Calitatile curative ale marijuanei

28 Decembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Atat Cannabis sativa, cat si cannabis indica (marijuana) au o istorie lunga ca si plante medicinale. Primele inregistrari despre utilizarea in scop medical a marijuanei s-au facut in timpul imparatului Chinez Shen-nung, in 2737 B.C.

Nu e singura cultura care a recunoscut beneficiile terapeutice ale cannabisului. Nici India, Persia, Asiria, Grecia, Africa, America de Sud, Turcia si Egiptul n-au fost straine de calitatile acestei plante, conform culinar.ro.

In ceea ce privesete medicina occidentala, tratamentele pe baza de cannabis au atins apogeul in secolul al XIX-lea. La sfarsitul anului 1830, Dr. William B. O'Shaughnessy , un medic englez care lucra la Colegiul medical din Calcutta, a aflat despre cannabis si a inceput sa experimenteze diferite preparate pe baza de cannabis. El a constatat ca medicamentul este sigur si eficient in tratarea turbarii, epilepsiei si tetanusului.

Publicarea, in 1839, a unui articol despre capacitatile curative ale cannabisului a marcat inceputul unei perioade de studiu amanuntit, atat in Europa, cat si in America. Au fost publicate peste 100 de articole in acest sens. Medici importanti, perecum J. R. Reynolds, doctorul personal al reginei Victoria, au studiat aceasta planta. In urma cercetatorilor sale, Reynolds a concluzionat ca marijuana este unul dintre cele mai eficiente calmante pentru durere.

Spre sfarsitul secolului, cannabisul a inceput sa fie din ce in ce mai rar folosit, deoarece era greu de stocat, iar preparatele aveau efecte diferite. Pe masura ce noi medicamente au fost descoperite, la inceputul anilor 1900, cannabisul nu a mai fost atat de folosit. Putea fi, inca, procurat cu reteta sau in preparate medicale.

In 1937, in SUA, s-a promulgat Taxa Marijuana, care avea drept scop interzicerea folosirii marijuanei la scara larga. Taxa a reusit sa interzica doar folosirea plantei ca medicament. Cultivatorii trebuiau sa respecte reguli stricte, lucru care facea productia cannabisului neprofitabila.

Scos, oficial, de pe lista medicamentelor

Pe masura ce noi medicamente sintetice au captat atentia, cannabisul a fost uitat si, in anul 1942, Biroul Federal de Narcotice a reusit sa obtina scoaterea acestuia de pe lista de medicamante a farmaciilor din SUA.

In anii 70, cannabis-ul a fost "redescoperit" ca substanta medicala. Studii controlate au demonstrat calitatile terapeutice in cazul efectelor secundare ale chimioterapeiei pentru cancer, glucomuului etc. Insa reglementarile federale au ingreunat cercetarile asupra cannabisului. Astfel, aplicatiile terapeutice promitatoare din multe zone, precum astmul, SIDA, epilepsia, incetinirea dezvoltarii tumorilor, bolile mentale, etc. au primit foarte putina atentie sau chiar deloc.

Cancerul si SIDA sunt problemele cele mai importante ale secolului nostru. Adesea, chimioterapia, in cazul cancerului, poate prelungi viata unei persoane cativa ani. Insa, acest tratament provoaca efecte secundare precum greata si voma. Bolnavii de SIDA experimenteaza si ei aceste probleme, care pot duce chiar la inanitie.

Cercetarile au demonstrat capacitatea cannabisului in a reduce (sau elimina) greata si senzatia de voma asociate cu chimioterapia. Totodata, marijuana creste pofta de mancare. Astfel, se obtin doua tipuri de beneficii: pacientul reuseste sa retina mancarea si sa-si pastreze forta corporala, putand suporta tratamentul menit sa-i prelungeasca viata.

Cu toate acestea, toate incercarile de a legaliza folosirea marijuanei in scopuri curative in SUA au fost stopate de catre DEA.


Ziare.com


Popup detector