Facebook - evaluat la 50 de miliarde de dolari

03 Ianuarie 2011 Beat Factor BeatFactor

Facebook - evaluat la 50 de miliarde de dolari

Facebook a obtinut o finantare de 500 de milioane de dolari de la banca Goldman Sachs si un investitor rus intr-o tranzactie care evalueaza reteaua de socializare la 50 miliarde de dolari. Reteaua de socializare valoreaza acum mai mult decat companii precum eBay, Yahoo sau Time Warner.

Finantarea va oferi Facebook mai multa putere sa "fure" angajati talentati, sa dezvolte produse noi si, probabil, sa faca unele achizitii, toate acestea fara a fi nevoita sa se listeze la bursa, scrie New York Times.

Potrivit unor surse implicate in tranzactie, Goldman Sachs a investit 450 milioane de dolari, iar fondul de investitii rus Digital Sky Technologies a participat cu alte 50 de milioane de dolari.

Potrivit acordului, Goldman Sachs urmeaza sa stranga o finantare de 1,5 miliarde de dolari de la investitori pentru Facebook, la o valoare de piata de 50 miliarde de dolari a intregii companii.

Noua finantare vine in contextul in care autoritatile americane au inceput o ancheta pe piata secundara unde sunt tranzactionate actiunile unor companii nelistate la bursa precum Facebook, Twitter sau LinkedIn. Ancheta ar trebui in primul rand sa determine daca anumite companii profita de piata privata pentru a evita cerintele impuse de listarea la bursa.

De asemenea, banii obtinuti de Facebook ar putea pune presiune si mai mare asupra companiei in legatura cu o oferta publica initiala. Acest lucru s-a intamplat si in cazul Microsoft si Google, popularitatea lor pe piata privata obligandu-le in cele din urma sa se listeze la bursa.


Popup detector