Enigma techno

29 Octombrie 2007 Beat Factor BeatFactor

Enigma techno
In scurta lor istorie de aproximativ sase ani, enigmatica trupa Drexciya din Detroit, USA a dat nastere unui mit electronic mistificat si unei experiente muzicale unice. A fost fondata in 1991 de catre James Stinson si Gerald Donald. De atunci si pana acum, au acordat doar cinci interviuri, scurte si foarte simplificate.

Au refuzat mereu sa discute pe larg despre semnificatiile si misterele transmise de muzica lor. Nu au acceptat niciodata sa fie fotografiati si au adoptat acelasi gen de discretie si disimulare pe care l-au afisat si labelurile Underground Resistance si Basic Channel.

Peisajul sonic subacvatic

Soundul lor este invaluit mereu in mister. Este un amalgam de elemente subacvatice intunecate, care te transpun intr-o lume necunoscuta, intr-un spatiu intimidant, dar in acelasi timp, fermecator. Muzica lor creaza un peisaj sonic, care vibreaza de tonuri discordante. Este generat de sintetizatoare si instrumente electronice.

Technoul Drexciyan proiecteaza in mintea ascultatorului un soundtrack imaginar. Creaza un spatiu bine definit intre lumea reala si cea transpusa prin sunete, un spatiu in care poti sa respiri, un spatiu ce iti provoaca halucinatii tangibile si senzatii de teama.

Mitologia subacvatica

Numele Drexciya face referire la un continent subacvatic imaginar, populat de mutanti cu caracter militant si capacitati supranaturale numiti Drexciyans.

Fiecare album semnat de ei face referire la aceasta lume. In 1994, prin coperta albumului Aquatic Invasion, artistul grafic Frankie C Fulitz ilustreaza mutantii Drexciyans undeva in largul Atlanticului. In comunicatul oficial al acestui album, The Unknown Writer (se crede a fi Mike Banks) explica cum acesti mutanti au facut front comun cu labelul si gruparea Underground Resistance. Impreuna au continuat lupta perceptuala impotriva sistemului de control planetar, stapanit de Programatorii Audiovizualului. Lumea subacvatica desenata de cei doi artisti abunda in concepte ascunse, secretizate in numele pieselor si albumelor, in copertile si descrierile grafice ale muzicii, in notiuni vage ale unui spatiu in care cu cat te afunzi mai mult, cu atat simti ca e mai real.

Viitorul se hraneste din trecut

Albumul The Quest traseaza o paralela intre filosofia universului sonic subacvatic si un adevar greu de acceptat din trecut - sclavia.
In timpul celui mai mare Holocaust pe care lumea l-a cunoscut vreodata, sclavii africani erau transportati in vapoare, iar femeile insarcinate sau bolnave erau aruncate peste bord, pentru ca erau considerate incarcatura nenecesara. Este posibil ca acestea sa fi dat nastere unor fiinte ce nu aveau nevoie de aer pentru a respira? Sunt acesti mutanti descendentii acelor victime nevinovate ale lacomiei umane?, spun artistii.

Muzica Drexciya deformeaza realitatea printr-o confuzie sistematica a tehnologiei cu zvonul, a informatiei cu misterul. Sunt ezoteroristi. Adica, atunci cand actioneaza, se folosesc de sisteme mitice secrete si de concepte tainice.

"Oare sunt printre noi? Oare sunt mai avansati ca noi? Cum si de ce fac aceasta muzica ciudata? Acestea sunt multe din intrebarile al caror raspuns nu il vei stii niciodata spune Mike Banks, unul dintre fondatorii Underground Resistance.


Popup detector