DJ Hall of Fame - un nou proiect initiat de Turntablism.ro

07 Aprilie 2011 Beat Factor BeatFactor

Site-ul comunitatii turntablistilor romani (www.turntablism.ro) a initiat un nou proiect. Acest proiect doreste informarea ascultatorilor si pasionatilor de turntablism, dar si de cultura muzicii in general, asupra "personalitatilor" cu valoare din turntablismul international.


DJ Hall Of Fame va fi structurat in episoade saptamanale.


Episodul 1 - Jam Master Jay:


Originar din Brooklyn, JMJ s-a nascut pe 21 ianuarie 1965. La varsta de 3 ani a inceput sa studieze trompeta si a cantat in diverse trupe la bass, chitara sau tobe pana sa descopere platanele. In 1975 s-a mutat cu familia in Queens, mai exact in Hollis. Acolo a descoperit platanele si a devenit DJ la varsta de 13 ani. Dupa un an de antrenament a inceput sa presteze in fata publicului, intai prin parcuri si mai tarziu prin baruri si cluburi. In acelasi timp, JMJ organiza petreceri prin jurul orasului in care locuia. Tehnica lui a inceput sa se imbunatateasca odata ce si-a achizitonat primele platane Technics SL-1200.


In 1982, a format alaturi de Run si D.M.C. trupa "Run D.M.C.", cu care a lansat 7 albume: "Run-D.M.C." (1984), "King of Rock" (1985), "Raising Hell" (1986), "Tougher Than Leather" (1988), "Back from Hell" (1990), "Down with the King" (1993) si "Crown Ryoal" (2001), 3 compilatii greatest hits si un album live, "Live at Montreux 2001" (2007). In afara de interventiile turntablistice, pe albumul "Raising Hell", Jam-Master Jay a lucrat si la clape, bass si tobe.


O alta etapa din viata lui Jam-Master Jay este Jam Master Jay Records, labelul pe care l-a format in 1989 si cu care a facut celebre nume precum Onyx sau 50 Cent. Singurele materiale lansate la Jam Master Jay Records au fost Onyx - "All we got iz us" (1995) Jayo Felony - "Take a ride" (1995) si Onyx - "Shut 'em down" (1998).


In 2002, a fondat Scratch DJ Academy (http://www.scratch.com) alaturi de Rob Principe, o scoala axata pe invatarea si educarea DJ-ilor si a producatorilor muzicali.

Scoala a atras atentia mediei, beneficiind de ajutorul unor DJ ca DJ Premier, A-trak, Evil Dee si multi altii. Proiectul a avut un mare succes, in fiecare an salile fiind pline, stabilindu-se intr-un final in West Village, New York. Ulterior, au mai fost construite doua sedii, unul in Los Angeles in 2004 si celalalt in Miami in 2005.


Pe 30 octombrie 2002, in jurul orei 19:30, Jay a fost impuscat mortal intr-un studio de inregistrari din Queens, New York. Moartea lui a fost un soc pentru toti ascultatorii si artistii de Hip-Hop din intreaga lume. JMJ a murit la varsta de 37 de ani lasandu-si amprenta asupra culturii Hip-Hop si a turntablismului mondial.



Popup detector