A murit Les Paul, `parintele` chitarei electrice

14 August 2009 Beat Factor BeatFactor

A murit Les Paul, `parintele` chitarei electrice
TAGS:
deces 

Les Paul, muzicianul care a inventat chitara electrica, a murit, ieri, la varsta de 94 de ani, din cauza unei pneumonii severe, informeaza bbc.co.uk, care citeaza un comunicat al firmei Gibson.

Lester William Polsfuss, pe numele complet, a dezvoltat una dintre primele chitare electrice, in 1941. Primul instrument a fost scos la vanzare in 1952, prin firma Gibson si astfel, Les Paul a contribuit la nasterea rockului.

Printre artistii care si-au pus amprenta asupra genului rock folosind chitare `Les Paul` se numara Jimmy Page de la Led Zeppelin, Slash – Guns N’ Roses si The Edge – U2.

Ca `parinte al chitarei electrice`, el nu este doar unul dintre cei mai mari inovatori, ci si o legenda care a creat, inspirat si contribuit la succesul muzicienilor din intreaga lume`, a declarat Presedintele Gibson, Dave Berryman.

De-a lungul carierei, Les Paul a avut 11 piese number 1 si a primit 36 de Discuri de Aur, impreuna cu sotia lui, Mary Ford.

In 1978, a fost inclus in Grammy Hall of Fame, iar zece ani mai tarziu in Rock 'n' Roll Hall of Fame.

La inceputul carierei artistice, Les Paul s-a orientat catre muzica jazz si country, cantand cu artisti ca Nat King Cole si Bing Crosby. Nemultumit de sunetul chitarei acustice, Les Paul a inceput sa caute alte sunete, astfel ca la 13 ani, a plasat receptorul telefonului sub corzi, pentru a amplifica sunetul.

Unul dintre cele mai cunoscute solo-uri pe clasica chitara electrica `Les Paul` este `Sweet Child Of Mine` - Guns N Roses.



via bestmusic


Popup detector