Coldplay, acuzati de plagiat

21 Iunie 2008 Beat Factor BeatFactor

Coldplay ar putea fi nevoiti sa plateasta mai multe miloane de lire sterline, dupa ce au fost acuzati de plagiat pentru una dintre melodiile de pe noul lor album. Formatia britanica neaga ca ar fi furat melodia Viva La Vida de la Creaky Boards, un grup american mai putin cunoscut.

Solistul Creaky Boards sustine ca solistul Coldplay , Chris Martin, ar fi furat linia melodica a cantecului interpretat ironic The Songd I Didnt Wite, dupa ce a participat la un concert din New York al formatiei sale.

Intr-un material video postat pe YouTube, Andrew Hoepfner il acuza pe Chris Martin de plagiat: Am fost flatati cand ni s-a parut ca l-am vazut pe Chrit Martin in multime. Parea destul de incantat... Poate prea incantat?

Filmuletul a fost postat duminica (15 iunie) cand Viva La Vida a urcat direct pe locul intai in topuri, dupa ce a vandut 300.000 de exemplare in numai trei zile.

Intr-o industrie in care pana si cea mai mica similaritate poate deveni subiectul unor costisitoare scandaluri privind drepturile de autor, acuzatiile de plagiat pot afecta grav atat bugetul, cat si reputatia muzicienilor.

Coldplay a negat vehement acuzatiile. Purtatorul de cuvant al formatiei a declarat: Dezmintim aceste acuzatii si avem doua argumente, cu care ne este usor sa le demonstram falsitatea. In primul rand, in noaptea din octombrie cand formatia sustine ca l-a vazut pe Chris Martin la concertul lor, el era in Air Studio, la Londra si avem dovezi in acest sens.

In al doilea rand, chiar daca ar fi fost la concertul respectiv, Viva La Vida a fost scrisa si masterizata cu sapte luni inainte de noaptea in discutie, asa ca nu avea cum sa fie copiata.

Vedeta.ro


Popup detector