Electronic Beats si Slices prezinta doua ore cu si despre Richie Hawtin

07 Decembrie 2006 Beat Factor BeatFactor

Electronic Beats si Slices prezinta doua ore cu si despre Richie Hawtin
Electronic Beats impreuna cu Slices au lansat in luna octombrie un DVD documentar despre viata lui Richie Hawtin. Pioneers of Electronic Music se vrea o serie de DVD-uri despre cei mai prolifici artisti ai muzicii electronice. Volumul intai ii este dedicat unuia dintre fondatorii stilului de muzica minimal techno, si anume Richie Hawtin.

Este greu sa observi detalii atat de semnificative la un artist atunci cand il intervievezi. De cele mai multe ori ai putin timp la dispozitie, sau el nu prea simte nevoia sa vorbeasca, sau este agitat si se gandeste la cu totul altceva. Asa ca interviurile se rezuma de multe ori doar la o sesiune de intrebari si raspunsuri scurte, despre urmatoarele release-uri sau despre cum a inceput; aceleasi date relativ usor de obtinut din biografia si discografia artistului. Acest DVD schimba intr-o mare masura imaginea lui Richie Hawtin, mai ales in perceptia acelora care il cunosc mai putin pe el ca om.

Concentrat mai mult pe latura umana a artistului, documentarul prezinta cateva secvente inedite din viata lui Richie Hawtin, secvente care daca nu ar fi existat, el nu ar fi putut ajunge unde este acum. Cei mai putin familiarizati cu activitatea lui ca producator si DJ, ar trebui sa stie ca este fondatorul casei de discuri Minus Records (M_Nus), este co-fondatorul casei de discuri Plus 8, impreuna cu John Acquaviva, este personajul din spatele faimosului Plastikman. Cu o cariera muzicala de aproximativ 20 de ani, Richie este prezentat in acest film si din prisma prietenilor, familiei si cunostintelor, celor care au avut contact sau au lucrat cu el.

Inceputul

In cazul de fata, avem de-a face cu un artist britanic la origini, ajuns astazi la varsta de 36 de ani. Cum a inceput totul? Cateva secvente de cand era Richie foarte mic, impreuna cu fratele sau Mathew pe o sanie, apoi in atelierul tatalui sau electronist, un mare pasionat al tehnicii si tehnologiei. Tatal sau mereu a fost un perfectionist si de asemenea un mare meloman, lucru care s-a rasfrant si asupra celor 12 copii, intre care si Richie. Filmul prezinta cateva secvente inedite, cu primul calculator al lui Richie, pe cand el era foarte tanar. Apoi cum a ajuns el in Detroit, orasul rau-famat in anii 80. Practic, Detroit si toata acea perioada genial reprezentata in acest documentar, este locul de unde Richie a plecat cu muzica si ideile sale. Chiar singur marturiseste ca nu ar fi ajuns sa faca ceea ce face acum, la un nivel atat de inalt, daca nu ar fi existat acea perioada din Detroit. Incepe sa aiba contact si cu scena clubbing de atunci, foarte timida in reprezentari. Se spune ca fiecaruia i se acorda o sansa, trebuie sa prinda acel tren daca vrea sa reuseasca. Richie era pe la varsta de 16-17 ani privit ca un tocilar, asta si datorita aspectului sau mai mult decat timid si neglijent, cum singur marturiseste. Obisnuia sa stea sa priveasca langa cabina DJ-ului, la ceea ce facea DJ-ul rezident intr-un club underground din Detroit. Era privit la acea vreme ca un tocilar care vine langa Dj si se holbeaza la el. La un moment dat, DJ-ul rezident il trage de maneca la pupitru si il lasa pe Richie la butoane, cat sa se duca el pana la baie. Si atunci a inceput ceea ce mult mai tarziu a devenit Richie Hawtin. Nu mult timp dupa ce a inceput sa frecventeze Detroit-ul, Richie incepe sa organizeze party-uri mici intr-un club care era destul de mort la vremea aceea. Obtine fonduri de la promoterii clubului si il aduce pe Jeff Mills sa mixeze.

O alta perioada importanta din viata lui Richie a fost New York-ul, unde a fost respins si a primit interdictie pentru cativa ani buni, din cauza unor conflicte din Oklahoma din acea vreme. Intalnirea cu John Acquaviva este definitorie pentru tanarul Hawtin. Ambii entuziasti, incep sa produca muzica intr-un Detroit rau famat, insa nimeni nu ii baga in seama. Acesta este unul din motivele pentru care se naste Plus 8, unul din record label-urile care prezenta the future sound of Detroit.

