M_nus, scena maniacilor

01 August 2007 Beat Factor BeatFactor

M_nus, scena maniacilor
M_nus inseamna inovatie si avantgarda, artisti care mixeaza din inima si nu pentru bani, pasionati de muzica, influentati de scena Detroit techno si M.A.N.I.A.C.I. cu tehnica. Pe cat de minimal este sunetul, pe atat de maximal este vibeul. De altfel, ceea ce ghideaza evolutia labelului M_nus este sintagma Less is more.

Richie Hawtin conexiunea om masina

Creierul Minus este alter egoul Pastikman, canadianul nascut in Anglia si indragostit de Berlin, Richie Hawtin, parte din al doilea val de artisti ai scenei Detroit techno. Futuristic si hipersensibil, simplu si abrupt, artistul se joaca cu techno precum jucatorii de hockey cu pucul. Este un varcolac care descompune mintile umane, precum copilul care desface in o mie de piese un aparat de radio - si acum, cum le pun la loc?

S-a lansat ca Plastikman in 1990, in aceeasi perioada in care organiza petreceri in Detroit, pentru 40 de oameni, in subsolul casei unui prieten. Vibeul petrecerilor ilegale este vibeul care defineste creatiile Plastikman: mereu pe fuga, mereu panicat si incatusat intr-un sound din care nu mai scapi, desi parca ai vrea sa fugi. Daca nu ar fi fost scena Detroit techno nu as mai fi unde sunt astazi, spune artistul cu recunostinta, acidului care i-a scos dopul. Astazi, el este acidul, care arde creierul.

Richie Hawtin mixeaza inteligent si elaborat. In spatele beat-ului, sta groov-ul. Foloseste percutii stridente, pe care le condimenteaza cu un amalgam de tobe, cu efecte minimale si cu sunete distorsionate - experimental. Cateodata, elementele sonore nu sunt multe, dar sunt combinate cu o asa maiestrie tehnica, incat iti gadila neuronul. Hawtin isi programeaza stilul si manipuleaza tobele. Iti face tratament psihologic cu basi, la diverse niveluri de energie. Mi se pare normal, isi numeste loop-sampler-ul sexy, dar nu stie sa explice de ce. Se joaca cu frecvente si texturi, precum un pictor cu lumina si culoare.

Tehnologia este cea care da bust creativitatii artistului. Albumul DE9: Transitions contine peste o suta de piese facute bucatele, iar elementele lor, combinate intre ele intr-un adevarat mix futuristic, creaza un peisaj auditiv nou si unic. La un astfel de set trebuie sa va asteptati sambata.

Magda minimalism contemporan

Magda vine din Polonia, a crescut in Detroit si s-a mutat la Berlin. Richie a descoperit-o si a luat-o sub aripa sa, dupa ce i-a turnat o bere pe sandale, intr-o noapte, acum cativa ani, intr-o parcare din Miami, la Winter Music Conference. Cand mixeaza, de abia se zareste in spatele pupitrului, dar loveste in public cu o forta incredibila, care te lipeste de ring. Sta foarte serioasa, aplecata si concentrata asupra butoanelor. Doar isteria publicului ii mai fura cate un zambet. Vreau ca muzica mea sa fie interpretata. Vreau sa aduc oamenii intr-o stare pe care fiecare o simte altfel, spune Magda si reuseste de fiecare data. Tine in laptop, piese care nu se gasesc pe discuri si surprinde mereu. Nu are nici o restrictie, nu face niciun compromis. Isi ghideaza audienta prin minimalism contemporan si intunecat. Te scoate inapoi la lumina, mult mai vesel decat ai plecat la drum.

Troy Pierce si Heartthrob efecte si dinamism

Infipt in techno, Troy Pierce a dezvoltat un sunet hibrid si prietenos. Artistul ia neincetat ceea ce este mai bun din micile miscari underground, de unde rasare noutatea in muzica electronica. Mentine sunetul mecanic de techno, dar nu este atat de rapid, ceea ce ii permite sa exploateze spatiile dintre sunete si sa te poarte intr-o a treia dimensiune, care defineste sunetul M_nus. Improvizeaza spontan, respinge standardul si foloseste o cascada de efecte.
Heartthrob este dinamic si estetic, conceptual si inovativ. Seturile sale se bazeaza pe distractie maxima, emotie, dar mai ales pe experiment.

Ali Demirel memorabil

Imaginile VJ-ului Ali Demirel amplifica sunetul, ii dau forma si il aduc mai aproape de tine. Artistul este experimental, structural, hipnotic, psihedelic, impartial si totusi parte din sound. Dar mai ales, este minimal, inspirat din studiile sale de fizica nucleara si arhitectura. A explorat muzica electronica din vremea cand acesteia ii cresteau antenutele, imediat dupa razboi. A ascultat compozitori clasici, dar fixati maniac pe electronic, precum germanul Stockhausen.

Imaginile artistului te fac sa gravitezi. Mintea vede multe, dar iti este teama sa spui ce. Nu scoti un sunet, sa nu spulberi visul. Multe furnici. Te furnica sanii. Te mananca nasul. Bile albe se rostogolesc pe tot ecranul, negru, te poarta loop dupa loop, catre o stare superiora ringului de dans.
Nu ignora scena M_nus, e formata doar din p_lus.

Credits: ioanamoldoveanu.ro
Sursa: B 24 Fun


Popup detector