Poveste cu The Chemical Brothers

17 Octombrie 2007 Beat Factor BeatFactor

Poveste cu The Chemical Brothers
Cei de la The Chemical Brothers sunt un duo britanic format din Tom Rowlands si Ed Simons (supranumiti uneori si Cheminal Ed si Chemical Tom). Alaturi de The Prodigy, Ftaboy Slim, The Crystal Method si altii mai putin cunoscuti, ei formaeza pionierii marelui beat al muzicii electronice cunsocuti si dupa prestarile live de inalta clasa.

In 1992 Tom si Ed au inceput sa mixeze sub pseudonimul de "The 237 Turbo Nutters" in clubul "Naked Under Leather". Perechea se axa mai mult pe hip-hop, techno si house. Pe vremea aceea acest club ii gazduia si pe DJ ca Alex Kohler sau Phil South.

Initial Ed si Tom si-au dat numele The Dust Brothers dupa un duo din State care lucrase cu cei de Beastie Boys. Inceputurile celor doi Brothers a fost unul mai greoi caci dupa un timp au inceput sa duca lipsa de materiale destul de bune pentru a le folosii. Asa ca au inceput sa si le produca singuri folosind un sistem hi-fi Hitachi, un calculator, un sampler si o claviatura. Cu ajutorul acesto instrumente a aparut si melodia "Song To The Siren". Melodia a fost scoasa sub propriul lor label numit "Diamond Records" (dupa porecla lui Ed) dar si trimisa la DJ-ul londonez Andrew Weatherall care a si introdus-o in DJ setulrile sale. Weatherall a semnat cu cei doi sub numele propriului label "Junior Boy". Sub acest label "Song To The Siren" a fost scos in 1993.

In octombrie 1994 The Dust Brothers au devenit dezidenti ai unul club mic dar cu o influenta destul de mare in Londra. Ed si Tom au fost rugati sa remixeze melodii de la Manic Street Preachers si The Charlatans. "Jailbird" de la Primal Scream si "Voodoo People" a celor de la The Prodigy melodii de asemenea remixate de catre cei de la The Dust Brothers au avut si expunere la televizor pe MTV Europe in 1995. Noel Gallagher de la Oasis a stat de vorbe cu baietii si i-a rugat sa faca un remix dupa o melodie pe care o scrisese el recent. Dar Gallagher s-a razgandit si nu a mai dat melodia spre remix. "Wonderwall" era numele ei.

In martie 1995 The Dust Brothers au inceput un turneu alaturi de Orbital si Underworld. Tot in acest timp cei doi au fost obligati de catre originalii Dust Brothers sa-si schimbe numele. Au decis deci sa-si spuna "The Chemical Brothers" dupa "Chemical Beats" (bunica lui Ed sugerand sa-si puna numele de "The Grit Brothers" ; "grit" in enleza britanica insemnand nisip, pietricele). Sub noul nume ei au lansat cel de al patrule single "Leave Home" sub label-ul Junior Boy, fiind si primul lor hit, ocupand locul 17 in topuri.

Iulie a lui 1995 a adus in cariera celor de la The Chemical Brothers primul lor album "Exit Planet Dust", acesta a intrat in topurile britanice direct pe locul 9 si a vandut peste un milion de examplare in intreaga lume. La scurt timp dupa lansarea albumului The Chemical Brothers au semnat cu Virgin Records. Anul 1996 a inceput si mai bine pentru cei doi aducandu-le aurul pentru primul lor album.

"Setting Sun" a fost rezultatul colaborarii celor doi cu Noel Gallagher unul dintre cei doi controversati frati de la Oasis. Piesa a ajuns pe locul intai. In 1997 The Chemical Brothers scot al doilea album " Dig Your Own Hole" inspirat de un graffiti aflat pe peretele din afara studioului lor. Albumus a fost primit cum se cuvine si a fost numic "Album of the Month" de catre revista Mixmag. Tot in 1997 cei doi au devenit rezidenti ai Tokyo's Liquid Rooms. Pentru a dezvalui complexitatea celor doi Chemical, pana si rockerii de la Metallica i-au rugat sa le remixeze piesa "Enter Sandman" dar au fost refuzati.

"Hey Boy, Hey Girl" o piesa care are multa personalitate si fler a aparut in anul 1999 si a reprezentat pentru cei de la The Chemical Brothers un prim material original intr-o perioada de doi ani. Melodia a avut mai mult influente house decat hip-hop. In interviurile care le-au dat la vremea respectiva Ed si Tom au declarat ca melodia a fost inspirata de serile din clubul "Gatecrasher". Melodia a fost una si mai comerciala decat cele de pana atunci ajungand pe locul 3 in topurile din UK. "Star Guitar" din 2002 a fost single-ul care a anuntat lansarea urmatorului lor album "Come With Us" care a avut parte de colaborari cu Richard Ashcroft de la fosta formatia The Verve, si cu Beth Orton.

2003 ia pus pe cei doi din noi in studio unde au inregistrat un nou material "The Golden Path", inclus in albumul "Get Yourself High", in colaborare cu Wayne Coyne vocalistul de la The Flaming Lips. Acest material a fost scos in acelasi timp cu un "best hits" care a marcat in 2003 zece ani de cariera pentru cei doi Chemical Brothers.

In 2006 The Chemical Brothers au luat un premiu Grammy pentru single-ul "Galvanize". O alta melodie "The Big Jump" tot de pe acest album, apare pe jocul video Burnout Revenge cat si pe Project Gotham Racing 3.

The Chemical Brothers au luat parte de-a lungul celor 10 ani si ceva de activitate si la numeroase festivaluri atat pe coninentul batranei Europe cat si pe teritoriul Statelor Unite. Este cunoscut faptul ca cei de la The Chemical Brothers aduc in concertele lor invitati care le completeaza mixurile cu calitatile lor vocale. Nume care au facut acest lucru live impreuna cu cei doi ar fi Bernard Sumner de la New Order, sau Tim Burgess.

The Chemical Brothers vor concerta in Romania sambata aceasta, 20 octombrie, la Sala Polivalenta din Bucuresti.


Popup detector