Brian Eno vorbeste despre sintetizatoare

19 Ianuarie 2010 Create It BeatFactor

Ziarul britanic The Guardian a publicat un interviu senzational cu artistul Brian Eno, un interviu de altfel foarte neconventional, in care acesta vorbeste liber despre muzica, istoria muzicii, modul in care priveste acesta muzica si productia muzicala, si chiar propria sa evolutie ca artist si producator.

Cateva bucati din interviu:

On the synthesiser: 1

"Unul dintre cele mai importante lucruri legate de sintetizatoare a fost acela ca a venit fara niciun fel de bagaj. Un pian vine o multime de istorie muzicala. Sunt o multime de conventii culturale incorporate in instrumentele traditionale care iti spun de unde si de cand provine acel inspument. Cand folosesti un instrument care nu are niciun fel de istorie in spate, tu practic creezi sunetul. Tu creezi instrumentul".

Asta este, de fapt, sintetizatorul. Sintetizatorul este, constant, un instrument neterminat. Il termini atunci cand te joci cu el si decizi cum vrei sa-l folosesti. Poti combina un numar de referinte culturale cu un singur lucru".

On the synthesiser: 2

"Instrumentele suna interesant nu din cauza sound-ului, ci din cauza relatiei intre instrumentist si instrument. Instrumentistii construiesc un raport cu instrumentele lor. . Daca ai sta acum sa construiest un instrument nu te-ai gandi niciodata sa inventezi sa faci un instrument atat de ridicol precum chitara acustica. E un instrument straniu, foarte limistat si nu suna bine. Ai inventa ceva mult mai bun. Dar ceea ce ne place la chitara acustia este cel care are relatia aceeea de lunga durata cu aceasta si care stie sa faca lucruri minunate cu ea.

Eu nu am reusit aceasta performanta cu sintetizatoarele, inca. Sunt instrumente foarte noi. Constant se reinoiesc asa ca oamenii nu au timp ca cladeasca o relatie cu ele. Ai tendinta sa te indrepti tot mai mult spre tehnologie si mai putin spre relatia cu acestea. Poate suna mai putin uman. Totusi, asta se schimba. Este o predictie pe care am facut-o in urma cu cativa ani si sunt fericit sa vad ca se intampla - sintetizatoarele au inconsecventa "built - in". Intotdeauna mi-am dorit ca acestea sa fie mai putin consistente. Imi place ca o nota se poate auzi mai tare decat nota de langa ea"


Intreg interviul se gaseste pe TheGuardian


ps: Mic exemplu a ceea ce inseamna legatura intre om si instrumentul la care canta





Popup detector