House Music - radacini / pseudo-radacini

30 Iulie 2012 Beat Factor BeatFactor

House Music - radacini / pseudo-radacini
TAGS:
house music  house 

Desi nu suntem pro catalogarii stricte muzicale, in Romania termenul "house" are, pentru o mare parte din cei care il folosesc, un cu totul alt sens decat cel real al cuvantului. Mai jos puteti gasi un text ceva mai aproape de adevar, vazut pe un blog romanesc:


House-ul este un stil al muzicii electronice care a prins contur in cluburile din Chicago ( de aici si conceptul Chicago House). Acest stil a aparut ca o continuare a ceea ce insemna sound-ul muzicii disco la jumatatea anilor '70. La inceput a fost un concept nou, dupa care s-a raspandit in New York, Detroit si, pe ici pe colo, in unele tari europene.


Ca stil house-ul a fost influentat de elementele specifice muzicii din anii '70 - o fuziune de soul & funk cu disco. Muzica house a preluat sound-ul traditional din disco si a adus, ca elemente de noutate, linii bass puternicae - folosite pe fiecare beat, syntetizatoare, tobe electronice, efecte, sample-uri din funk si pop, reverb-ul si delay-ul, folosite la partea vocala...

Originile termenului "house music" sunt disputate si astazi. Unii spun ca provine de la numele unui club - "The Warehouse" (celebru in anii '70-'80, frecventat mai ales de comunitatea gay, de populatia de culoare si de comunitatea latino din Chicago). A devenit un club dance, in momentul in care Frankie Knuckles a mixat pentru prima data disco clasic cu synthpop european, new rave, industrial si cateva track-uri punk. Toate aceste piese au fost lansate de Knuckles cu D.J International Records si cu Trax Records - aceste productii dance au ajuns sa fie cunoscute ca "house music". Remix-ul lui Frankie la piesa "Your Love" (Jamie Principle), este considerata a fi punctul de plecare, pentru ceea ce mai tarziu a devenit un mod de viata - MUZICA HOUSE.


In primul episod dedicat fenomenului house facem o trecere in revista a inceputurilor..de la declaratia lui Jamie Principle care nu s-a gandit nici o clipa ca piesa sa va insemna inceputul a "ceva" , pana in momentul in care house-ul a devenit un fenomen care a crescut in intensitate. Un astfel de salt in materie de "new" in muzica, inregistrase doar rock' and' roll-ul ....in 15 ani din momentul lansarii a devenit fenomen mondial.

Acest episod incepe prin a marca momentul caderii erei disco, chiar cu demolatorul acesteia Steve Dahl. Intra in atmosfera Warehouse si Music Box cu Ron Hardy, Frankie Knuckles si Larry Levan. Povestea continua cu Larry Sherman de la Trax Records, care vorbeste despre felul in care acest label a debutat aceasta lume. Se discuta despre "minimalul electronic" de la inceputul erei house, se intra putin in WBMX si in Hot Mix 5, dar si in Acid House.DJ-ii, producatori, detinatori de label-uri toti vorbesc despre muzica house pe care o considera "not a simple sound"... house-ul este un mod de viata. Tot ce a contat si a influentat in acesta zona este prezent in "History Of House Music".Popup detector