Music is the key - Mick Wills Transilvanian tour

21 Octombrie 2010 Beat Factor BeatFactor

Music is the key - Mick Wills Transilvanian tour

Pentru cine a dat drumul mai tarziu la televizor, weekendul trecut a avut loc un eveniment cu Herr Mick Wills in Sibiu si Cluj Napoca.


Primul s-a desfasurat Flying Time, un bar / pub / cafenea / hostel toate in unul - peste tot o atmosfera primitoare, ca in majoritatea beciurilor din Sibiu. Al doilea eveniment a fost in Raum, la 153 de kilometri departare de primul.


Cum despre Mick Wills nu poti vorbi la modul general, autorul articolului va sugera prea stimatei audiente o abordare usor subiectiva, personala, asa cum ii sta bine oricarui review.


Functia avuta in cadrul acestui turneu Bucuresti - Sibiu - Cluj - Sibiu - Bucuresti al lui Mick Wills, mi-a permis sa cunosc unul dintre cei mai entuziasti, unici si dedicati artisti pe care i-am intalnit vreodata. Poate cel mai, judecand dupa raritatea acestui tip de artisti. De evitat totusi folosirea excesiva a termenului 'artist'.


Weekendul a fost intens de la cap la coada, cu particularitati care vor fi amintite mai tarziu. Cred ca cel mai frapant lucru este sa descoperi ca intalnesti mult prea rar oameni a caror pasiune pentru muzica sa fie atat de intensa si dedicata.


Fiecare dintre noi este un personaj, in felul lui. Traim intre DJi, cu ei, ascultam muzica, mergem la petreceri, le ascultam piesele si ii sustinem, suntem o subcultura - nu e mare, insa e in crestere si zgarie rau. Peste toate acestea, apare Mick Wills, un german in varsta de 39 de ani, serios, cu o privire in permanenta cautare de ceva. Este atent, nu rade prea mult, insa este in permanenta vesel.


Si pornim la drum. Ne ofera cate un cd cu ultimul lui mix, pe care il ascultam printre munti, serpentine, tiruri si cate-o caruta pierduta. Are ceva de spus despre fiecare piesa; de fapt are ceva de spus despre muzica in general. Asa cum fiecare din noi avem povestea noastra, care ne face unici, si fiecare piesa are povestea ei, care o face unica (sau se presupune, depinde de caz).In Sibiu mancarea e la fel de buna, atmosfera primitoare si lumea vie. Cel putin aproximativ 150 - 200 de oameni care au aparut la petrecere. Sesiunea (sau setul?) lui Mick Wills a fost speciala, o calatorie delicioasa prin piese clasice, noutati si, in general, un mix dificil de incadrat intr-un stil muzical anume.Din spate, multe maini ridicate in aer, cand si cand. La pupitru, Mick Wills se dezlantuie, traieste muzica, mixeaza perfect de pe un pupitru improvizat. Toti in jur zambesc, e de la muzica. Poate si de la alcool, insa vibe-ul este excelent. Te mai calca unul - altul pe picior, dar nu e niciun deranj. Ii revezi pe toti, chiar si pe unii din alte zone, iar ca orice alta petrecere care dupa ce se termina nici nu stii cum sa o descrii in cuvinte, te rezumi la a trai momentul.


A doua zi, un accident rutier a blocat cam doua ore o portiune din traficul de la Sibiu la Cluj, plus o zi ploioasa. Am ajuns teferi in Cluj, locul de pe cetatuie la fel de primitor si portiile de la restaurantul Piratilor la fel de monstruos de mari; interesante si anumite mancaruri sau bauturi, precum Fasolea lui Barba Neagra, Curva piratului, Scula lui Barba Neagra, Colacul de salvare sau Sperma piratului.


In Raum e ceva schimbat. Nu imi dau seama exact ce, pana nu ma uit pe pereti. Tunelul a prins viata.Mick Wills mixeaza intr-un tricou cu stema Albaniei, si intra dupa ora 2 jumatate. Suntem obositi, noaptea trecuta a fost grea, insa nu stiu ca ma asteapta una si mai grea. Geanta plina cu peste 100 de discuri ascunde povesti, pe care el ni le spune timp de aproape 8 ore. Este incredibil. De peste trei ore, am ramas 10-15 oameni. Este dimineata, deja este lumina, si iarasi ploua. In Raum intri insa ca intr-o capsula a timpului. Pierzi notiunea, timpul nu mai are atat de multa valoare in astfel de momente. Este o calatorie muzicala, iar noi suntem fericitii castigatori. Putini. Dar hei, ce conteaza? Uita-te la intimitatea si intensitatea acestor momente. Timpul s-a oprit. Ti se intampla rar.


Faimosul platan portabil pe baterii al lui Mick Wills este aici. Il cara de cativa ani la un targ anual de discuri din Utrecht, ce formeaza o mini comunitate de "music freaks". Acest instrument sfideaza intreaga tehnologie, ii ranjeste cald si cu degajare.


Inapoi in Bucuresti, imi aduc aminte cum mi-a fost turnata de catre un chelner berea dintr-un pahar de sampanie furat, intr-o farfurie goala de ciorba, plus o interdictie forever la forever. Ulterior, berea a ajuns intr-un ghiveci de flori.


Dar nu conteaza nimic altceva decat muzica, prezenta constanta in toate etapele turneului international efectuat recent. Ti se confirma inca o data faptul ca ce e bun e bun. Ca un vin scump, pe care il bei rar, in ocazii speciale.


Poze Mick Wills in Hipodrome (Sibiu)


Poze Mick Wills @ Raum (Cluj Napoca)


Popup detector