Fumatorii de canabis se pot imbolnavi de cancer

16 Iunie 2009 Beat Factor BeatFactor

Fumatorii de canabis se pot imbolnavi de cancer
TAGS:
canabis  fumat  cancer  droguri 

Fumul de canabis modifica ADN-ul uman, crescand riscul de imbolnavire de cancer, arata studiile cercetatorilor britanici de la Universitatea Leicester, informeaza ziare.com.

Prin tehnologie de ultima ora, cercetatorii au evidentiat faptul ca ADN-ul uman sufera modificari daca este expus la fumul de canabis, in conditii de laborator, rezultatele fiind publicate in revista "Cercetari chimice in toxicologie", arata Physorg.

"Anumite parti din planta Cannabis sativa, cunoscuta si ca marijuana sau ganja, fumata ca un drog, este ilegala in multe tari. Au existat numeroase studii in legatura cu toxicitatea fumului din tigari. Contine 4.000 de chimicale dintre care 60 sunt cancerigene. Prin comparatie, cannabisul nu a fost atat de bine studiat. Acesta contine 400 de compusi. Din cauza ca este mai putin combustibil decat tutunul, contine cu 50% mai multe substante cancerigene", spune Raj Singh, unul din autorii studiului.

Mai mult, fumatorii de canabis se expun mai mult la fum, pentru ca au tendinta sa inhaleze mult mai adanc decat fumatorii de tutun.

Se stie de multa vreme ca substantele toxice din fumul de tigara deterioreaza ADN-ul si cresc riscul de cancer de plamani si alte tipuri de cancer. Pana acum insa, nu se stia daca fumul din tigarile de cannabis are acelasi efect.


Popup detector