Massive Attack - Doua ore de rezistenta muzicala

03 August 2008 Beat Factor BeatFactor

Massive Attack - Doua ore de rezistenta muzicala
TAGS:
massive attack 
Daca ti-ar fi spus cineva acum cinci ani ca Masive Attack vor concerta in Romania, analizand dupa ce concerte au mai avut loc pana atunci, ar fi fost destul de greu de crezut. In 2008 insa, o buna parte din fanii trupei s-au putut bucura de un concert exceptional pe data de 2 august, pe stadionul Iolanda Balas Soter din Bucuresti.

La Massive Attack nu vii sa te rupi, pentru ca Massive nu e o trupa care rupe. Este insa acel gen de trupa pioniera care daca nu ar fi existat, muzica ar fi fost un pic altfel. Nu poti scrie o carte despre istoria muzicii fara a-i mentiona pe Massive Attack. Iar sambata trecuta am avut in fata noastra, pe o scena intunecata, un Daddy G calm, melancolic, calculat, un Robert Del Naja care a insistat sa ne salute in limba romana si trei vocalisti de exceptie.

Vezi galeria foto de la concertul Massive Attack AICI!

Intrarea in stadion s-a facut devreme. La orele 19.00 deja in fata scenei se stransese un public destul de numeros. Martina Topley Bird, britanica ce a deschis concertul trupei Massive Attack, a cantat mare parte din piese pe lumina, astfel incat intre concertul ei si cel al trupei mult asteptate s-a creat un delay de peste jumatate de ora. Massive intarziau; s-a intunecat, lumea a inceput sa aplaude, sa strige, sa ridice mainile; te uiti la ceas si e 9 si jumatate, iar cativa oameni din staff iti spun ca ar fi trebuit sa inceapa la 9 concertul. Nicio problema, este sambata seara, avem timp berechet.Intr-un final intra in scena si Robert del Naja impreuna cu Grant Marshall. Ceilalti membri ai trupei se asezasera deja cuminti la locurile lor. Mult timp este complet intuneric, si te gandesti ca asa va fi tot concertul. Nuantele de mov si culori inchise dau o tonalitate aparte muzicii si le construiesc solistilor o aura speciala. Auzi piese precum Unfinished Sympathy", "Safe from Harm, "Karmacoma" sau "Teardrop". Te trezesc mesajele vizuale din spatele scenei, oferite de catre United Visual Artists. Citate celebre sa mesaje cu context social si politic; unele dintre ele le rumegi cu o mai mare atentie decat altele, si te gandesti ca au un aer aproape violent. Sunt impuse cu vehementa, mare, cu litere de-o schioapa. Unele au efect, altele sunt considerate mai deplasate; toate insa, sunt in limba romana.Luminile sunt insa perfecte pentru un concert Massive. De la mov se trece la albastru; alte nuante de culori se pierd in norii de fum care rasar din scena, iar privind din spate poti sa-ti inchipui diferite forme. Ultima parte a concertului are multe tente psihedelice - chitari electrice care inunda intregul stadion cu sunete repetitive, aproape hipnotice, uneori impinse pana la extrem. Oricum, ai in fata ta o trupa extremista, pe care nu o poti incadra intr-un anumit gen muzical.

Massive au avut energie; au avut romantism; au avut expresivitate; au avut atitudine si au impus respect. Privind per ansamblu, nu este greu sa nominalizezi concertul de sambata seara printre unul din cele mai bune show-uri live din 2008.


Vezi galeria foto de la concertul Massive Attack AICI!


Popup detector