Festivalul DaKINO incepe marti la Bucuresti

24 Noiembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Festivalul International de Film al Bucurestilor DaKINO dezvaluie ultimele surprize ale editiei cu numarul 18, care demareaza in 25 noiembrie la The Light - Liberty Center. DaKINO isi consacra din acest an programele paralele filmelor cu tematica politica, pastrand traditia celor doua sectiuni competitive - scurtmetraj fictiune si documentar.

Daca deschiderea o fac documentarele "Generation 68", de Simon Brook, si "Maradona by Kusturica", sarbatorind 40 de ani de la revoltele din 1968, dar si pe una dintre cele mai populare personalitati ale tuturor timpurilor - Maradona, DaKINO se va incheia, in seara zilei de 29 noiembrie, cu unul dintre cele mai apreciate filme ale anului trecut, "Bands Visit".

Filmul israelianului Eran Kolirin a fost lansat la Cannes, in sectiunea "Un Certain Regard", unde a fost recompensat cu trei premii. "Generation 68", "Maradona by Kusturica" si "Bands Visit" sunt prezentate in premiera in Romania, potrivit unui comunicat de presa al organizatorilor.

Programele parelele ale editiei care sta sa inceapa traseaza cateva repere ale istoriei contemporane. "Polonia comunista in documentarele lui Krzysztof Kieślowski" prezinta sapte documentare semnate de marele regizor intre 1966 si 1988.

"Black Community in Documentaries" face o recapitulare a momentelor importante traversate de comunitatea afro-americana din anii 60 pana azi. "Carte Blanche la Semaine de la Critique", organizat impreuna cu sectiunea "Semaine de la Critique" a Festivalului de la Cannes, prezinta filme cu un pronuntat acroseu social-politic din ultima selectie a Cannes-ului.

In fine, "DaKINO Goes Into Politics - Filmele lor, lumea tuturor" aduce la Bucuresti 11 lungmetraje despre lumea in care am trait sau traim, in care traiesc altii sau vom trai poate si noi.

Din acest program select de filme fac parte documentarul elvetian "La Forteresse" de Fernand Melgar (Golden Leopard of Tomorrow - Locarno, 2008), "Dioses" de Josu Mndez sau "The Land of Legends" de Rahim Zabihi, lansate si ele in acest an la Locarno, clasicul dar inca savurosul "Mesagerul", realizat de rusul Karen Shahnazarov in 1986, sau "Secrecy" (de Peter Galison si Robb Moss), un documentar despre secretele guvernamentale americane, lansat in acest an la Festivalul Sundance.

Din acelasi program fac parte si trei lungmetraje coproduse de China si lansate la Cannes, respectiv Berlin, unde au participat in Competitia Oficiala. Este vorba despre "Summer Palace" (2006) de Lou Ye, "Lost in Beijing" (2007) de Li Yu si "24 City" (2008) de Jia Zanghe.

Va fi prezentat in premiera filmul lui Marco Pontecorvo, "Pa-ra-da", povestea emotionanta si autentica a lui Miloud Oukili si a prieteniei legate de acesta, la inceputul anilor 90, cu copiii strazii din Bucuresti. Filmul, coprodus de Panorama Films, Yalla Films si Domino Film, a fost turnat in Romania si a fost recompensat in acest an cu trei premii la Festivalul de la Venetia.

Juriul competitiei de scurtmetraj fictiune va fi compus din cineastul Nicolas Engel (al carui film, "La copie de Coralie", vine impreuna cu programul "Semaine de la Critique"), Simon Ellis, care a cucerit anul trecut Trofeul DaKINO si Andrei Cretulescu (journalist si producator HBO Romania).

Din juriul competitiei de documentar fac parte Mircea Cartarescu, care e si presedintele juriului, Maddalena Mayneri - presedintele Festivalului International Maremetraggio din Trieste, actrita Maria Dinulescu, Danielle DiGiacomo, presedinta departamentului documentare din cadrul companiei IndiePix Films US, jurnalistul Leo Soesanto de la revista franceza "Les Inrockuptibles", Giorgio Ficcarelli - seful sectiei de coordonarea operatiunilor din cadrul Comisiei Europene in Romania si si binecunoscutul compositor de muzica de film Petru Margineanu.

Cele doua mari trofee DaKINO sunt realizate de artistul Alexandru Ghildus. Festivalul DaKINO isi sarbatoreste majoratul intre 25 si 29 noiembrie, in complexul The Light - Liberty Center, la cativa pasi de centrul orasului. Pe perioada festivalului, o linie speciala a RATB va face legatura intre Liberty Center si Piata Unirii pana la terminarea ultimelor proiectii.

Ziare.com


Popup detector