Festivalul Peninsula 2008 - Fratele mai mic al Sziget-ului

28 Iulie 2008 Beat Factor BeatFactor

Festivalul Peninsula 2008 - Fratele mai mic al Sziget-ului
TAGS:
festival  Peninsula 
Inainte de orice remarca de genul romani versus unguri, trebuie mentionat faptul ca festivalul Peninsula (Felsziget) este o productie 70-80 % maghiara. Beat Factor a fost pentru prima oara prezent la festivalul Peninsula; s-au facut poze, s-a discutat cu lumea, s-au facut multe interviuri, s-au filmat concerte si DJ gig-uri, s-a baut bere, s-a mers prin balti si noroi.

Dupa ce analizezi mai atent programul de la editia acestui an a festivalului, realizezi ca vei da cam de orice gen muzical, de la pop-ul si latino-ul cel mai comercial, pana la drum and bass-ul si rock-ul cel mai obscur. Pentru fiecare trupa, pentru fiecare artist si pentru fiecare scena se gaseste public. Iti arunci ochii pe programul scenei Kiss Arena unde dai de ATB, dar si de LTJ Bukem, de Adam Freeland, dar si de John B. Ai si rock gothic, dar si jazz, si salsa-latino-whatever de la Mandinga, dar si trip-hop-funk-soul de la Morcheeba, si tot asa.

Peninsula s-a nascut in Targu Mures si se desfasoara langa complexul Week End, pe malul Muresului. Este considerat un mic Sziget; il si precede ca data, de altfel. Desi multi au spus ca anul acesta a fost mai slab decat anul trecut, am gasit la Peninsula multa distractie, exhibitionism, muzica din seria de toate pentru toti, oameni relaxati si mare parte din ei politicosi si ospitalieri.

Pentru ca specificatiile job-ului sunt relativ clare, cel mai mult am stat la Kiss Arena, unde cea mai populata noapte a fost cea de vineri, care il gazduia pe ATB (un om care a creat o isterie in cort, greu de descris in cuvinte), DJ Lucca, Vania si Mihai Popoviciu. Insa si celelalte seri au avut o contributie importanta.



Miercuri inceputul

Daca vedeai in ziua de miercuri cativa oameni mahmuri care se plimbau nauci pe drumul care impartea scenele, inseamna ca ai ratat ziua zero, cea de marti - atunci s-a dat practic startul festivalului, insa doar cu trupe locale, romane si unguresti. In stanga mici, in dreapta mici, in stanga halci de carne, sandvich-uri, butoaie cu bere, in dreapta la fel - pe o lungime de 200-500 de metri (in functie de ziua in care apareai, mancarea se inmultea).

Noaptea de miercuri a debutat la Kiss Arena cu un concert Suie Paparude, urmat de un DJ set de-al britanicului Adam Freeland. Suie Paparude au avut o prestatie lungita cu aproape o ora, iar inaintea concertului, Dobrica si Junkyard au mixat impreuna, timp de aproape 40 de minute. Suie au avut un public destul de numeros, asta si pentru ca a plouat de zor, iar la scenele celelalte (Weekend Stage - un fel de main stage, Zakuska Stage - o scena mica, la care gaseai multa muzica jazz, funk si blues si Mures Stage - o scena mai mica decat cea principala, care a fost populata serios doar o seara) a inflorit un veritabil noroi, direct din pamant. Cei mai inventivi participanti au apelat la cizme din cauciuc, impermeabile; altii, ca si noi, s-au resemnat si au realizat repede ca nu prea e nimic de facut, insa niste noroi pe picioare (sau chiar pana la brau) nu trebuie sa-ti strice pofta de festival. Avem interviuri video cu Suie Paparude si Adam Freeland din prima seara, asa ca reveniti pe site.

La Weekend Stage, trupa Subscribe a reusit sa adune cam cel mai mare numar de participanti. Daca nu erai fan Omul cu Sobolani sau Luna Amara (trupe care au cantat la Mures Stage), cel mai indicat era probabil sa te adapostesti de noroi in cortul Kiss Arena.

Joi - mai putina ploaie, mai multi oameni

Ziua de joi aducea vesti bune mai putina ploaie, si din ce in ce mai multi participanti. Cortul de muzica electronica a rasunat de drum and bass aproape exclusiv; un stil muzical mai putin auzit in Bucuresti si caruia nu i se acorda atentia cuvenita, desi avem DJi romani de drum and bass excelenti. Cortul s-a deschis cu Rapala si Hazee - doi romani foarte de treaba, care au putut fi gasiti si in Bucuresti din cand in cand, la gig-uri de proportii mai mici.



Toata lumea il astepta in schimb pe LTJ Bukem, un fel de zeu al drum and bass-ului, in opinia multora. Nu i-am spune tocmai zeu, insa din interviul video pe care ni l-a acordat, reiese ca artistul chiar stie cu ce se mananca acest stil muzical si are un background in spate de invidiat.

