Cristi Nitzu - Despre meseria de MC si om de radio

01 Iulie 2008 Beat Factor BeatFactor

Cristi Nitzu - Despre meseria de MC si om de radio
TAGS:
one fm  cristi nitzu 
Pe Cristi Nitzu l-ati vazut cu siguranta cu totii, peste tot. Unii poate ca stiu cum arata, altii nu, insa nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Nitzu este director de programe al postului de radio One FM. Beat Factor a vorbit recent cu Cristi Nitzu despre meseria de MC, despre ce inseamna sa fii om de radio si altele.

Background-ul muzical - necesar in radio

Cristi Nitzu spune ca este pasionat de muzica de la varsta de 13 ani, cand era doar un pusti. Pe vremea aceea ascultam clasamentele muzicale difuzate de Vocea Americii sau Europa Libera. Crede ca este absolut necesar ca orice angajat al unui post de radio trebuie sa aiba un background muzical in spate, o cultura muzicala solida. Este important sa ai cultura muzicala pentru ca, spre exemplu, astfel relizezi imediat din ce piesa mai veche s-a inspirat cutare producator... si asta e doar un exemplu.

Ca om de radio, Cristi Nitzu are o experienta indelungata; lucreaza in radio de la varsta de 17 ani; am avut astfel ocazia sa ascult cam toate genurile muzicale ce au fost en vogue. Daca il intrebi ce inseamna sa fii om de radio, nu vede o definitie stricta, batuta in cuie; insa experienta il recomanda drept unul dintre cei mai vechi oameni de radio din Romania. Am lucrat la Radio Contact, Radio 21 si KissFM in perioadele cand aceste posturi de radio au fost, pe rand, pe primul loc in sondajele de audienta IMAS.

Este constient de statutul pe care un om de radio il capata intr-un mediu social, insa nu se considera o persoana influenta. Este prea mult spus persoane influente. Eventual putem numi o parte a oamenilor de radio de la noi ca fiind formatori de opinie.

Cristi Nitzu vede trend-ul ca pe ceva necesar, la care tebuie sa te raportezi cand esti o persoana publica, indiferent de domeniul in care activezi, insa nu se intampla mereu asa.

Orice comparatie intre OneFM si oricare alt post de radio din Romania nu-si are rostul

Cu experienta acumulta in acesti ani de munca in radio, Cristi Nitzu s-a implicat intr-un nou proiect. De mult timp isi dorea sa puna bazele unui post de radio care sa difuzeze muzica electronica underground. Visul s-a indeplinit si acum este directorul de programe OneFM. OneFM este singurul post de radio din Romania care difuzeaza exclusiv muzica electronica. Este adevarat, exista inca doua posturi de radio similare, insa acestea difuzeaza muzica dance, exceland in remixuri ale pieselor care sunt difuzate pe orice alt post de radio comercial. Wikipedia ne spune insa ca si muzica dance este cumva tot muzica electronica si viceversa; deci cand vorbim despre muzica electronica, vorbim automat si despre muzica dance.

Ca director de programe, Cristi Nitzu marturiseste ca postul de radio pe care-l conduce nu isi propune sa faca audienta cu orice pret. OneFM isi propune sa atraga doar ascultatorii impatimiti ai muzicii electronice, audienta de masa nefiind un scop pentru noi. Pentru noi este important feeling-ul pe care il au cei care cunosc muzica electronica atunci cand ne asculta. Acestor ascultatori vrem sa le multumim pentru ca sunt alaturi de noi.

Nitzu crede ca One FM nu are concurenta directa. Celelalte doua posturi de radio FM dedicate muzicii dance (Vibe FM si Pro FM Dance) nu pot fi comparate cu One FM, in opinia lui Cristi Nitzu. Orice comparatie intre OneFM si oricare alt post de radio din Romania nu-si are rostul. Spun asta pentru ca am auzit deja reprezentantii unuia dintre aceste posturi de radio laudandu-se ca pe frecventa postului lor de radio sunt mai multi ascultatori. Este ca si cum ai compara merele cu strugurii...sunt fructe amandoua dar... nu pot fi comparate...

Scena de club din Romania si DJ-ii autohtoni

Pe langa om de radio si MC, Cristi Nitzu este si un clubber infocat. Il poti vedea dansand cot la cot cu DJ-ii, facand poze. Dupa ce a fost prezent cam la toate evenimentele mari din Romania din ultimii ani, se poate spune cu usurinta ca Nitu este o parere avizata. Atata timp cat periodic se nasc cluburi noi, atata timp cat saptamanal DJ-i straini ne viziteaza tara si sunt fascinati de publicul de la noi si atata timp cat pretul de intrare la anumite evenimente din Romania se apropie de preturile de la evenimentele din tari cu traditie, eu zic ca piata clubbing din Romania este bine dezvoltata. Desigur, vorbim aici doar de cateva orase mari din Romania. Adica de orase precum Bucuresti, Mamaia (Constanta), Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Craiova si altele.

Crede in continuare in conceptul de underground in muzica electronica, insa spune ca este important la ce evenimente ne raportam. Cred ca evenimentele de masa, de genul Tiesto, nu mai pot fi incadrate in categoria underground, chiar daca este vorba de muzica electronica; deci depinde de la eveniment la eveniment.

Este foarte optimist cand vine vorba despre DJ-ii romani. De cativa ani, din cate stim, DJ-ii romani sunt invitati sa mixeze in multe cluburi din alte tari iar asta spune destul de multe.

Cine este si ce face MC-ul

Pana nu de mult, la orice petrecere MC-ul (Master of Ceremony) era mai mult decat necesar si avea un rol foarte important. Sunt evenimente la care prezentatorul poate puncta anumite momente din acea seara. Oricum, in ultima vreme, la evenimentele exclusive cu muzica electronica se poarta genul Announcer. MC-ul clasic care vorbeste extrem de mult nu-si are locul la astfel de petreceri..

Astfel, nu putine sunt cazurile in care mai vedeti pe cate un afis, pe langa DJ-ul sau DJ-ii care vor mixa, si MC-ul sau chiar MC-ii.


Popup detector