Rokolectiv 2010 - welcome to the acid fridge

26 Aprilie 2010 Beat Factor BeatFactor

Despre acest festival ai intotdeauna multe de spus, insa cand te afli in fata foii digitale (sau nu) albe, te impotmolesti inainte de a incepe. Sa facem totusi un efort, sa vedem ce a iesit. Partial.


Ziua zero, sau ziua unu (depinde cum vrei sa o iei) a reprezentat o vizita pe inserate la MNAC, acolo unde DJ Sprinkles adica Terre Thaemlitz a prezentat un a/v lecture al proiectului sau Lovebomb ce dateaza din 2003 sub eticheta Milles Plateaux. Terre a fost si invitatul special al festivalului; intr-o zi femeie, in alta zi barbat, echipat cu o mini mapa de cd-uri vineri seara, Thaemlitz a ridicat muzica electronica la rang de arta. Unii l-au crezut, altii nu.


Vezi poze de joi seara @ MNAC aici


Vineri seara – The Ark. Locul a fost mai primitor decat anul trecut, poate si datorita faptului ca la intrare te asteptau niste hostesse frumoase care-ti dadeau tigari moca. De abia incepuse live-ul Poor Relatives, sub atenta conducere a lui Rusu si Flore, adica Khidja. Dar nu erau doar ei; se mai zarea si un Electric Brother la chitara si un Mihai Iordache care colora vibe-ul electronic in jazz. Pe final un AAA si un inceput de Sinner DC, continuat cu vizite dese pe la demisolul The Ark. Din nefericire au lipsit insa in acest an instalatiile de la alte editii, asa ca la demisol nu-ti ramanea de facut decat sa te tolanesti pe cuburile confortabile, sa-ti lasi haina la garderoba, sa mergi la buda si sa vezi niste documentare. Move D a fost cam cel mai bun lucru muzical, si ca live, si ca DJ set, dupa prestatia lui Terre.


Vezi poze de vineri seara de la The Ark aici


Juju & Jordash au sunat foarte fresh, cu deviatii de ritm, asa cum ii sta bine unui live. Personal am asteptat cu sufletul la gura seara de sambata, care banuiam ca va fi apogeul festivalului. Mi s-a confirmat asta inzecit, incepand cu beat-urile electronica, cu iz olandez de bunker ale celor de la Syncom Data, si incheind dimineata, pe lumina zilei, cu niste hip-hop de la Omar S.


Syncom Data nu prea au fost de pus in deschidere, iar daca pe la 12 mi se parea ciudat ca este mult mai putina lume decat in seara precedenta la aceeasi ora, cand a intrat Legowelt cu Nacho Patrol a fost exact cum trebuie. Vedetele serii au fost, asa cum era de banuit, Omar S si protejatul sau Motor City Drum Ensemble, care au dat o lectie muzicala la care probabil ca nu s-ar fi asteptat mai nimeni; eu cel putin nu. Dupa ora 3 a disparut total bullshit-ul cu hispteri / hipstereli si alte derivate, si a iesit la iveala un Omar S acidos (dupa o repriza scurta de house), cum nu am mai auzit niciodata. In spatele mastii calme, Alex a zguduit Ark-ul cu acid house si techno de o intensitate pe care unii din jur nici nu prea o mai puteai inghiti. Take some fucking acid, you mother fucking fagots!

ROCHITE live at Rokolectiv 10_Bucharest from videogram on Vimeo.


Totul era simplu, fara filozofii ieftine si inutile, fara povesti in care te pierzi fara sa-ti dai seama, fara infloriri. Simplu si plin de energie. Dupa ce MCDE si-a terminat setul, cei doi au pus back 2 back, sfarsind cu niste hip hop pentru cei cativa zeci de supravietuitori ramasi pana la sfarsit. Spre dimineata apare laun moment dat, la toaleta, MCDE; ii spun ca muzica e geniala, afisand un zambet groupie, pe care pur si simplu n-am putut sa-l ascund. In spatele perdelii de la The Ark, cu un iz de Panorama-Bar, te izbea realitatea cartierului Rahova, unde tiganii isi vindeau in tihna florile. Un alt moment interesant (pentru care nu-mi pare rau ca am ratat Rochitele lui Sillyconductor) a fost interviul cu Legowelt si ceilalti doi membri din Nacho Patrol. Discutam despre muzica (fireste), despre cum vede Legowelt scena, unde se situeaza ca artist, iar Jimi Helenga imi povesteste despre ce a fost si ce este astazi Bunker Records si intregul crew din Haga, in frunte cu Unit Moebius, acesti Underground Resistance ai Europei. Detalii despre interviul cu Legowelt in curand.


Vezi poze de sambata de la The Ark aici


Din cauza interminabilelor aftehours-uri, nu prea mi-a mai ramas nimic de povestit despre ultima seara de la MNAC, cu Dan Deacon in rolul principal (mai jos sunt insa niste filmulete); felicitari celui care a fost mai putin fraier si a ajuns!


De la prima editie la care am participat (a doua de fapt, cea care s-a intamplat la Preoteasa) si cea care tocmai a luat sfarsit, s-a simtit o crestere din toate punctele de vedere. S-a pastrat insa stafeta si standardele Rokolectiv, chiar daca festivalul se doreste astazi mai meditatizat si impins usor spre mainstream. Felicitari pentru inca o editie reusita, pentru unii dintre noi mai bine decat am fi sperat.


Vezi poze de duminica de la MNAC aici


Rokolectiv - Best Moments - Dan Deacon @ Rokolectiv 2010 - via amdraci.roPopup detector