Final Scratch 2 vs Serato Scratch Live

14 Februarie 2006 Beat Factor BeatFactor

Final Scratch 2 vs Serato Scratch Live
Final Scratch 2

Final Scratch este o noua alternativa pentru dj-ii care nu vor sa renunte la clasicul control al vinylului dar vor in acelasi timp sa aiba mai mult control asupra sunetului, lucru imposibil de realizat decat pe cale digitala. Cu alte cuvinte muzica este in format digital dar controlul asupra ei este analog. Pachetul de FS2 este compus din ScratchAmp, care este partea hardware, driverul pt ScratchAmp in caz ca folositi un notebook (MAC-urile au acest driver din fabrica), softul lui original Traktor Final Scratch de la Native Instruments (dar puteti folosi si restul de softuri de la acelasi vendor cum ar fi ultima versiune de la Traktor DJ Studio complet compatibila cu FS2), cablul firewire pt a conecta ScratchAmp-ul la calculator, cablurile RCA aferente, 6 la numar si cele 2 vinyluri si 2 cduri codate.

Pentru a incepe sa folositi FS2 trebuie sa introduceti ambele pickupuri / CD-playere in ScratchAmp, sa conectati iesirile de line de la ScratchAmp in intrarile de line de la mixer, si de asemenea iesirile de Thru in intrarile de phono (acestea 2 din urma sunt folosite pt a mixa vinyluri normale in timp ce mixati cu FS2, lasand pur si simplu sunetul sa treaca prin ScratchAmp, si schimband la mixer din line in phono). Vinylurile / CD-urile au inregistrate niste frecvente, frecvente care sunt transmise de catre pickup ScratchAmp-ului, acesta interpreteaza miscarile vinylului si transmite instant comenzile inspre software. Orice mica actiune asupra vinylului este imediat simtita in software. Astfel controlul pieselor in format digital este exact ca si controlul a doua vinyluri normale.

Din punct de vedere tehnic, FS2 ofera o calitate a sunetului impecabila, 24-bit/96kHz specifica sunetului din studio. Softul citeste mp3, aiff, wav, aac,wma. Deoarece foloseste conexiune firewire, transmisia comenzilor este foarte rapida, spre deosebire de FS1.5 sau Rane Serato, ambele folosint USB. ScratchAmp-ul are intrare si iesire MIDI, putand astfel sa conectati orice controller midi pt soft, aux-in pt microfon sau pt line-in, pt a inregistra direct in Traktor o linie externa (propriul mix de exemplu).

Ceea ce face extraordinar dupa parerea mea acest tool este combinatia FS2 cu Traktor Dj Studio 3. Combinand cele doua poti depasi clasica idee de a mixa: un simplu beatmatching si o trecere de la o pisa la alta. Cu Traktor DJ Studio 3 poti folosi loopuri on the fly de 1,4,8 masuri doar prin apasare uni buton, dar avand in continuare control asupra acelui loop prin vinyl. Softul iti ofera posiblitatea folosirii a 4 deckuri, astfel putand sa construiesti o alta pisa din diferite loopuri din alte piese. Ai posibilitatea sa folosesti efecte pe fiecere deck in parte si va pot spune ca sunt extraordinare! Ideal este sa utilizati un controler MIDI pt a avea acces mai bun asupra lor. Sa nu credeti ca nu mai aveti treaba cu partea de beatmatching. Totusi, nu e Ableton. Tot mai trebuie sa sincronizati cele 2 sau 4 deckuri pe care le folositi, ca si la clasicul beatmatching a doua vinyluri normale, posibilitatile insa fiind mult mai mari!

O alta caracteristica care mi se pare extraordinara este ca, Traktor DJ Studio poate sa trimita MIDI CLOCK-ul spre un alt calculator de exemplu, pe care sa ruleze Ableton Live (care la randul sau stie sa citesca MIDI CLOCK). Astfel orice loop din Ableton este perfect sincronizat cu mixul tau fara bataie de cap. Tocmai au crescut exponential posibilitatile de creatie!!

Tot acest pachet este stabil mai ales daca este folosit cu un laptop performant, deoarece softul cere destul de multe resurse. Eu v-as recomanda un powerbook G4 de la MAC din mai multe punce de vedere: e mai stabil decat un notebook, nu va trebuie drivere de instalare, nu va mai trebuie separat curent pt ScratchAmp, deoarece powerbook-uirle au iesire de firewire pe 4 pini mare, aceasta dand si curent catre ScratchAmp. Costurile acestui pachet se ridica pe undeva la 750 euro, plus notebookul intre 1500 si 2000 euro. Deci e o treaba cam costisitoare, dar care merita luata daca doriti sa o exploatati la maxim si nu pt clasicul mixaj!

www.stantondj.com

Serato Scratch Live

Serato Scratch Live apartine firmei Rane. Este o alta alternativa pentru cei pasionati de turntablism care nu vor sa renunte la controlul asupra vinyl-ului. Practic, pachetul Serato este asemanator cu Stanton Final Scratch: are un hardware ScratchLive cu USB, 2 vinyl-uri si 2 cd-uri, astfel incat in momentul in care ai conectat hard-ul la computer sa poti mixa si de pe cd-playere si de pe pick-up-uri. Si bineinteles, pachetul mai contine software-ul compatibil atat cu Windows XS (pentru PC) cat si cu OS X (pentru Mac-uri). Software-ul are mai multe functii intre care beat extraction, real time tempo metering, multiple cue points per track, si o librarie iTunes integrata.

Cei care au folosit Serato au marturisit ca e mai stabil decat FS 2, hard-ul este putin mai mic si soft-ul este foarte usor de folosit. Un alt lucru de mentionat, poate cel mai important, este ca Serato este recomandat in primul rand turntablistilor, a celor pasionati de old school scratch. Interfata grafica ofera toate informatiile si ponturile pentru a mixa corect. Datorita etichetelor ID3 tags, piesele pot fi gasite rapid. Pretul estimativ este de 750 euro.

www.serato.com



Popup detector