Parintii

Richie Hawtin a avut dintotdeauna o stransa legatura cu parintii, ceea ce cu siguranta a fost un avantaj enorm pentru el. Tatal sau i-a insuflat pasiunea pentru tehnologie si muzica, mama sa l-a ajutat cu organizarea petrecerilor. Au fost perioade chiar cand ea statea la incasat, la intrare, la propriile petreceri. Mama lui Richie, doamna Hawtin, nu a crezut niciodata ca un calculator ii va putea oferi copilului Richard un viitor si va transforma din pasiunea unui pusti un job.
Si fratele lui Richie, Mathew, a fost una din persoanele care mai tarziu l-a influentat pe acesta enorm in productiile sale si in ceea ce avea sa insemne minimal.

Plastikman

Plastikman este un alias nascut tot de catre Richie Hawtin, o latura extrem de minimalista a muzicii sale. Numele reprezinta o stare a unor tineri entuziasti. In perioada in care facea party-uri mici impreuna cu prietenii sai, Richie a fost la un moment dat amenintat sa il prinda politia. Si asa au ajuns acasa la un prieten, cu o frica in sange, dupa terminarea unui party de la care mai mult au fugit, si erau aproape lesinati, ca plasticul. Plus ca oamenii care dansau pe muzica lor avea niste miscari foarte dubioase la vremea aceea, asa ca li se potrivea foarte bine aceasta caracteristica, oameni de plastic. Iar Richie a devenit astfel un om de plastic, un Plastikman. Logo-ul legendar astazi a devenit o emblema a muzicii techno. Era tatuat pe umerii celor care mergeau la party-urile Plastikman, pe masini, imprimat pe tricouri, prin cluburi. Din multe logo-uri alese, cel cu omuletul care se misca precum plasticul, a fost ales de catre Richie, si acela a ramas. Plastikman era un tanar chel, cu ochelari, imagine care mai tarziu avea sa se schimbe complet, asa ca Richie mult timp nici nu mai era recunsocut de catre fanii sai.
Perioada definitorie a Plastikman a fost Novamute, un sublabel al celebrei case de discuri Mute records, care a crezut in muzica lui si a lansat Sheet One, material legendar astazi pentru muzica techno. Sub acest alias, Richie a mai produs Disconnect, Closer, Consumed tot la NovaMute, iar ceva mai tarziu la propriul label M_Nus Nostalgik.

Richie Hawtin

Chiar daca si-a deschis M-Nus-ul, loc in care a inglobat mai multe talente intre care Magda, Marc Houle, Troy Pierce si altii, Richie Hawtin a ramas dedicat si label-ului NovaMute. Astazi numele de Richie Hawtin este cunoscut nu doar pentru celebrul concept M_Nus, ci si pentru seturile sale extrem de bine puse la punct. Documentarul Pioneers of Electronic Music ofera pe langa o discutie lunga cu Richie, si interviuri cu John Acquaviva, Matthew Hawtin, Karl Kowalski, Derrick May, Sven Vth, Jason Huvaere, Mad Mike Banks, Clark Warner, Amir Daiza, Daniel Miller, Scott Gordon, Mike Himes, Magda si parintii lui Richie.

Desi cu origini n Anglia si Canada, Richie Hawtin este strns legat de peisajul techno din Detroit, unde este vazut la acelasi nivel cu Kenny Larkin, Stacey Pullen, Eddie Fowlkes si Derrick May. Label-ul sau Plus 8 (unde este asociat cu John Acquaviva) este unul dintre cele mai influente si experimentale din muzica dance. Inregistrarile sale personale sub numele de Plastikman si F.U.S.E. sunt vazute ca fiind fidele sound-ului din Detroit si chiar cu un pas naintea lui.

Initiativa celor de la Slices este de-a dreptul remarcabila, iar rezultatul este excelent. Materialul, regizat de Maren Sextro & Holger Wick arata un Richie mai putin dubios decat imaginea pe care si-a creat-o odata cu aparitia compilatiei DE9 Transition, un Richie pe care multi dintre noi nu l-am vazut. Un om glumet, simpatic, cu o poveste a vietii frumoasa, Richie Hawtin este unul din personajele prolifice de pe scena muzicii electornice internationale, personaj care se poate mandri cu faptul ca a scris istorie in muzica techno.


Popup detector