Focus on - Sven Vath

03 Iulie 2007 Beat Factor BeatFactor

Focus on - Sven Vath
Sven Vth este unul dintre cei mai vechi si, probabil, cel mai influent DJ european. House, techno, electro, trance, in activitatea lui a mixat, a produs si a influentat fiecare stil in parte. Implicat in numeroase proiecte, acest pionier al muzicii electronice, mereu revolutionar, mereu nou, a incercat de fiecare data sa-si depaseasca limitele.

Nascut in 1964, a inceput sa mixeze de la varsta de 18 ani in clubul Dorian Gray din Frankfurt. A urmat apoi Vogue, club pe care l-a cumparat in 1988, impreuna cu Michael Mnzing si Matthias Martinsohn, si pe care l-au redenumit in Omen.

Tot cu Michael Mnzing, dar si cu Luca Anzilotti, Sven Vth a creat primul lui proiect, Off, prescurtare de la Organisation of Fun. Proiectul a luat fiinta in 1986, an in care au aparut primele doua EP-uri, Bad News si Electrica Salsa, iar in anul imediat urmator si primul album, Organisation of Fun. Anul 1989 aduce cel de-al doilea album Off, produs de Matthias Hoffman, si, odata cu noul album, si destramarea trupei.

Michael Mnzing si Luca Anzilotti creeaza Snap! si casa de discuri Logic, iar Sven Vth, impreuna cu Matthias Hoffman si Steffen Britzke devin colegi in proiectul Mosaic. Primul single, It Is Serious, un house vocal cu cor, apare la Logic in acelasi an, urmat in anul urmator de Dance Now. Din piesa It Is Serious s-a inspirat Michael Cretu cand a compus Sadeness a lui Enigma.

In 1991, managerul Heinz Roth ii coopteaza pe Sven Vth si pe Matthias Hoffman si impreuna pun bazele casei de discuri Eye Q, care debuteaza cu Sunchild Nature Dance. Primul mare succes Eye Q este adus de clasica Zyon - No Fate, in 1992, si in acelasi an apar si subcasele de discuri Harthouse si Recycle or Die.

Cele trei case de discuri au sustinut atat artisti noi, nume acum foarte sonore, precum Hardfloor, Alter Ego, Oliver Lieb, Der Dritte Raum, Energy 52, 16B sau Pascal FEOS (cu proiectele Sonic Infusion si Resistance D), dar si propriile lor proiecte, Cygnus X a lui Matthias Hoffman cu Ralf Hildenbeutel, B-Zet a lui Steffen Britzke, Odyssey Of Noises in care se gasesc Matthias Hoffmann, Steffen Britzke si Ralf Hildenbeutel sau Barbarella a lui Sven Vth (cu acelasi Ralf Hildenbeutel).

La Eye Q ii apar si primele albume sub numele lui real, An Accident In Paradise in 1992 si The Harlequin - The Robot And The Ballet-Dancer in 1994, ambele produse de de talentatul Ralf Hildenbeutel.
Cu trance-uri melodioase ca Lesperanza, Mellow Illusion sau Harlequins Meditation, cu ritmuri tehno percutante ca in An Accident In Paradise sau Robot, cu groove-uri acide ca in Ritual of Life sau Harlequin - The Beauty And The Beast, cele doua albume l-au propulsat enorm pe artist, ajutandu-i si cariera de DJ care a devenit din ce in ce mai infloritoare.

In 1996 lanseaza impreuna cu Moby un mix pentru Mixmag si incepe sa organizeze evenimente sub numele de Cocoon, iar in 1997 paraseste Eye Q si se muta la Virgin, unde, in martie 1998, lanseaza Fusion, album de asemenea produs de Ralf Hildenbeutel. Albumul debuteaza vesel cu o piesa parca rupta dintr-un film de desene animate, al carei videoclip imi aduc aminte ca-l vedeam pe MCM, pe vremea cand era doar MCM, nu si Romania. Dupa cum ii spune si numele, albumul este o fuziune de techno cu trance, trip-hop, electro, house, ambient, si reprezinta un mare progres pentru artist. De pe acest album recomand Discophon pentru isteria synthului, Schubduse pentru ritmurile sparte foarte energice si Sensual Enjoyments pentru atmosfera calma si relaxanta.