La fel cum noi avem Ball-ul nostru, si ungurii au un DJ Bal de-al lor; care a mixat inaintea lui LTJ Bukem (insotit de catre prietenul sau MC Conrad). TRG nu a mai putut veni, insa a fost inlocuit de un DJ roman cu un nume format tot din trei litere - VRT, sau varu techno pentru apropiati un DJ mic de statura, insa cu un background in drum and bass admirabil.

Inainte de a ajunge la cort, am facut contact cu Epica, o trupa de rock gothic; din numarul de participanti si atmosfera de la Weekend Stage, concertul olandezilor a insemnat energie, plete aruncate in vant, curele, pantaloni din piele, bere turnata in cap, tavaleli prin noroi (noroc ca era mai uscat decat seara precedenta). In aproape 20 de minute cat am vazut si auzit concertul, Epica au fost fie energici pana la extrem, fie romantici, fie veseli.

Vineri - sindromul ATB si cea mai lunga noapte

Dupa ce a facut cam tot ce se poate face pentru a fi pe cea mai mare si mai vizibila sticla, ATB inca are un succes urias in tara. Cand spun urias, ganditi-va la urletele unui cort plin, in timp ce Djita ceha Lucca mixeaza: ATB!, ATB! - minute in sir.

Seara de vineri a fost cea mai energica in cort. Am avur parte de un Popoviciu calm, numai bun pentru inceputul serii, de o pana de curent de aproape zece minute, in timpul setului artistului roman, un Vania care a pus fara scrupule Around the World de la Daft Punk chiar dupa ce ATB si-a scos ultimul CD din cd player si a dat stop ultimei piese din laptop; si o Lucca frumusica - si cam atat.



Cortul a fost aproape plin inca de la 23.00, iar cand ne-am intors de la concertul Morcheeba din Weekend Stage, am mai prins cam jumatate de ora din setul DJ Lucca - daca e sa-l comparam cu alte prestatii, muzica nu a fost rea, iar DJ-ita a facut fata momentelor usor penibile in care publicul aproape ca o excludea din pupitru, urland cu violenta ATB. Unul din momentele in care ATB a dus atmosfera pana la paroxism a fost Nirvana - Smells Like Teen Spirit. Noaptea a fost incheiata de Igor Do'Urden, un DJ maghiar care face parte din staff-ul Sziget; a pus techno de dimineata, cand dadea soarele, in fata a doar cateva sute de oameni, cu un aspect de spaniol, doar de pe vinil.

Desi mai urma inca o noapte, seara de vineri a fost cam cea mai lunga, s-a stat cel mai mult si s-a zbierat cam cel mai mult.

Sambata de la Prodigy la Plastikman

Ultima seara de Peninsula nu a fost perceputa si ca seara in care s-a incheiat festivalul; dupa ce trei nopti ai ascultat tot felul de muzica, ai dansat (sau nu), ai baut alcool (sau nu), sentimentul de sfarsit nu prea te incerca. Asta si pentru ca nu prea ai avut timp sa te gandesti daca erai in cortul Kiss Arena cand mixa John B - un DJ excentric, care a venit insotit de prietena/iubita/amanta/promoterul/diva gothic-vampire-porn. Cu ochelari de soare, pe care ulterior si i-a dat jos, cu o frizura la care dupa ce te uitai indelung, o puteai vedea fie futurista, fie exagerata.



A fost prima oara cand l-am cunoscut si ascultat pe Seba 1394 - un pionier roman al drum and bass-ului, vechi pe scena de la noi. 1394 sunt literele alfabetului (rezultatul este acid) nume pus de voie/de nevoie, dupa ce la cererea promoterilor, Seba parea sa nu fie suficient. In deschidere a mixat tot VRT, urmat de catre DJ-ul ungur Fine Cut Bodies. Atractia principala a fost insa britanicul John B, cu care de altfel avem si un interviu video de exceptie.

Personal, duetul maghiar Junkie & Hawky a insemnat cam cea mai buna muzica electronica; spun personal, pentru ca dupa multe ore de drum and bass, sa auzi un DJ set minimal techno si tech-house mixat doar pe placi (intre care si Panik Attack-ul lui Plastikman) e o adevarata surpriza. Iar remixul lui Carl Craig la Fase Action In The Trees a fost o piesa excelenta pentru sfarsitul festivalului. Stai si te gandesti ca esti la un festival cunoscut in primul rand pentru rock, iar mai apoi pentru drum and bass, iar doi DJi de care abia daca ai auzit de ei de pe myspace mixeaza piesa lui C2 mai sus mentionata este acel gen de senzatie speechless.

Daca va mai exista si la anul, Peninsula este o experienta care trebuie traita personal, si nu povestita. Multumiri pentru ajutor lui Cristi, Vania, VRT, celor implicati in organizare, pentru ospitalitate lui Rapala, Hazee si Mihai Popoviciu.

Vezi galeria foto din prima zi de Peninsula AICI!


Vezi galeria foto din a doua zi de Peninsula AICI!


Vezi galeria foto din a treia zi de Peninsula AICI!


Vezi galeria foto din a patra zi de Peninsula AICI!


Popup detector