O istorie a drogurilor

23 Octombrie 2007 Beat Factor BeatFactor

O istorie a drogurilor
Inceputuri - Keith Richards
450 i.d.Hr.
Istoricul grec Herodot descrie practica unor triburi mongoleze de a arunca seminte de canepa pe o plita incinsa. `Dupa ce se aprind, aceastea scot un fum al carui miros ii imbata, asemenea vinului` descrie Herodot ceea ce pare a fi un fel de Bonnaroo precrestin. `Cu cat sunt aruncate mai multe fructe, cu atat devin mai intoxicati si incep sa topaie, sa cante si sa danseze`.


1928
Louis Armstrong lanseaza `Muggles`, al carui nume este de fapt termenul folosit de artist pentru marijuana. Asa se explica poate de ce a vazut lumea `atat de frumoasa`.

1937
Harry Anslinger, primul comisar al Biroului de Narcotice atentioneaza Congresul American asupra `coloratilor cu buze mari` care `ametesc femeile cu jazz si marijuana`. El numeste `iarba` cel mai violent drog din istoria omenirii`. Acesta a fost primul pas spre scoaterea marijuanei in afara legii.

1943
Omul de stiinta Albert Hoffman creaza LSD-ul. Dupa prima `proba`, acesta mentioneaza: `Am fost fortat sa ma intind si sa ma scufund intr-o stare placuta de intoxicatie caracterizata de o stimulare extrema a imaginatiei`.

1943
Se naste Keith Richards.

1954
Autorul Aldous Huxley publica `The Doors of Perception` - lucrare in care descrie experienta sa legata de consumul de mescalina. Jim Morrison isi va boteza trupa in onoarea prietenului sau.

1958
Solista jazz, dependenta de alcool si droguri Billie Holiday este internata din cauza unor probleme cu inima si ficatul. In timpul tratamentului, este arestata dupa ce o anumita cantitate de cocaina este descoperita in cutia pentru medicamente. La doua luni dupa eveniment, artista moare.

1964
Bob Dylan le face cunostiinta Beatles-ilor cu marijuana. `A deschis o altfel de sensibilitate` isi aminteste Paul McCartney. `In loc de Scotch, cola si tigari am trecut la `iarba` si vin.`

1965
Geniul Beach Boys, Brian Wilson consuma LSD pentru prima data nu si ultima, dupa ce un prieten ii spune ca ii va largi orizonturile. Artistul s-a holbat la o lampa timp de ora, dupa care a cantat aceiasi nota la pian pentru alte 30 de minute.

1965
George Harrison si John Lennon participa la un dineu unde consuma cafea ce continea LSD. Harrison si-a amintit de eveniment ca fiind `un cosmar care nu se mai oprea. Nici unul dintre noi nu si-a revenit in urmatoarele 3 zile`.

1966
Brian Jones de la Rolling Stones incepe sa aibe halucinatii din cauza consumului de LSD. Rautaciosul Keith Richards agrava lucrurile intrebandu-l tot timpul: `Iar au venit serpii aia nenorociti, Brian?`

1967
Velvet Underground si Nico lanseaza albumul lor de debut, care continea o piesa despre dealer-ul lor de droguri - ` Im Waiting for the Man` si una despre droguri - `Heroin`.

1969
La Festivalul de la Woodstock, Carlos Santana consuma mescalina, crezand ca va avea suficient timp sa isi revina pana sa urce pe scena. `A fost infricosator, mai ales cand chitara dansa ca un sarpe` a povestit chitaristul.

1970
Jimi Hendrix consuma un cocktail de alcool, amfetamina, tranchilizante si Vesparax. Moare, innecat cu propria voma.

1973
Dependentul de cocaina Neil Bogart infiinteaza casa de discuri Casablanca. `Daca aveai probleme cu drogurile, aici era raiul` mentioneaza un angajat. In fiecare dupa-amiaza, un asistent ii vizita pe sefi si prelua comanda de droguri. Compania se va bucura de un succes urias cu KISS.

1976
Neil Young canta in cadrul show-ului istoric al trupei `The Band` - `Last Waltz` cu urme de cocaina pe nas.

1977
Elvis Presley moare in urma unui stop cardiac. In urma autopsiei s-au descoperit in sangele `Regelui` urme de codeina, Valium, Valmid, Placidyl si fenobarbital.

1978
La hotelul Chelsea din New York, Sid Vicious (Sex Pistols) se trezeste alaturi de cadavrul prietenei sale Nancy Spungen, decedata in urma unei rani de cutit. `Am facut-o pentru ca sunt un caine jegos` a spus artistul, cu toate ca exista dubii cu privire la identitatea criminalului. Nu a apucat sa auda un verdict, pentru ca a murit cateva luni mai tarziu din cauza unei supradoze.

1984
Ozzy Osbourne, aflat in turneu alaturi de Motley Crue, prizeaza o linie de furnici, dupa ce ramane fara cocaina.

1990
Pentru a-si calma durerile de stomac, viitoare legenda grunge Kurt Cobain prizeaza heroina pentru prima data. Solistul Nirvana si-a notat chiar in jurnalul sau ca intentioneaza sa devina un `drogat`.

1991
Redman lanseaza `Cum sa impaturesti un joint`.

1999
Ol Dirty Bastard este arestat de politie dupa ce este gasit cu 20 de pungi de cocaina. Distrat, rapper-ul incearca sa ii convinga pe politisti ca poate reusesc sa faca disparute drogurile. Nu au reusit.

2001
Afroman lanseaza hitul `Because I Got High`:`I`m gonna stop singing this song, because I`m high/I`m singing this whole thing wrong, because I`m high/And if I don`t sell one copy I know why, (why man)/ `cuz I`m high,because I`m high, because I`m high`.

2002
La `Primetime Live`, Whitney Houston recunoaste ca a consumat droguri, insa neaga ca ar fi dependenta de cocaina spunand ca este prea bogata pentru consuma drogul.

2002
Vita de Vie include pe albumul `Doi` piesa `Varza` - al carui subiect este binenteles - legalizarea `ierbii`. Videoclipul a fost filmat in cel mai potrivit loc din lume - Amsterdam: `Mai am o dorinta, e una normala/Daca-i cu putinta as vrea sa fie o varza legala/Lumea se schimba si ea, e mai pasnica asa/Daca soldatii ar vedea n-ar mai bombarda si masacra.`

2004
La aproape 40 de ani de la lansare, Paul McCartney recunoaste in cele din urma ca piesa `Lucy in the Sky With Diamonds` este intr-adevar despre LSD.

Best Music


Popup detector