Ce se ascunde in spatele pseudonimelor artistilor

09 Martie 2010 Create It BeatFactor

Inca e la inceputul vremurilor in muzica electronica, aliasurile si pseudonimele au purtat un rol esential in cultura de club din intreaga lume.

De foarte multe ori, acestea le permiteau artistilor semnati cu o anumita casa de discuri sa lanseze muzica si la alte labeluri, doar daca isi schimbau numele.


Astfel, din ce in ce mai multi artisti s-au trezit peste noapte cu cel putin cinci aliasuri cu care lansau fie acelasi tip de muzica, fie aveau abordari complet diferite cu fiecare dintre ele.

Chiar la inceputul vremurilor techno, in Detroit, artistii se ascundeau in spatele unor pseuonime precum Cybotron, Model 500, Channel One, Electric Soul, Rhythim Is Rhythim sau X-101. Acestia nu doar ca alegeau un nume si se tineau de el, ci aveau un intreg concept evoluat in spate.


Cybotron - ClearReprezenta, de fapt, un cod secret pe care doar cei inspirati si interesati il puteau descifra.

Aceasta abordare a falselor identitati si a mastilor de artisti reprezentau refuzul acestora de a accepta modul in care lumea muzicii pop functiona.

BeatPortal a luat la intrebari cativa artisti reprezentativi in ce priveste aliasurile, si iata cu ce s-au ales:

Ewan Pearson

Acesta a folosit un alias, Villa America, pentru primul sau release de dans, o piesa intitulata Motorcade. Numele provenea de la o pictura pe care un amic i-o trimisese sub forma de carte postala. Apoi, au aparut si Dirtbox, Maas, Sulky Pup, World of Apples si Partial Arts.

Acesta a decis sa inceapa sa foloseasca numele sau real in primul rand din cauza exploziei lui Timo Maas, si pentru ca acesta nu lua niciun fel de credit pentru nicio piesa realizata sub atat de multe aliasuri.

Matthew Dear

Matthew Dear se ascunde in spatele mulor aliasuri, printre ele Audion, False sau Jabberjaw.


Jabberjaw - I Speak For Some Of ThatPentru primul dintre ele acesta abordeaza techno-ul de club, cu False alese sa produca un twistet techno, iar cu Jabberjaw merge pe variana de quirky house, dupa cum il descrie chiar artistul.

Totusi, primul sau alias a fost Fran. Acesta s-a nascut in jurul anului 1998.

Ceilalti artisti se gasesc in materialul realizat pe beatportal.


Popup detector