Street Art si muzica

22 Iunie 2007 Beat Factor BeatFactor

Street Art si muzica
Observam in fiecare zi pe unde mergem, pe cladiri, pe garduri ori in metrou forme expresive de arta stradalaurbana cum i se mai spune. Exprimata prin stencil-urile colorate care impanzesc orasul, ori prin graff-urile frumos conturate si cu precizie, street arta este pur si simplu o forma de exprimare nonverbala, o exprimare pe care de cele mai multe ori este facuta de catre tinerii au ceva de spus si de transmis ochiului trecatorului.

Aceasta arta stradala era considerata si inca mai este considerata a fi doar o forma de vandalism. Dar sa stam un pic si sa ne gandim: daca aceste simple desene pe peretii unor cladiri sunt luate drept acte de vandalism, sa ne uitam la reclamele care imbacsesc si gatuie intregul oras. Este si asta o forma de vandalism? Eu spun ca da, este..dar, normal, parerile pot fi impartite.

Am citit de curand ca metroul din Bucuresti ar fi unicul din Europa care circula purtand acele graffiti-uri colorate. Asta a facut pe multi artisti de acest gen sa-si puna un semn de intrebare in legatura cu miscarea aceasta care se desfasoara sub ochii nostrii chiar aici in capitala. Este un semn bun spun multi si nu se refera doar la faptul ca nu s-au schimbat metrourile sau ca zona Lipscani-ul e o adevarata oaza a stencil-urilor si manifestarilor artistice a unora; ci pentru ca, ce nu demult are considerat un pur vandalism, acum e luat ca arta.

S-au deschis si galerii pentru astfel de expimari artistice, au aparut reviste si emisiuni televizate care promoveaza si incurajeaza aceasta exprimare pur artistica.

Fie ca treci pe langa sediul Arhitecturii, te plimbi pe Calea Victoriei sau treci pe la Carturesti sa-ti iei o carte, poti sa-ti incanti ochii cu adevarate piese de street art.

Dar in ultima periada, si aici ma refer la ultimii 5-6 ani, s-a observat o imbinare intre street art si muzica. Daca ne aducem aminte street art a inceput, sa zicem, cu graffiti-urile care erau pe toti peretii, ele fiind mai des observate in cartierele marginase ale oraselor, pe gardurile sau peretii blocurilor morocanoase. La inceput, inscriptionarile erau banale nume ale unor formatii de hip-hop, initial combinate cu un desen complicat, sau mesaje cu iz politic, caci practic de aici a inceput totul. Hip-hop-ul si arta stradala au o stransa legatura una cu alta; practic vin din aceleasi radacini. Societatea ii invinovatea pe cei care faceau aceste graff-uri pentru distrugerea spatiilor publice si ii condamna ca fiind doar niste rebeli fara cultura. Dar iata ca dupa cativa ani roata s-a intors si acum le prezentam acestor rebeli lucrarile in galerii special amenajate pentru ei, le oferim oportunitati la care nu-si imaginau sa ajunga si cel mai important, le privim actele de vandalism dincolo de niste desene pe pereti.

Dar undeva intre strada si galerii a intervenit un alt punct forte al exprimarii artistice, si anume muizca. Ea a ajutat mult, poate chiar undeva pe la 60%. Multi dintre orgaizatorii de evenimente gasesc acest amestec de street art si muzica unul foarte pozitiv. Nu demult a fost organizat un astfel de eveniment de strada Arthur Verona, strada care a gazduit DJ-i si street artists care au incantat publicul adunat. Asa ca daca vreti sa dati o plimbare pe acolo puteti vedea urmele lasate de acest event.

Daca inainte garffiti-urile si stencil-urile erau doar pe aria hip-hop, underground, acum toata aceasta piata a aparut si pe aria de muzica electronica de orice gen. In numeroase locuri unde se tin evenimente de muzica electronica sunt fie terase ca doar e vara, sau in locuri inchise, pentru ca street arta s-a implicat foarte frumos in peisajul electronic. Avem cladiri a caror incaperi detin mici opere de arta a artistilor romani mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti de lumea care e preocupata sau macar pasionata de aceasta forma de exprimare.


Urmaream ieri un reportaj care-i ii prezenta pe Vlad Nanca si Oana Felipov, ambii fiind street artists. Ambii spuneau ca a face stencil-uri a devenit o moda, numai ca putini sunt cei care intr-adevar prin stencil-urile lor chiar spun sau transmit ceva interesant. Sunt multi care au impresia ca doar pentru ca face stencil-uri este si cool; doar au manjit niste pereti. Exemple clare, si o spun si cei doi in acest reportaj, sunt doua stencil-uri pe care le stiti cu siguranta si voi si care sunt de gasit oriunde te uiti; iar acestea sunt un post de televiziune muzical si un club.

Arta stradala combinata cu muzica a ajuns sa formeze o putere care pare sa castige tot mai mult teren si tot mai multi pereti sau garduri.

Dar ca sa se exprime si mai bine si ca sa creeze o adevarata simfonie in timpul unui concert de muzica electronica, street arta a migrat pe ecrane de visuals amplasate la orice eveniment de acest gen.

Arta de strada a ajuns si in casele noastre daca stam sa ne uitam in jurul nostru.cu totii avem prin agenda noastra, ori pe dupa sau chiar pe marginea ecranului sau pe boxe cate un stiker, un desen mai ciudatel facut acum ceva vreme. Stiu ca obisnuiam sa-mi desenez marginea pantofilor, deci pot sa spun ca mi-am vandalizat incaltamintea..sau noua pereche de jeans.

Asa ca zic sa ne dam frau liberpereti, garduri, panouri si multe alte locuri asteapta sa fie vandalizate.


Popup detector