Old Synths

22 Iunie 2011 Beat Factor BeatFactor

Old Synths
TAGS:
synth 

Romania nu are o cultura muzicala foarte matura in ce priveste muzica electronica, dar intorcandu-ne in trecut, citind, informandu-ne si constientizand eforturile pe care pionierii acestui gen le-au facut, putem sa cladim una. Dar putem face asta, sa scriem o istorie a muzicii electronice romanesti, doar invatand sa apreciem incontestabila valoare a acestor artisti. Este vital ca un popor sa nu uite trecutul sau, sa nu tradeze simbolurile sale, sa isi creeze exemple pentru generatiile viitoare, idoli, altfel progresul este unul inexistent si identitatea acelui neam se pierde.


Astfel, imi propun sa va transpun o particica din istoria acestui stil muzical, sa-i elogiez pe cei ce in mod sigur o merita.


Dupa cum spuneam in inceputul articolului, in Romania nu se poate vorbi de o traditie in acest gen muzical, nu au existat foarte multi muzicieni care sa se dedice intru totul muzicii electronice. Existau asadar in viziunea mea doua profiluri. Artisti ai muzicii contemporane, clasice, avangardisti luminati, dornici de a experimenta, in cautare de nou, compozitori si orchestratori care au incercat sa imbine instrumentele acustice cu sintetizatoarele, clasicul cu modernul: Aurel Stroe, Corneliu Cezar, Iancu Dumitrescu, Dinu Petrescu, Lucian Metianu, Costin Mireanu, Liviu Dandara, Calin Ioachimescu si multi altii. De cealalta parte, deasemenea, ilustrii muzicieni dornici sa depaseasca bariere, rebeli fata de conventional, unii rebeli la propriu fata de rigorile cenzurii regimului comunist, anumiti artisti integrati in formatii rock, care experimentau muzica nascuta din sintetizatoare: Corneliu Ionescu Bibi si Dan Andrei Aldea (formatia Sfinx), Mircea Florian (Florian din Transilvania), Dan Stesco (cunoscut ca Polymoog), Digital Art (fratii Cristian si Florian Nanu), Octavian Teodorescu (Octave). Pe langa acestia trebuie mentionati alti doi muzicieni care s-au apropiat cel mai puternic de muzica electronica pura, adoptand-o si dedicandu-se acesteia in forma ei nealterata, creata din sintetizatoare: Adrian Enescu si Adrian Budritan.


Maestrul Enescu s-a nascut pe data de 31 martie 1948. In formarea sa artistica a urmat cursurile Conservatorului de Muzica „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, unde l-a avut ca profesor pe Aurel Stroe si a studiat deasemenea in California. A inceput sa experimenteze muzica electronica incepand cu anul 1975, cand si-a procurat primul sintetizator. In prezent, in dreptul numelui sau stau peste 30 de albume, sub productie proprie sau in colaborare cu alti artisti. Cu siguranta va aduceti aminte de piesa "Buna Seara, Iubite", realizata alaturi de Loredana Groza, una dintre cele mai de succes colaborari ale sale. Prima aparitie pe disc are loc in 1975, alaturi de grupul Stereo, a carui muzica si orchestratie a fost responsabil. De asemenea Adrian Enescu este foarte cunoscut pentru muzica de film, semnand coloana sonora a peste 60 de filme. In cele ce urmeaza doresc sa va prezint trei albume Enescu, lansate la legendarul Electrecord, care-mi aduce aminte de zilele cand ascultam placi prafuite la un pick up vechi.




Cititi continuarea articolului aici.


Popup detector