Calatoria in timp este posibila, spune Stephen Hawking

05 Mai 2010 Create It BeatFactor

Stephen Hawking, faimosul astrofizician, a lansat o teorie care pana acum ne-a fost prezentata doar in filmele SF - oamenii pot calatori in timp. - via Ziare.com

Sustinand ca nu ii mai este teama ca in trecut sa fie catalogat drept nebun, Hawking a emis o a doua teorie revolutionara in doar saptamani, dupa ce saptamana trecuta sustinea ca este "extrem de rezonabil" sa afirme ca extraterestii exista, arata Fox News.

Pregatind debutul documentarului sau de la Discovery, ce va incepe saptamana viitoare, Hawking spune ca el crede ca oamenii pot calatorii in viitor milioane de ani pentru a repopula planeta pe care o distrug acum.

Celebrul astrofizician spune ca odata ce vor fi construite nave spatiale ce pot calatori mai repede decat viteza luminii, o zi la bord va echivala cu un an pe Pamant. Asta pentru ca, potrivit lui Einstein, pe masura ce obiectele accelereaza in spatiu, timpul incetineste in jurul lor.

Ceea ce inseamna ca teoria lui Hawking se refera doar la calatoria in viitor. Calatoria in trecut este imposibila, mai spune Hawking, pentru ca "ar incalca o lege fundamentala, potrivit careia cauza vine inaintea efectului".

Insa, odata ce navele spatiale vor calatori cu viteza luminii, echipajele aflate la bord vor face un salt in timp, oferindu-le oamenilor o sansa sa o porneasca de la capat.

"Ar dura sase ani la putere maxima doar pentru a atinge aceasta viteza. Dupa primii doi ani s-ar ajunge naveta ar atinge jumatate din viteza luminii si ar fi cu mult in afara sistemului solar. Dupa alti doi ani ar calatori cu 90% din viteza luminii.

Dupa alti doi ani naveta va fi ajuns la viteza maxima, 98% din viteza luminii, iar fiecare zi petrecuta la bord va echivala cu un an pe Pamant. La o asemenea viteza, o calatorie pana la capatul galaxiei le-ar lua celor de la bord doar 80 de ani", a explicat Hawking.

Profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchaster, a declarat ca teoria prezentata de Hawking si-a gasit deja temei in experimentele realizate la marele accelerator de particule din Geneva.

"Cand acceleram particule mici la 99,99% din viteza luminii in LHC la Cern, timpul pentru acele particule trece cu 1.700 de ori mai incet decat pentru noi", a spus Cox.

Hawking a recunoscut ca este obsedat de calatoriile in timp. El a declarat pentru Daily Mail ca daca ar putea sa mearga inapoi in timp ar vizita-o pe Marilyn Monroe cand aceasta era in plina glorie sau s-ar intalni cu Galileo. El a mai spus, insa, ca pe masura ce imbatraneste ii pasa tot mai putin de ce cred oamenii de teoriile lui.

"Calatoria in timp era considerata in trecut o erezie stiintifica si obisnuiam sa evit sa vorbesc despre asta pentru a nu fi catalogat fanatic. Acum nu mai sunt atat de precaut", a mai spus Hawking.


Popup detector