodoo-ul programarii synthurilor), pasionat creator de sintetizatoare analogice pentru el, pentru aparitiile live ale LCD Soundsystem si pentru alti artisti, membru al trupei live LCD Soundsystem, fondatorul proiectelor Delia & Russom, Black Meteoric Star si The Crystal Ark.

Specialitatea lui Russom, in toate manifestarile lui artistice, care merg de la muzica la sculptura si pictura, este de a explora granitele dintre lumea care ne inconjoara si cea pe care o purtam inauntrul nostru. In toate productiile lui din ultimele doua decenii Gavin a cautat sa isi ascuta perceptia asupra modurilor in care sunetul, viziunile si spatiul pot transforma constiinta si releva natura maleabila a realitatii personale. Aceasta cautare a fost insotita mereu de fascinatia pentru ritual si repetitie si de practici spirituale care le combina pentru a atinge stari extatice si de transa ale mintii.

Metoda de creatie a lui Russom poate descrisa ca o abordare DYI: daca instrumentul dorit pentru un proiect nu exista, atunci el va construit. Aceasta combinatie de pragmatism si artizanat care creeaza ceva din nimic si prin care transforma spatiul gol in materie complexa e o tema metazica si materiala centrala in arta lui Russom.

Dupa studiile academice de teorie muzicala, compozitie, improvizatie si computer music desfasurate la mijlocul anilor '90, Gavin a inceput lunga sa calatorie in descoperirea modului in care artele vizuale, muzica si scrisul pot integrate pentru a exprima mai bine interesul sau in magie si ritualuri practice.

Dupa mutarea la New York si o scurta perioada de experimente pe scena in calitate de magician, creator de teatru de avangarda, Russom a inceput o perioada de parteneriat creativ intens si personal cu Delia Gonzalez in proiectul Delia & Gavin. Impreuna au construit instalatii sonore si listening spaces care au continuat sa stearga granitele dintre arta, ritual si divertisment. Duoul a ajuns sa colaboreze cu DFA Records, iar creatiile lor au inceput sa castige o recunoastere internationala sustinuta de expozitii in muzee si live performance-uri in toata lumea.

O caracteristica a acestui duo este folosirea de instrumente electronice concepute si construite de Russom. De aceasta abilitate de a patrunde si modica mintea masinilor a fost folosita si de alti artisti ca James Murphy (LCD Soundsystem), Tim Goldsworthy (UNKLE) si Bjorn Copeland (Black Dice), pentru care Russom a construit module de sunet inovatoare.

Mutarea la Berlin in 2004 a fost o sursa de inspiratie pentru Russom, prin repetitiile care induc stari de transa si se regasesc in muzica disco europeana, muzica electronica de dans timpurie si rockul psihedelic. Asa a aparut proiectul Black Meteoric Star, gandit ca o serie de trei aparitii legate tematic intre ele, si care creeaza un soundtrack dens, bogat si care propulseaza ascultatorul intr-o calatorie nocturna. Proiectul a fost sustinut live in 2008 si 2009, prin scenograi si proiectii fascinante, dintre care cea mai notabila a fost ultimul set live de 3 ore acompaniat de instalatia vizuala a lui Assume Vivid Astro Focus la muzeul MOMA din New York. Tot in 2009 a inceput proiectul The Crystal Ark impreuna cu cantareata, actrita si realizatoare de lm Viva Ruiz cu care a

si produs doua singleuri. In 2010 Gavin s-a mutat din nou la New York, unde a produs mai multe remixuri aparute la DFA, a sustinut trupa LCD Soundsystem in aparitiile live, a lansat "Track 5" inregistrat cu Delia si terminat la Berlin.

Din aceeasi familie al carei numitor comun e cautarea modalitatilor de expresie pentru realitatile dinauntru si dinafara noastra, dar cu alte resurse si alta istorie e Camil, binecunoscut DJ si producator. Nu o sa spunem mai mult decat ca si Camil e un vanator al realitatilor subtile care foloseste cu predilectie trei arme: aparatul de fotograat, DJ mixing desk-ul si arsenalul de producator. E cea mai fericita combinatie pentru un gig care promite ca seturile pe care le vom asculta ne vor pune in fata a ceva pe care nu am sti altfel cum sa-l gasim, dincolo de party feeling-ul care vine la pachet cu orice eveniment Circus.


Popup detector