In octombrie 1998, Omen isi inchide definitiv portile, la 10 ani de la infiintare. Din acest moment incepe o noua etapa in cariera lui Sven Vth, si anume crearea brand-ului Cocoon, care debuteaza cu clubul din Frankfurt. Intre timp, prin vizitele lui ca DJ in diferite colturi ale lumii, intalneste numerosi artisti care-i relucreaza piesele de pe Fusion astfel incat reuseste sa scoata 6 EP-uri de remixuri, pe care in 1999 le lanseaza ca album separat sub numele de Six In The Mix.

In martie 2000 apare un nou album, Contact, pentru promovarea caruia Sven Vth pregateste un turneu mondial. Albumul este coprodus de Alter Ego (Jrn Elling Wuttke si Roman Flgel), de Anthony Rother si de Johannes Heil, artisti pe care ii prezinta de-a lungul turneului sau. Albumul este inca un pas inainte, ca productie si compozitie, iar stilul lui devine din ce in ce mai clar. De la ritmurile subtile, minimale de pe Ein Waggon Voller Geschichten si Raum Safari, la acordurile electro si versurile amuzante de pe Apricot, la forta debordanta a pieselor Dein Schweiss si Contact, in fiecare piesa se simte talentul, urechea muzicala si experienta celor implicati.

Tot in 2000, dupa primele petreceri Cocoon la Ibiza, a aparut primul mix oficial al lui Sven Vth, cu numele de Sound of the First Season, dupa care a facut cate un mix pe an, al cincilea (Sound of the Fifth Season) aparand la sfarsitul anului trecut. Aceste mixuri contin cele mai reprezentative piese techno si electro din anul respectiv, ultimul venind impreuna cu un DVD aniversar a cinci ani de Cocoon ce contine interviuri si filmari de la petrecerile Cocoon.

In 2000 ia de asemenea fiinta Cocoon Recordings, unde au aparut EP-uri ca Legowelt Disco Rout si Roman Flgel Gehts Noch, diverse mixuri printre care cele 5 ale lui Sven Vth, Rize & Fall al lui Pascal FEOS si Taka Taka al lui Ricardo Villalobos. De asemenea, casa de discuri scoate anual compilatii pe care se gasesc unele dintre cele mai bune piese, majoritatea ajungand cunoscute si populare la mult timp dupa aparitia compilatiei. Ultima este Cocoon Compilation D, pe care se gasesc niste piese geniale, precum Role Model - Wilma Rudolphs, Adam Beyer & Henrik B - Rockoon sau Sven Vth vs Anthony Rother Komm.

Ultimul album al lui Sven Vth este Fire, aparut tot la Virgin in 2002, si co-produs de Alter Ego, mai putin doua piese la care a lucrat cu Anthony Rother. Vocalul feminin de pe Je taime moi non plus, coverul dupa Serge Gainsbourg, este al frantuzoaicei Miss Kittin. Piese ca Design Music, Mind Games, Ghost si Steel au devenit clasice odata cu aparitia albumului. Ca si la Fusion, si la Fire a aparut in 2003 un album de remixuri, Fire Works, care chiar depaseste albumul original. De mentionat remixurile facute de John Starlight la Ghost, una dintre cele mai bune piese pe 2002 (EP-ul Steel/Ghost a aparut in vara lui 2002), de Tobi Neumann la Mind Games, de Lo Soul la Heisse Scheibe si de Danilo Vigorito la Shock Ralley.

Sven Vath a fost deja in Romania de cateva ori si la fiecare vizita a impresionat publicul. Desi este la o varsta cand altii deja incep sa se gandeasca la retragere, Sven este un exemplu de pofta de viata.


Popup detector