Noul val de producatori romani - partea a doua

04 Septembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Noul val de producatori romani - partea a doua
TAGS:
noul val 
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre alt soi de producatori din Romania, care, cu voia sau fara voia lor, au creat un buzz pe scena muzicala, fie cea din Romania, fie cea internationala. In aceasta categorie nu intra artistii care fac muzica de si pentru club, sau cel putin nu in sensul acelora prezentati AICI.

Despre TRG (alias Triga) se vorbeste de foarte multi ani, si, desi experienta lui in drum and bass este cel putin o arma secreta, pe scena dubstep a debutat recent. Si tot recent a starnit un buzz extraordinar la nivel international prin noul stil abordat: release-uri la label-uri prestigioase, gig-uri la festivaluri internationale, prezenta in reviste de specialitate. Este, alaturi de Alien Pimp, cel mai bun reprezentant la nivel international al scenei dubstep / garage / grime romanesti si cu siguranta sunt perceputi ca un nou val, la nivel international. O parte din piesele lui Alien Pimp le gasiti AICI, iar ale lui TRG AICI.

Un alt proiect romanesc, care starneste de cateva luni bune furori pe scena electro romaneasca este Rezistenta Materialelor; Costin si Lucian sunt adeptii diversitatii in muzica, si chiar daca vorbesc despre muzica lor ca despre o muzica de dansat, recunosc ca le place sa experiementeze. Ar fi destul de copilaresc sa spun ca mai pot face ceva nou. Pana la urma, muzica noastra e de ascultat si de dansat; nu suntem in zona aceea atat de experimentala, spune Costin pentru revista Time Out Bucuresti. Puteti descoperi singuri carligele muzicale ale Rezistentei Materialelor pe myspace.com (click pe nume).

Minus, pe numele lui adevarat Daniel Stanciu, are 21 de ani si vine din Constanta, unde a studiat cibernetica. Nu e atat de nou in breasla cum s-ar crede, insa proiectul Minus & Ion are toate sansele sa fie introdus cu usurinta la cetegoria improvizatii de succes. Minus compune deja muzica electronica experimentala de cativa ani, punand accentul pe latura emotionala a muzicii, mai mult decat pe latura ei tehnica. Stilul sau variaza de la 8-bit si old school electro la dub, down tempo si ambient, cu referinte vagi la lumea matematicii, a copilariei si a vechilor jocuri video. Ii gasiti fie pe myspace.com, AICI, fie doar pe Minus pe Arhiva 7. Ideea de a lucra impreuna a venit la un party inocent, cand Minus isi facea setul de Gameboy, iar eu m-am alaturat cu bass-ul, fara ca el sa se supere. Ne-am distrat si noi, si cei prezenti. Dupa care, am decis sa ne mai jucam/distram in felul asta, caci combinatia suna fresh (cel putin pentru noi, 8 bit music meets post punk bass) sau mai exact parea ca suna cunoscut, dar cu mijloace neasteptate, spune Ion pentru freshgoodminimal.ro.

Bogdan este si el o prezenta relativ aparte in muzica romaneasca. Face totul electronic si incearca sa aduca noi elemente pieselor sale, precum sunete experimentale, abstracte, minimalism. Este foarte pasionat de noua technologie si de noi moduri prin care sa construiasca sunete unice. A inceput sa produca muzica in vara lui 2006 si deja are mai multe piese lansate la netlabel-uri. Noul sau EP este o adevarata provocare muzicala. Se numeste "Harmony Within Repetitive Structures" si a fost lansat la netlabel-ul romanesc Arhiva 7.

Pe Sillyconductor este aproape imposibil sa-l incadrezi intr-o anumita directie muzicala. A debutat in public la Rokolectiv 2008, in cea de-a treia seara, la MNAC (click AICI pentru un video). Face muzica de cativa ani si are un sound care nu se subsumeaza vreunui gen - experimenteaza cu sample-uri din orchestre si field recordings.

Cam din aceeasi directie muzicala generala, desi nu mai reprezinta de mult noul val, mai pot fi mentionati cei de la La Strada Music (Silent Strike, Yvat) sau Dan Habarnam.

Cu mentiunea ca o parte dintre artistii enumerati mai sus sunt considerati ca apartenenti ai unui nou val doar prin prisma directiei muzicale adoptate recent, puteti adauga si voi sugestii, prin comentarii, insotite de un link.


Popup detector