Arta de azi in Haga - festivalul Todays Art

13 Octombrie 2009 Beat Factor BeatFactor

Arta de azi in Haga - festivalul Todays Art
TAGS:
festival  todays art 

Un festival care cuprinde o intreaga lume a tuturor artelor. La prima vedere, festivalul este dominat de evenimentele muzicale, care joaca intr-adevar un rol important, dar nu este nici pe departe cel mai populat de cei ce participa la festival. Intreaga miscare a acestui festival promoveaza in general arta digitala.


Festivalul nu s-a anuntat a fi cea mai reusita editie; de la inceput organizarea lasa de dorit mai ales ca lineup-ul final este anuntat foarte tarziu. Cu toate acestea, festivalul este totusi foarte atractiv pentru majoritatea iubitorilor de muzica electronica si arte conexe.


Prima zi a festivalului arata la orele dupa-amiezii ca in mai multe locatii vor fi expuse niste lucrari si intalatii ale unor artisti de arta contemporana. Se pregatesc scene pentru mici performance-uri, dar locatia pentru "Club conflict", locul ce ii gazduieste pe Legowelt, Farley Jackmaster Funk si alti artisti importanti, este tinuta secret. Festivalul incepe intr-o piata importanta din centrul orasului Haga, unde era de fapt "inima acestui festival" , iar majoritatea locatiilor ce inconjoara aceasta piata gazduiesc diferite evenimente.


Primele evenimente importante din prima seara aveau ca locatie un teatru, doua biserici si o "casa a filmului". Teatrul gazduia in doua sali un foyer si un studio performance, care se bazau cel mai mult pe arta digitala sau foloseau ca mod de exprimare tehnologia din ziua de azi, element predominant la acest festival. Una dintre biserici era dedicata muzicii electronice "culte", la parter, caci in subsol era muzica electronica cu un puternic caracter underground si proiectii imense cu noise-uri pe perete. La "Filmhuis" in 4 sali erau diferite instalatii de sunet si imagine, dar performance-uri la care nu se inghesuia lumea sa intre, caci era prea putin spatiu si la una din acestea se putea merge doar in grupuri de cate 8. Alte locatii interesante erau primaria in care doua masini se ciocneau incet pe parcursul a 48 de ore sau saloane expozitionale, in care erau instalate lucrari ale unor artisti contemporani importanti langa care se canta la multe sintetizatoare si masini.


"Club conflict" se anunta a fi un club din apropiere. Inghesuiala la intrare si in mica incapere, in care era permis fumatul, intrucat in Olanda de curand nu se mai fumeaza decat in locuri special amenajate. Cea mai mare dezamagire de aici a fost ca Legowelt nu doar ca nu a fost live, dar a pus doar trei piese, dupa care a plecat.


A doua zi, in aceleasi locatii se manifesta evenimente diferite, dar cu aceeasi tema. "Club conflict" de data asta inseamna trei cluburi mai mici unul langa celalt, in care au performat Joris Voorn, Deetron, Minilogue, Ripperton si multi altii, petrecere la care a luat parte toata lumea din oras; din pacate putin prea plin si prea mainstream.


Lumea se poate spune ca a fost multumita de festival cu toate ca a fost sub asteptari. Poate criza financiara e de vina; probabil ca doar organizarea superficiala se poate face vinovata pentru unele dezamagiri.


Vezi cateva poze de la festival aici.


Popup detector